Baby algemeen

4 weken zwanger

Het vruchtje gaat differiëntieren en krijgt een C vorm

Zwangerschapsduur: 4 tot 5 weken (de 5e week) 

Embryo: 2 weken oud (dag 15 – 21)

De baby

De embryonale fase begint

Het vruchtje is nu twee weken oud en 2 mm groot. De zogenaamde embryonale fase begint.

Differiëntiatie

Zo’n week of twee na de bevruchting gaan de cellen in het vruchtje differentiëren. Bestond het vruchtje eerst nog uit een heleboel cellen die precies hetzelfde waren, nu “weet” iedere cel wat zijn uiteindelijk bestemming is. Cellen die later het skelet gaan vormen gaan naar de buitenkant van de cel, cellen die ingewanden gaan vormen beweging zich juist naar binnen. De buitenste laag cellen vormen de basis voor de placenta.

Op dag 16 na de bevruchting begint een belangrijk proces: de gastrulatie. De twee lagen van de schijf worden omgevormd tot een 3 lagen tellend kiemblad met een endoderm, ectoderm en mesoderm. De bovenste laag cellen zal zich uiteindelijk gaan ontwikkelen tot het zenuwstelsel en de zintuigen, de middelste laag tot de spieren,bloedvaten, nieren, geslachtsorganen en botten, en de onderste laag tot het ademhalingsapparaat en het maagdarmkanaal.

De ene kant van het embryo groeit nu harder dan de andere kant, vandaar de kromming.

Een ander belangrijk proces is neurolatie: op dag 18 begint de neurale plaat zich tot een neurale buis te vouwen, met aan de ene kant het deel waar de hersens zich zullen gaan ontwikkelen. Er ontstaan neuromeren, het begin van het zenuwstelstel. Als eerste van de organen worden de hersenen gevormd direct gevolgd door het hart.

Op dag 20 ontstaan langs de neurale buis somieten, het begin van de ruggengraat en het skelet met wervels, spieren en huid. Na zes weken zijn er 38 paar somieten zichtbaar.

Het embryo ligt in een vruchtvlies, amnion, genaamd. Het haalt nu nog zijn voedingsstoffen uit de dooierzak. Later wordt deze functie overgenomen door de placenta


De moeder

Je weet nu misschien dat je zwanger bent

Dit is een spannende periode voor veel vrouwen. De menstruatie blijft uit en een zwangerschapstest zou een positief resultaat geven. Voel je je anders? Moe, kramp onder in je buik, gevoelige opgezette borsten en vaker plassen, een beetje misselijk… Het zijn allemaal zwangerschapsverschijnselen die wel kunnen (maar zeker niet altijd hoeven!) voorkomen.

Je kunt nu een zwangerschapstest gaan doen. De zwangerschapstest slaat positief uit als er genoeg van het HCG hormoon in de urine gevonden wordt.

Foliumzuur

Als het goed is gebruikte je al foliumzuur (een ander woord voor vitamine B11) vanaf het moment dat je zwanger wilde raken, maar als je dat nog niet deed moet je daar nu toch zeker mee beginnen. Zoals je wellicht weet verkleint het extra nemen van foliumzuur de kans op een open ruggetje van de baby aanzienlijk. Gebruik foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent.

3 weken  5 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.