Hoe vaak vrijen als je zwanger wilt worden?

Ingezonden vraag

Lezers sturen vaak vragen in. De meest gestelde vragen beantwoorden we op deze site. 

Hoe vaak moet je vrijen – houdbaarheid sperma

Meerdere lezers vroegen ons: hoe vaak kan je het beste vrijen als je zwanger wilt worden? Hoe lang is sperma houdbaar? Is te veel seks ook slecht voor de kwaliteit van het zaad?

Antwoord verloskundige

De productie van sperma is een zeer ingewikkeld proces dat begint tijdens de pubertijd en dat bij gezonde mannen tot de dood voortduurt. Per dag maak je ongeveer 70 miljoen zaadcellen aan die er ongeveer drie maanden erover doen als ze volgroeid zijn. Anders gezegd: van het begin tot het eind duurt de productie van zaadcellen ongeveer 72 dagen. Zaadcellen brengen de eerste 50 dagen door in de testikels en de laatste 22 tot 24 dagen in de bijbal. In de bijbal rijpt het zaad en krijgt het de mogelijkheid om te zwemmen.

Kwaliteit sperma

De kwaliteit van het sperma wordt beïnvloed door de frequentie van zaadlozing. Een dagelijkse ejaculatie veroorzaakt uitputting van de voorraad zaadcellen, de eerste zaadlozing bevat de meeste zaadcellen, de tweede aanmerkelijk minder en de derde bevat vaak nauwelijks nog spermacellen. Te lang sparen is weer niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Om de kwaliteit van het sperma optimaal te houden is het dus het beste om niet te vaak en niet te weinig te vrijen (klaar te komen). Soms wordt er beweerd om de twee tot drie dagen vrijen. Andere onderzoeken beweren dat een vrijfrequentie van elke 36 tot 48 uur een goede zaadkwaliteit geeft.

Zaadproductie en hoeveelheid zaadcellen

Het is echter wel zo dat als je de kwaliteit van je zaad wil verbeteren en dit wil doen door het veranderen van je levensstijl zoals bijvoorbeeld je voeding, dat je dan pas verbetering van de spermakwaliteit mag verwachten na die drie maanden en helemaal na 6 maanden. Je kan dus geen invloed uitoefenen op de zaadproductie, maar wel op de kwaliteit van het sperma en op de hoeveelheid zaadcellen die aanwezig zijn in een zaadlozing.

Levensduur sperma

Als je het hebt over sperma, zaadcellen en vocht, wat vrijkomt bij ejaculatie, dan heeft sperma een bepaalde levensduur in het vrouwelijke lichaam, dit varieert van 7 dagen tot 72 uur. De zaadjes van het sperma zullen dus het sterkst aanwezig blijven als je dus om de 72 uur weer een nieuwe verse lading sperma binnenbrengt.

Bekijk ook de pagina over zaadcellen, eicellen en bevruchting.

Geschreven door Roselie, verloskundige

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.