Week 14 – Hoogtepunten

De Baby
Zo groot als een perzik (8,6 cm)
Gewicht 60 gram
De moeder
14 tot 15 weken (de 15e week)
Vierde maand
Tweede trimester

De Baby
Zo groot als een perzik (8,6 cm)
Gewicht 60 gram
De moeder
14 tot 15 weken (de 15e week)
Vierde maand
Tweede trimester
Rondjes zwemmen
Je baby is druk aan bewegen, al voel je dat zelf nog niet omdat er nog heel veel ruimte is. Hij zwemt lekker rond in al het vruchtwater, trappelt erop los en trekt zelfs gekke bekken. Over een paar zal je zelf wat van al deze bewegingen gaan voelen.
De leukste periode
Het tweede trimester is vaak de leukste periode van de zwangerschap. Meestal heb je minder last van zwangerschapskwaaltjes en is je buik nog niet zo groot dat deze in de weg zit.
Maagzuur
Heb je last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Dat komt doordat de maag, door de steeds groter wordende baarmoeder, in de verdrukking komt. Een klein tussendoortje helpt tegen brandend maagzuur.
De baby
De bovenarm en bovenbeen zijn flink gegroeid en staan nu in verhouding met de rest van het lichaam. De onderste delen van de ledematen doen daar nog wat langer over. De handjes kunnen nu wel bij het mondje en raken het mondje zo’n 50 keer per uur aan.
De hypofyse, een onderdeel van de hersenen, produceert veel verschillende hormonen en ook de schildklier gaat werken.
Er is beweging in de darmen, de lever produceert gal, en overal op het mondje verschijnen smaakpappillen.
Het gezichtje begint er wat meer uit te zien als het gezichtje dat de baby bij zijn geboorte zal hebben. De ogen komen meer naar de voorzijde van het hoofd en krijgen oogleden en de neus wordt zichtbaar. Ook de uitwendige geslachtsorganen worden gevormd. De ledematen en inwendige organen zijn allemaal aangelegd, en de meeste energie wordt nu in het groeien gestopt.
De moeder
Heb je last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Dat komt door dat de maag, door de steeds groter wordende baarmoeder, in de verdrukking komt. Zorg dat je niet te lang achter elkaar niet eet. Een klein tussendoortje helpt tegen brandend maagzuur.
Gewicht
Je zult zeker in gewicht aankomen nu, door de groei van de baby, maar op dit moment in de zwangerschap ook vooral door het extra vruchtwater en het extra bloed. Gemiddeld komen vrouwen in totaal 10-12 kilo aan gedurende de zwangerschap, alles bij elkaar. De baby zelf weegt bij de geboorte gemiddeld 4 kilo. Bij een meerlingzwangerschap ligt dat getal wat hoger.
Wat is een gezond gewicht is om aan te komen hang van veel factoren af, onder meer van je lengte en gewicht dat je had vóór de zwangerschap. Je kunt hier berekenen wat een hoeveel jij mag aankomen in de zwangerschap.
Los van het aankomen is het natuurlijk vooral ook belangrijk dat niet te veel, niet te weinig, maar vooral gezond eet. Voor twee eten hoeft niet. Bekijk ook eens dit voedingsschema voor de zwangere vrouw. Je wilt namelijk als de baby geboren is en je na een paar maandjes weer helemaal “ontzwangerd” bent niet opeens zelf met een hoop extra kilo’s zitten die je er niet zo maar meer afkrijgt.