Waarschijnlijk heb je zelf wel eens een wespensteek gehad en weet je hoeveel pijn zo’n steek kan doen. Naast de pijn ontstaat er vaak een zwelling en dus is het zeker bij kinderen goed opletten als ze door een wesp gestoken worden. Is het nu handig om de wespensteek meteen uit te zuigen, te koelen of doe je juist niets? In dit artikel geven we je tips hoe je het best kunt handelen als je kind een wespensteek heeft.
Wat is een wespensteek?
Bijna iedereen wordt in zijn leven wel eens door een wesp geprikt. Een wesp steekt wanneer hij zich bedreigd voelt. De meeste wespensteken komen voor in augustus en september als de wespen op zoek zijn naar zoetstoffen. Ze komen dan dichter bij mensen in de buurt die aan het eten zijn. Bij een wesp blijft de angel meestal niet zitten zoals bij een bijensteek. Wel komt er gif vrij dat onder de huid gaat zitten. Dit zorgt ervoor dat de huid van je kind rondom de wespensteek rood, warm en gezwollen kan worden. Nadat de pijn weg is, gaat de plek meestal wat jeuken. Vaak verdwijnen de klachten binnen 24 uur.
Stappenplan voor een wespensteek bij een kind
Het belangrijkste is het om je kind niet in paniek te laten raken als er een wesp in de buurt is. Probeer zelf rustig weg te lopen van de wesp of haal de oorzaak weg waar de wesp op af komt. Meestal is dit zoet eten of drinken. Van wilde bewegingen kan een wesp zich bedreigd voelen en is de kans op steken vele malen groter. Als je kind dan toch gestoken wordt kun je het best onderstaande stappen volgen.
- Lokaliseer de wespensteek – Kijk eerst goed waar je kind gestoken is. Is dit in de mond, op de tong of in de keel, bel dan direct 112. De plek kan zo erg opzwellen dat ademen lastig wordt. In de tussentijd geef je je kind een ijsklontje om op te zuigen en te voorkomen dat de zwelling erger wordt.
- Is er een angel? – Meestal laat een wesp de angel niet los. Zit de angel echter wel in de huid, dan is het belangrijk deze er zo snel mogelijk uit te halen. Zolang de angel namelijk in de huid zit, blijft hij gif verspreiden. Je kunt de angel er gemakkelijk met een pincet uithalen. Zelfs met de nagel van je pink lukt het waarschijnlijk om de angel eruit te wippen.
- Koelen – Om de zwelling te verminderen kun je het best een koelpack op de wespensteek leggen. Als je ijsblokjes bij de hand hebt werkt dit natuurlijk ook prima. Het best werkt waarschijnlijk een gewoon waterijsje bij je kind omdat dit zowel als koeling kan dienen en als afleiding van de wespensteek.
- Allergische reactie – Lijkt het erop dat de plek waar je kind gestoken is buitenproportioneel zwelt of vertoont je kind ander gedrag zoals wegvallen, dan is de kans aanwezig dat je kind allergisch is voor wespen. Alarmeer in dit geval meteen de hulpdiensten. Hieronder lees je nog iets meer over een allergische reactie op een wespensteek.
- Zalf – Een wespensteek, zal net als een muggensteek, gaan jeuken. Probeer je kind niet te laten krabben want hierdoor verspreidt het gif alleen maar. Wel kun je de jeuk verminderen door een zalf te gebruiken met calendulan, menthol of aloë vera. Huis-tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn, asperine (op de plek) en ja zelfs een ui kunnen ook helpen om de jeuk te verzachten.
In dit filmpje legt het Rode Kruis ook nog eens goed uit wat je het best kunt doen bij een wespensteek: Wat te doen bij een wespensteek? 🐝 | EHBO doe je zo – Rode Kruis
Wel of niet een wespensteek bij je kind uitzuigen?
Hierover zijn de meningen verdeeld. Veel artsen adviseren nog wel om een wespensteek uit te zuigen om zo de angel en/of het gif uit de steek te halen. Hier tegenover staat o.a. het Rode Kruis die stellen dat uitzuigen juist niet helpt omdat het gif zich instant verspreid, de angel er op een andere manier uitgehaald kan worden en je de huid rondom de steek juist beschadigd.
Allergische reactie bij een wespensteek
Als je kind nog nooit door een wesp gestoken is, weet je natuurlijk niet of je kind allergisch is. Wordt je kind dus voor het eerst gestoken, wees hier dan extra alert op. De meest voorkomende allergische reactie is een grote zwelling op de plek van de beet. Bijna iedereen krijgt na een wespensteek een zwelling maar als je twijfelt omdat je denkt dat de zwelling wel erg groot is, ga dan even langs de huisarts. Andere symptomen van een wespenallergie kunnen zijn:
- Misselijkheid
- Jeuk
- Hoofdpijn
- Last van de maag en darmen
- Hartritmestoornis
Bij een hele heftige allergie kan een kind in shock raken. Je spreekt dan van een anafylactische shock. Dit kan levensbedreigend zijn en al optreden binnen enkele minuten na de wespensteek. Als je vermoed dat je kind anafylaxie heeft, moet je natuurlijk meteen 112 bellen!
Bronnen: Rode Kruis, allesoverallergie.nl, Thuisarts.nl