Na een scheiding heb je nog steeds allebei de verantwoordelijkheid voor de kinderen. Jullie gezamenlijke verantwoordelijkheden leg je vast in een ouderschapsplan. Naast veel praktische zaken over de zorg en opvoeding van de kinderen, komt hier ook de hoogte van de kinderalimentatie in. Hoe bepaal je nu de hoogte van de kinderalimentatie en wat houdt het precies in? In dit artikel lees je er alles over. Hiernaast geven we een aantal voorbeelden en tips. Op deze manier kun je gemakkelijk kijken welke situatie op jullie van toepassing is.
Wat is kinderalimentatie
In de meeste gevallen wonen de kinderen na een scheiding meer bij de ene dan bij de andere ouder. Deze ouder noem je de verzorgende ouder. De niet verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit noem je ook wel onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Kinderalimentatie is het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald. Kinderalimentatie is verplicht en in Nederland vastgelegd in het burgerlijk wetboek. Ook wanneer je niet getrouwd bent, is de niet verzorgende ouder verplicht om kinderalimentatie te betalen.
Alimentatie en co-ouderschap
Bij co-ouderschap zorgen beide ouders evenveel voor de kinderen. De zorg- en opvoedingstaken zijn gelijk verdeeld omdat kinderen evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen. Het is een misverstand om te denken dat er bij co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. De berekening vindt alleen niet plaats op basis van tijd maar op basis van draagkracht. Bij co-ouderschap gebruiken ouders meestal een kinderrekening waar beide ouders geld op storten.
Tot welke leeftijd is alimentatie verplicht?
Je betaalt kinderalimentatie totdat je kind 18 jaar is. Deze bijdrage wordt tot deze leeftijd aan de ouder uitgekeerd. Na de 18e verjaardag betaal je de kinderalimentatie rechtstreeks aan je kind. Na de 21e verjaardag kun je in overleg beslissen of kinderalimentatie nog nodig is. Dit zal natuurlijk afhangen van de situatie van je kind. Het bedrag is sterk afhankelijk van of je kind al werkt en in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien of dat hij nog studeert. Ook als je niet gescheiden bent, ben je verplicht om je kind tot zijn 21ste financieel te ondersteunen.
Welke kosten vallen onder kinderalimentatie?
In principe vallen alle kosten van de kinderen onder de kinderalimentatie. Denk hierbij aan eten en drinken en kosten voor kinderopvang. Maar ook kleding, sportclubjes, schoolkosten en kosten voor persoonlijke verzorging vallen hieronder. Vergeet hiernaast cadeautjes voor verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes en bijdragen aan vakanties niet. Let erop dat al deze kosten goed opgeschreven worden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
De hoogte van de kinderalimentatie
De hoogte van de kinderalimentatie kun je niet zelf vaststellen. Dit doet de rechter. Het uitgangspunt van de rechter is dat het kind financieel geen verschil moet merken in de situatie voor en na de scheiding. Bij deze vaststelling kijkt de rechter naar onderstaande punten. De rechter houdt hierbij rekening met de zogenaamde Trema normen. Het minimale bedrag aan kinderalimentatie is € 25,00 per maand.
- Het gezinsinkomen voor de scheiding – Dit is het verzamelinkomen van beide ouders. Dus het bedrag dat je ook opgeeft bij het invullen van de inkomstenbelasting. Over het algemeen geldt hoe hoger het gezinsinkomen, des te hoger de levensstandaard van het kind.
- De kosten en de behoeften van het kind – Hierbij kijk je naar welke kosten de kinderen nu met zich meebrengen. Om deze kosten te berekenen, kijk je naar het gezinsinkomen (de levensstandaard) in combinatie met Nibud tabellen over de gemiddelde kosten van een kind.
- De leeftijd van de kinderen – Hoe ouder het kind, hoe hoger de alimentatie.
- Hoeveel kinderen zijn er – Hoe meer kinderen er zijn, des te lager is het bedrag per kind.
- De draagkracht – De oude en de huidige situatie bepalen de draagkracht. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de meest verdienende ouder nu de zorgouder wordt en hierdoor na de scheiding minder kan gaan werken. Hierdoor gaat het inkomen naar beneden. Ook wanneer er structureel iets verandert in het inkomen, zal de rechter de hoogte van het bedrag opnieuw bepalen. Het is goed om zelf ook al afspraken te maken over veranderende situaties.
- Omgangsregeling en zorgkorting – Wanneer je alimentatie moet betalen kun je zorgkorting krijgen. Op basis van het aantal dagen per week dat het kind bij jou is, kun je een percentage terugkrijgen.
- Toeslagen – Als alleenstaande ouder heb je meestal meer recht op toeslagen. De berekening houdt rekening met deze toeslagen maar ook met de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget.
De hoogte van de kinderalimentatie wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd. Hierdoor stijgt het bedrag jaarlijks.
Kinderalimentatie berekenen
Om een idee te hebben van de hoogte van de kinderalimentatie kun je het bedrag eerst zelf berekenen. Er zijn verschillende sites waarop je deze berekening uit kunt voeren. Een voorbeeld is de site Alimentatiewijzer. Deze berekening is nooit helemaal nauwkeurig omdat het uitgaat van een standaard situatie. Als jij of je ex-partner zelfstandig ondernemer is waardoor het inkomen schommelt voldoet een standaard alimentatieberekening niet.
TIP: Het Nibud heeft een boek uitgebracht waarin alle nuttige informatie staat die je nodig hebt over de financiën na je scheiding.
Wanneer je ex-partner geen kinderalimentatie wil betalen
Het is natuurlijk heel vervelend wanneer je ex-partner niet aan zijn betalingsverplichting voldoet. Hierdoor kun jij financieel in de problemen komen. Het is dan ook belangrijk om tijdig hulp in te schakelen als er een betalingsachterstand dreigt te ontstaan. Dit kan bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in Rotterdam. Deze partij int het bedrag bij de betalende ouder en zorgt dat het bij de ontvangende ouder terecht komt. LBIO heeft het recht om beslag te leggen op het salaris, de uitkering of spullen van de betalende ouder. Naast het LBIO kun je ook een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder kan je van advies voorzien en actie ondernemen wanneer dit noodzakelijk is.
Bronnen: LBIO, Rijksoverheid, Scheidingsinformatie.nl, Nibud