Meer over kinderwens:

Bereken belangrijke mijlpalen zwangerschap met deze tool

Wanneer is de uitgerekende datum, wanneer kun je de baby verwachten? Wanneer ben je bevrucht? Bereken het hier.

Negen maanden zwangerschap, zegt men vaak, maar artsen en verloskundigen houden bij de berekening van de verwachte bevaldatum 40 weken na de laatste menstruatie aan: op die dag ben je "uitgerekend" of "uitgeteld". Technisch gezien ben je dan geen 40 maar pas 38 weken zwanger, want de eicel is pas 2 weken na de laatste menstruatie vrijgekomen en bevrucht.

Die 2 weken zijn overigens ook maar een gemiddelde, helemaal waterdicht is de berekening daarom niet. Bij een onregelmatige menstruatie bijvoorbeeld kan het best een weekje schelen. Daarom wordt er tegenwoordig vaak een termijnecho gemaakt. Aan de hand van de grootte en ontwikkeling van het embryo wordt dan mogelijk de eerder uitgerekende datum bijgesteld.

1. Uitgerekende datum berekenen

Wil je de weten wanneer je de baby kunt verwachten of hoe lang je zwanger bent? Bereken hier online de zwangerschapsduur, de datum van de ovulatie en de verwachtte datum van de bevalling. Geef eerst de datum van de laatste menstruatie in.

Tool

Startdatum laatste menstruatie:  

   

Datum conceptie was: 

Uitgerekende datum:  


Zwangerschapsduur:

Op

zul je weken zwanger zijn.

   

Weetje: slechts 5 procent van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende dag. De meeste baby's worden geboren in de periode vanaf twee weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum. Wel is de kans dat de bevalling begint groter naarmate de datum dichterbij de uitgerekende datum ligt.

2. Ovulatie berekenen, wanneer ben je zwanger geraakt?

Je kunt met deze tool ook zwangerschap terugrekenen tot de datum van bevruchting: stel dat je de uitgerekende datum weet - bijvoorbeeld aan de hand van de termijnecho - dan kun je daarmee terugrekenen wanneer de ovulatie (eisprong) heeft plaatsgevonden en dus wanneer de bevruchting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden en je zwanger bent geraakt. Meer weten over eicellen, eisprong en spermacellen? Lees verder op de bevruchting van eicel door sperma.

Voer nu juist het veld "uitgerekende datum" hierboven in en druk op de knop "Bepaal conceptie". De datum van de ovulatie wordt dan berekend. Net als het aantal weken dat je nu zwanger bent. Als er bijvoorbeeld "5 4/7" staat betekent dat dat je vijf weken en vier dagen zwanger bent.

(Let op, ook de datum van de laatste menstruatie wordt getoond, maar die bereking hoeft dus niet te kloppen omdat die uitgaat van een regelmatige menstruatie met een eisprong na precies 14 dagen)

3. Hoe lang zwanger op willekeurige dag berekenen

Wil je weten hoe lang je zwanger was of zult zijn op een bepaalde datum? Pas de datum aan en druk op 'Van datum naar weken'. Andersom kan ook, wanneer ben je bijvoorbeeld 12 weken zwanger? Dat is handig om te weten als je bijvoorbeeld een afspraak wilt maken voor een zwangerschapsecho of wilt weten wanneer je zwangerschapsverlof begint.

Als je bijvoorbeeld 12 weken intypt in het laatste venstertje en je drukt op 'Van weken naar datum' dan zal deze tool berekenen op welke datum je precies 12 weken zwanger bent.