Hoe moet je nou wel reageren als je kind ongewenst gedrag vertoont? Wat werkt er op de langere termijn en hoe komt het dat het soms niet lukt om op de juiste manier te reageren. Allemaal vragen waar jij als ouder misschien wel tegen aan loopt. Soms lijkt het alsof je de enige bent die hier zichtbaar moeite mee heeft maar dit is zeker niet waar. Iedere ouder loopt hier vroeg of laat wel een keertje tegenaan. In dit artikel lees je 10, misschien wel herkenbare, valkuilen die je beter kunt vermijden wanneer je je kind probeert te corrigeren en waarom je dit beter niet kunt doen.
Discussie
Betrap je jezelf er wel eens op dat je al 10 minuten een discussie aan het voeren bent met je 4-jarige zoontje. Bedenk je dan dat hij je verleid heeft hiertoe en hij er alles aan doet om te onderhandelen over hetgeen wat hij wil dat er gebeurd en jij niet. Dit is een valkuil waar ouders vaak tegen aan lopen wanneer ze hun kind willen corrigeren. Probeer een discussie als gevolg van ongewenst gedrag ten alle tijden te vermijden. Je zal uiteindelijk niet meer zo serieus genomen worden wanneer je ‘nee’ zegt omdat er met mama toch wel te onderhandelen valt.
Schreeuwen
Een andere valkuil die vaak voorkomt bij het corrigeren van je kind en dit doet iedereen wel eens, is schreeuwen. Je hebt een vermoeiende dag op je werk gehad, slecht geslapen, je kind weet van geen ophouden of je voelt je gefrustreerd omdat niemand naar je lijkt te luisteren. En BOEM je ontploft en begint te schreeuwen. Het is soms knap lastig maar je moet proberen te voorkomen dat je gaat schreeuwen. Meestal werkt het namelijk juist averechts en heeft het geen positief effect op het gedrag van het kind. Voordat je het weet staat je kind bij het minste of geringste ook tegen jou te schreeuwen omdat hij denkt dat dit normaal is. En de meeste kinderen worden van schreeuwen juist banger of bozer en missen compleet de boodschap die jij over probeert te brengen. Probeer dus even weg te lopen, jezelf te verwijderen uit de situatie of tel tot 10 of tot 100, als dat nodig is en probeer het dan nog eens.
Omkopen
“Als jij je bord leeg eet dan mag je zo tv kijken”, wanneer je iets op deze manier brengt verleid je je kind iets te doen waar hij geen zin in heeft maar doet hij het wel dan krijgt hij iets extra’s. Je koopt je kind als het ware om. Dit is ook iets wat iedere ouder weleens doet, maar pas hiermee op! Je kind kan hier aan gewend raken en doet dan niks meer zonder een tegenprestatie.
Dreigen
Ook dit is weer een valkuil, die iedereen wel eens dot wanneer ze hun kind proberen te corrigeren. In plaats van je kind om te kopen met iets leuks dreig je juist met iets vervelends. “Als jij je bord niet leeg eet mag je morgen de hele dag niet snoepen”. Hier ga je je naar alle waarschijnlijkheid niet aan houden en dan is het dus een loos dreigement. Een kind heeft het bijna altijd direct door als je vaak dreigt zonder de consequenties waarmee je dreigt uit te voeren. Geef duidelijke waarschuwingen maar nog belangrijker; doe wat je zegt! Alleen dan weten kinderen dat je het meent en dat met jou niet valt te sollen.
Geen grenzen stellen
Hoe duidelijker de regels en grenzen, hoe veiliger je kind zich voelt. Die regels zijn soms heel vervelend maar je kind weet wel waar hij aan toe is. Uiteindelijk hoef jij dan minder tijd te besteden aan het corrigeren van zijn gedrag. Zorg ook dat wanneer je je kinderen samen met een partner opvoed, de regels die jullie hebben gelijk zijn.
Gemixte signalen
Meerdere mensen in het leven van jou kind (zoals; ouders, opa’s & oma’s, de oppas etc.) zullen hem aan kunnen spreken op zijn gedrag. Soms ben je het daar helemaal niet mee eens maar probeer je dan in te houden waar je kind bij is. Je mag uiteraard je mening hebben, het is immers jouw kind, maar bespreek dit dan niet in het bijzijn van je kind. Dit is verwarrend voor het kind en zo weet hij niet meer waar hij aan toe is en naar wie hij moet luisteren.
Geen goed rolmodel zijn
Kinderen kopiëren gedrag van de mensen waar ze het meeste tijd mee doorbrengen. Loop jezelf wel eens stampend de trap of of gooi je met de deur als je boos bent. Pas dan maar op want met een beetje pech is dat precies wat jou kind ook gaat doen wanneer hij boos is. Resultaat je ziet een mini versie van jezelf, super confronterend maar ook een goed moment om je eigen gedrag eens onder de loep te nemen. Tuurlijk mag je best eens goed boos worden maar doe het bij voorkeur uit het zicht van je kinderen. Gebeurd dit vaak waar je kinderen bij zijn dan geef je onbewust de boodschap dat het prima is om je zo te gedragen.
Geen woorden maar daden
Wanneer je je eigen woede of frustratie niet onder controle hebt en fysiek gaat ingrijpen wanneer je je kind probeert te corrigeren, zit je op een verkeerd pad. Er is uit onderzoek gebleken dat dit averechts werkt en dat ook het kind agressievere zal worden. Of het kind wordt juist heel angstig. Weet je niet meer hoe je het moet aanpakken, zoek dan hulp.
Vergelijken
Een andere valkuil bij het corrigeren van je kind, kan zijn vergelijken. Wanneer je meerdere kinderen hebt, zal je ze bewust of onbewust gaan vergelijken. Probeer te onthouden dat ieder kind een eigen karakter heeft en anders zal reageren op bepaalde situaties. Opmerkingen zoals; “waarom luister je niet net zo goed als je zus” geven je kind een minderwaardig gevoel. Wanneer je dit vaak doet zal het kind een laag zelfbeeld kunnen krijgen. Ook kunnen broers/ zussen hierdoor constant de strijd met elkaar willen aangaan. Let er dus op dat je het gedrag van je kind corrigeert en hem niet als persoon afwijst.
Toegeven
Poeslief doen, zeuren, huilen, drammen, allemaal manieren om toch nog hun zin te krijgen nadat ze straf hebben gekregen. Soms lastig om dan je poot stijf te houden want zo’n betraand snoetje of de allerliefste glimlach kunnen je dan toch doen bezwijken. Blijf wel bij je standpunt want anders wordt je een volgende keer ook niet serieus genomen.