Onverwacht zwanger – heeft baby schade opgelopen?

Ingezonden vragen

Onverwacht zwanger – schade aan vrucht opgelopen?

Als je weet dat je zwanger bent of wilt worden ga je natuurlijk zo gezond mogelijk leven en houd je je aan de voorgeschreven do’s and dont’s in de zwangerschap. Maar als je – misschien onverwacht – zwanger bent geraakt en je je daar niet aan hebt gehouden? Veel ingezonden vragen gaan over mogelijk schadelijke gevolgen voor de baby wanneer er om de een of andere reden in het begin van de zwangerschap niet helemaal aan de voorwaarden voor een gezonde levenstijl is voldaan.   

Vraag: narcose, pijnstillers en bloedarmoede in zwangerschap

Mijn vriendin is onverwacht zwanger geworden, nu is ze ca. 4-6 weken zwanger. Zij slikte tot gisteren de pil, heeft drie maanden geleden een curettage ondergaan als gevolg van een spontane abortus. Zij heeft een volledige narcose ondergaan voor een kaakoperatie. Aansluitend heeft zij drie dagen veel pijnstillers geslikt (ibuprofen) zij drinkt veel cola (twee tot drie liter per dag), heeft bloedarmoede en eet zeer ongezond. Hoe weet ik nu of dit ongeboren kind schade heeft opgelopen?

Antwoord verloskundige

Dit is een lastige vraag. Ik begrijp dat er de afgelopen periode veel gebeurd is en dat de algehele lichamelijk gezondheid ook niet optimaal is, maar het is heel moeilijk om te zeggen dat een kind/vruchtje schade heeft opgelopen door bijkomstige omstandigheden. Zelfs in de meest optimale situaties kan een kind schade oplopen door iets en zelfs in de meest nadelige situaties kan een kind/vruchtje geen schade oplopen.

Miskraam

10-15 % van alle zwangerschappen eindigt in een spontane abortus, dit is voornamelijk te wijten aan aanlegstoornissen. Ze zeggen ook wel eens dat de natuur zelf zijn werk doet, daarmee wordt bedoeld dat als de vrucht dusdanige schade heeft opgelopen de zwangerschap meestal zal eindigen in een spontane abortus.

Narcose en ibuprofen

Er bestaan er nog onvoldoende gegevens over welke schade narcose kan veroorzaken.

Wat betreft Ibuprofen, daarvan suggereert men dat het gebruik van prostaglandinessynthetaseremmers in de vroege fase van de zwangerschap het risico van miskramen, cardiale malformaties en gastroschisis vergroot. Het advies is dus niet gebruiken tijdens de eerste 2 trimesters van de zwangerschap! Het wordt soms echter toch gebruikt mét de goedkeuring van de specialisten, zoals bijvoorbeeld bij reuma patiënten. Die gebruiken vaak een dagelijkse hoge dosering. Dus het gebruik van ibuprofen met de kortstondige duur en een lage dosering zou ik me geen zorgen over maken. Het advies is tijdens de zwangerschap geen medicijnen te gebruiken of in ieder geval te beperken.

Leefstijl

Het is nooit te laat om iets aan de voedingswijze te veranderen. Misschien is het een idee om eens met een diëtiste te praten. De huisarts zou je kunnen verwijzen. Tijdens de zwangerschap geldt het advies; eet gezond en gevarieerd. Beperk de inname van cafeïne. Dus als je cola wilt drinken drink dan cafeïnevrije cola. Er wordt beweerd dat cola ook de opname van calcium blokkeert. Deze stof is nodig voor de ontwikkeling van het bot-,zenuw-, bloed-, en spierstelsel van je ongeboren kind.

Bloedarmoede

Bloedarmoede is vervelend voor de zwangere vrouw. Je kunt je moe en zwak voelen en kunnen er klachten optreden zoals kortademig, duizeligheid, hartkloppingen, transpireren, hoofdpijn, oorsuizen en het idee hebben dat je moet flauwvallen. Het lichaam zorgt ervoor dat eerst je ongeboren kindje voldoende ijzer krijgt, daarna krijgt je lichaam pas zijn aandeel van ijzer.

Wanneer je probeert gezond en afwisselend te eten,  krijg je voldoende bouwstoffen en zou je bloedarmoede kunnen voorkomen. Er is indien nodig medicatie tegen bloedarmoede beschikbaar. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan dat voorschrijven.

Ik hoop dat ik je hiermee toch een beetje geholpen heb. Probeer je niet teveel zorgen te maken. Je kunt indien nodig altijd een gesprek bij je huisarts aanvragen, die kan je vaak verder helpen en indien nodig verder verwijzen.

Roselie, verloskundige


Vraag: kan het kwaad als je zwanger bent en lever en filet americain hebt gegeten?

Hallo, ik ben nu 4 weken zwanger maar voordat ik wist dat ik zwanger was heb ik veel lever en filet americain op brood gegeten. Kan dit kwaad?

Antwoord diëtiste

In principe wordt er geadviseerd om tijdens de zwangerschap rauwe producten (zoals brie, camembert, tartaar, biefstuk, filet american etc) te vermijden. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap zou dit schade aan kunnen richten bij je ongeboren kindje. De kans op besmetting is relatief klein maar je behoort wel tot de risicogroep.

In lever zit veel vitamine A, ook dit kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Varianten van lever zoals leverpaté en leverpastei mogen maximaal 1x per dag.

Het is moeilijk om na te gaan via internet of je teveel vitamine A binnen hebt gekregen of mogelijk besmet bent met de Listeria  bacterie. Mocht je je moe of lusteloos voelen, koorts of huiduitslag hebben neem dan contact op met je huisarts.  Als het nodig  is kun je namelijk een antibiotica behandeling krijgen.

Diana Vredegoor, diëtiste

Ook interessant
1 reactie
  1. Ela

    Hallo, ik ben 17 weken zwanger en ik heb net een ibuprofen geslikt vanwege een zware hoofdpijn en misselijkheid ik ben nu super bang dat er iets gaat gebeuren kan iemand hier een beetje uitleg over geven??

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.