Peuters en slaap

Een ander slaapritme en 's nachts niet altijd willen of kunnen slapen

Wat zijn ze lief als ze slapen! Helaas herkent elke ouder het maar al te goed, soms heeft je kind er echt geen zin in! Lees hier onder verder over het veranderende slaappatroon naarmate je kleintje groter wordt. Hoe kun je je peutertje helpen een gezond slaappatroon aan te leren?

Heb je een baby? Lees dan hier alles over slaapritme en doorslapen bij baby’s,

Ander slaappatroon: het middagslaapje van je peuter verdwijnt

In het tweede levensjaar zal een kindje nog maar één keer per dag een middagslaapje van een paar uur doen. En ook dit slaapje zal op een gegeven moment niet meer nodig zijn. Bij het ene kind is dat met anderhalf jaar het geval, het andere kind zal misschien soms nog middagslaapjes nodig hebben tegen de tijd dat hij naar school moet.

Je merkt gauw genoeg aan je kind of het middagslaapje nog nodig is. Wanneer je peuter steeds moeilijker in slaap valt, steeds harder protesteert als hij naar bed moet en steeds vaker vroeg wakker is of laat inslaapt, probeer dan een keer om het middagslaapje te laten vervallen of uit te stellen en kijk wat er gebeurt. Probeer wel de hand te houden aan vaste tijden waarop je kind ‘s avonds naar bed gaat. En houd vast aan vaste bedrituelen, zie ook “tips en trucs” verderop.

Misschien kan je kind wel een paar dagen in de week al helemaal zonder middagslaap of met alleen een half uurtje even rustig bed of bank liggen toe. Stop hem wel ‘s avonds eerder in bed dan je gewend was toen er nog volop overdag geslapen werd, anders is de overgang te groot.

Tips en trucs om je dreumes of peuter lekker te laten slapen

Slaap is nodig, maar veel kinderen vinden het niet leuk om in bed gestopt te worden en zullen proberen de dag nog iets langer te laten duren. Even wat extra aandacht vragen, huilen, zeuren om een slokje water of nog een verhaaltje… Hieronder een paar tips om je kindje in slaap te helpen vallen of te troosten als hij ‘s nachts toch weer wakker wordt.

We gaan er bij deze tips vanuit dat het gaat om een normaal, gezond kindje. Probeer altijd na te gaan waarom je kind huilt. Wil het “gewoon” niet slapen of is er iets aan de hand? Een griepje, een te warme kamer, noem maar op. Peuters worden soms wakker omdat ze bang zijn geworden van een gek geluid of een enge droom.

Als kinderen ‘s nachts veel wakker zijn of huilen omdat er iets bijzonders aan de hand is (lichamelijke of geestelijke problemen) of als de tips hieronder niet helpen, vraag je huisarts.

Slaaptips voor dreumessen:

  • Verzin een bedritueel. Belangrijk is de herkenbaarheid en voorspelbaarheid, elke keer dezelfde dingen doen in dezelfde volgorde. Zo weet een kind waar hij aan toe is. Hij kan alvast langzaam aan het idee kan gaan wennen dat de dag voorbij is en er geslapen moet gaan worden. In bad, pyjama aan, liedje, verhaaltje, knuffel zijn lievelingsknuffel, geef hem een dikke zoen… Verzin zelf iets wat jullie allebei leuk vinden.
  • Doe geen wilde spelletjes meer vlak voor het slapen gaan, houd je kindje rustig. Lees een boekje, zing een liedje, strijk zachtjes over zijn haar. Word ook niet boos als hij niet slapen wil, blijf geduldig.
  • Leg een vertrouwde knuffel of doek in het bedje. Deze helpen je kindje ‘s nachts vaak vanzelf weer in slaap te komen. Ga als het nodig is zelf naar hem toe, maar probeer de bezoekjes te beperken en het zo kort mogelijk te houden.
  • Maak ‘s nachts het slaapkamertje donker. Laat eventueel als het kind dat prettig vindt een klein nachtlampje branden of zet de deur op een kiertje. Bij slaapjes overdag mogen de gordijnen gewoon open blijven. Zo zal hij het verschil tussen slapen overdag en ‘s nacht beter gaan begrijpen
  • Bij verlatingsangst: blijf nog heel even op of buiten de kamer rommelen, even de was opvouwen bijvoorbeeld. Als je kind je kan horen weet hij dat je niet helemaal verdwenen bent.
  • Maak het ‘s nachts niet te gezellig. Moet je eruit voor een voeding, maak niet teveel licht en verschoon je kind alleen als het nodig is.
  • Als je aanwent dat soms pappa en soms mamma het kind in bed stoppen heb je later geen problemen als een van beide er een keer niet is. Soms zie je dat mamma nooit ‘s avonds weg kan omdat het kind niet accepteert dat pappa hem in bed stopt (of omgekeerd). Maar ook weer hier: vaste rituelen zijn belangrijk!

Slaaptips voor peuters en kleuters:

  • Wees duidelijk, rustig en consequent. Probeer je aan vaste bedtijden te houden en ga niet in op je peuters smeekbedes.
  • Word je je bed uitgeroepen door een kindje dat normaal wel doorslaapt, ga dan wel even kijken of er iets aan de hand is. Troost je kind als hij bang is, maar ga ook direct weer weg als het huilen over is. Troost waar nodig maar houd het beperkt: als je kind het idee krijgt dat het ‘s nachts wel erg gezellig is om wakker te zijn zal hij het de volgende dag weer proberen.
  • Is je peuter bang voor die enge krokodil onder zijn bed? Lach hem niet uit of probeer hem met de logica van een volwassene te overtuigen dat daar echt niets ligt maar speel mee en jaag het beest weg.

Slapen is geen straf

Stuur je kind nooit voor straf naar bed of naar zijn kamertje. Het bedje en het kamertje moeten juist een plek zijn waar je kind zich prettig en veilig kan voelen.

Methoden om zelfstandig in slaap te komen

Elk kind wordt wel eens wakker of heeft wel eens een keer moeite om in slaap te komen. Als dit een echter vast patroon begint te worden, en je elke avond of nacht een paar keer naar je kind toe moet en hij niet zonder jouw hulp in slaap kan komen dan kun je eens kijken naar deze twee methoden om je kind zelfstandig in slaap te leren komen.

Wakker worden of wakker maken

In slaap komen is vaak een probleem, maar bij sommige kinderen (en volwassenen) is het ‘s ochtends op tijd wakker worden ook lastig. Zeker als je kleine eigenlijk toch te laat is gaan slapen kan hij ‘s ochtends niet rustig uit zichzelf wakker worden maar moet wakker gemaakt om op tijd bij de oppas of op school te komen. Probeer te voorkomen dat ook dit een vervelend moment wordt. Als je eenmaal een goed ritme te pakken hebt van op tijd gaan slapen zal je kind ‘s ochtends min of meer vanzelf rustig wakker worden als het is uitgeslapen.

Moet je je kind toch wakker maken, doe dat dan met beleid. Begin liefst een kwartiertje eerder met voorzichtig wakker maken zodat je niet al te zeer hoeft te haasten. Zet een vrolijk, rustig muziekje op of zet de deur van de slaapkamer open, dan hoort hij alvast wat geluiden. Laat hem even rustig bijkomen van de nacht voor je hem eruit haalt en het circus van wassen en aankleden begint.

Kind bij de ouders in bed?

kind bij ouder in bed

Mag je je kind bij jou in bed laten slapen? Hier hebben veel mensen nogal uitgesproken en vaak tegenstrijdige meningen over. De een vindt dat een kind direct in een eigen kamertje in een eigen ledikantje moet liggen. De ander vindt het natuurlijker dat een kind de eerste paar jaar van zijn leven lekker dicht bij de ouders mag blijven en dus ook altijd bij de ouders in bed mag slapen. Meer dan de helft van de wereldbevolking laat kleine kinderen bij de moeder in bed slapen. Zelfs in het moderne Japan slapen kinderen tot hun tweede bij moeder, dus zo’n gek idee is het niet!

Sommige kinderen worden in bed gehaald door een van de ouders zodra ze ‘s nachts gaan huilen en niet meer snel getroost kunnen worden. Een wat groter kind zal misschien uit zichzelf ‘s nachts naar je toe komen met het verzoek even bij je te mogen liggen.

Doe wat je denkt dat goed is voor jezelf en voor je kind. Bedenk wel dat het soms lastig is voor een kind dat eenmaal gewend is tussen de ouders in te liggen dat privilege zomaar op te geven als de ouders er geen zin meer in hebben!

Ben je het zat en wil je dat je kind in zijn eigen bedje in zijn eigen kamertje gaat slapen maar weet je niet hoe dit voor elkaar te krijgen? Bekijk deze tips om te zorgen dat je kind alleen in zijn eigen bed leert slapen.

Mogelijk vind je dit ook interessant

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.