Netelroos is een huidaandoening die, hoewel het er heftig uit kan zien, een onschuldige aandoening is. Zelfs driekwart van de mensen heeft één of meerdere keren in zijn leven last van netelroos. Wanneer je kindje last heeft van netelroos kun je behoorlijk schrikken want wat zijn die rode vlekjes en bultjes opeens? Daarom in dit artikel alle ins en outs over netelroos zodat je passend kunt handelen en je kindje weer snel verlost is van deze vervelende kwaal.
Wat is netelroos
De Latijnse naam voor netelroos is Urticariaen en komt van het woord urtica dat brandnetel betekent. Dit verklaart meteen een hoop want wanneer je kind netelroos heeft lijkt het erop dat hij in de brandnetels is gevallen. Netelroos wordt ook wel galbulten genoemd. Je herkent netelroos door rode of roze bulten met een witachtig centrum. Je zou het kunnen verwarren met gewone muggenbulten vooral omdat netelroos meestal erg jeukt. De bulten kunnen variëren in grootte van een halve centimeter tot wel drie centimeter in doorsnee. Andere symptomen zijn opgezwollen, oogleden, tong of keel dit wordt veroorzaakt door de zwelling van de bultjes.
Netelroos komt het meest voor op de romp, armen en benen maar de uitbraak kan ook op andere plekken voorkomen. Een uitbraak van netelroos kan heel snel gaan. Binnen een half uur kan je baby of kind in één keer helemaal onder de bultjes zitten.
In de meeste gevallen verdwijnen de bulten binnen enkele dagen of zelfs binnen enkele uren al. In zeldzame gevallen kan een baby langer last hebben van netelroos en blijven de bultjes enkele maanden zitten.
Acute of chronische netelroos
Netelroos kan zowel in acute of chronische vorm voorkomen. Zowel voor de oorzaak als de behandeling is het goed om te weten met welke vorm je te maken hebt.
De acute vorm komt snel op, komt slechts één keer voor en duurt enkele uren tot enkele dagen. Wanneer de bultjes langer dan zes weken blijven zitten heb je te maken met de chronische vorm van netelroos. Ook wanneer je kind vaker last heeft van netelroos en het regelmatig terugkomt spreek je van chronische netelroos.
Oorzaken van netelroos
Wanneer je de oorzaak weet van de netelroos is het gemakkelijk te voorkomen dat het nog een keer voorkomt. Daarom hieronder een lijstje met de meest voorkomende oorzaken van netelroos
Allergische reactie
Netelroos is een reactie van de mestcellen in de huid wanneer deze geïrriteerd raken door een stof van buitenaf. De reactie die je lichaam geeft is de aanmaak van histamine. Dit is een natuurlijke afweer van je lichaam tegen externe prikkels die schadelijk kunnen zijn. Als de histamine in grote hoeveelheden vrijkomt, vestigt het zich in kleine clusters onder het huidoppervlak. Deze clusters zorgen uiteindelijk voor netelroos. In feite hebben we het hier dan over een allergische reactie.
Virus of bacterie
Hoewel netelroos vaker het gevolg is van een allergische reactie, is het ook mogelijk dat een virus of bacterie de boosdoener is. Wanneer je kind naast uitslag ook last heeft van koorts, diarree of verkoudheid, is de kans groot dat de oorzaak een virus of bacterie is.
Insectenbeet
Een insectenbeet geeft meestal slechts een lokale reactie, maar wanneer je kindje allergisch is voor insectenbeten is netelroos vaak wel een gevolg. Hiermee zijn insectenbeten één van de meest voorkomende oorzaken van netelroos.
Voedsel
Een ander veelvoorkomende oorzaak van netelroos is een voedselallergie. Wanneer je nieuw voedsel introduceert en je kindje krijgt hier meteen een allergische reactie op, is de oorzaak waarschijnlijk snel bekend. Een allergische reactie vormt zich al na enkele minuten en uiterlijk binnen twee uur na consumptie. Daarom is het meestal gemakkelijk te achterhalen welk voedsel voor de allergische reactie heeft gezorgd. Bij sommige baby’s en kinderen is het een eenmalige reactie. Bij een voedselallergie zul je echter meestal een allergische reactie krijgen na het eten van bepaald voedsel. Veelvoorkomende voedsel allergieën zijn: melk (lactose), ei, vis, noten, pinda’s of soja. Vaak zijn kleurstoffen in voedingsmiddelen ook oorzaak voor een allergische reactie.
Uv-stralen
Zonneallergie is een allergische reactie door zonlicht. Meestal komt dit door te lange blootstelling aan de zon. Zonneallergie vormt vaak jeukende bultjes op de huid.
Planten
Bij een kruipende baby is de oorzaak van netelroos nogal eens een plant. Een aantal planten of bomen kan een allergische reactie veroorzaken. Deze reactie zal vrijwel direct na aanraking met de plant of boom optreden en is daarom makkelijke te achterhalen. In dit geval zal de netelroos binnen enkele uren of dagen weer verdwijnen.
Geneesmiddelen
Bij het gebruik van antibiotica komen veruit de meeste allergische reacties voor. Maar ook pijnstillers kunnen de oorzaak zijn van een allergische reactie in de huid en hierdoor netelroos veroorzaken
Huidverzorgingsproducten
De meeste huidverzorgingsproducten voor baby’s pretenderen volledig veilig te zijn voor tere babyhuidjes, maar toch bevatten veel producten nog steeds chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de huid van je baby. Een allergische reactie op een huidverzorgingsproduct zal meteen zichtbaar zijn op de huid.
Behandeling
Meestal is behandeling van netelroos niet nodig omdat het snel verdwijnt. Probeer je kind niet te laten krabben (doe ‘s nachts desnoods handschoentjes aan) en laat je kind luchtige en wijd zittende kleding dragen.
Door het uitsluiten van de oorzaak heb je de voornaamste behandeling al te pakken en verdwijnt de netelroos meestal vanzelf weer. Bij een reactie op voedsel weet je bijvoorbeeld dat je dat voedsel beter niet meer kunt geven. Wanneer je kind een allergische reactie op een insectenbeet heeft kan het raadzaam zijn voorzorgsmaatregelen, zoals een klamboe, te nemen.
Voor de behandeling van de klachten zoals jeuk zijn verschillende middelen op de markt en kun je het best even bij je apotheek langsgaan voor advies.
Ziekenhuis
Normaal gesproken geeft netelroos geen aanleiding om een arts te bezoeken. Echter als de reactie zo heftig is dat je kind moeite met ademhalen heeft, aanhoudend moet overgeven, een licht gevoel in het hoofd heeft, duizelig is of zelfs flauwvalt, is het goed om direct contact op te nemen met je huisarts of in zeer ernstige gevallen 112 te bellen.
Bronnen: Thuisarts, Isala, Voedselintoleranties