14 weken zwanger

De armpjes komen in verhouding

De baby

De foetus is nu, met 14 weken zwangerschap, 12 weken oud nu en hij is zo’n 11 cm lang.

De bovenarm en bovenbeen zijn flink gegroeid en staan nu in verhouding met de rest van het lichaam. De onderste delen van de ledematen doen daar nog wat langer over. De handjes kunnen nu wel bij het mondje en raken het mondje zo’n 50 keer per uur aan.

De hypofyse, een onderdeel van de hersenen, produceert veel verschillende hormonen en ook de schildklier gaat werken.

Er is beweging in de darmen, de lever produceert gal, en overal op het mondje verschijnen smaakpappillen.

Het gezichtje begint er wat meer uit te zien als het gezichtje dat de baby bij zijn geboorte zal hebben. De ogen komen meer naar de voorzijde van het hoofd en krijgen oogleden en de neus wordt zichtbaar. Ook de uitwendige geslachtsorganen worden gevormd. De ledematen en inwendige organen zijn allemaal aangelegd, en de meeste energie wordt nu in het groeien gestopt.


De moeder

Heb je last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Dat komt door dat de maag door de steeds groter wordende baarmoeder in de verdrukking komt. Zorg dat je niet te lang achter elkaar niet eet. Een klein tussendoortje helpt tegen brandend maagzuur.

Gewicht

Je zult zeker in gewicht aankomen nu, door de groei van de baby, maar op dit moment in de zwangerschap ook vooral door het extra vruchtwater en het extra bloed. Gemiddeld komen vrouwen in totaal 10-12 kilo aan gedurende de zwangerschap, alles bij elkaar. De baby zelf weegt bij de geboorte gemiddeld 4 kilo. Bij een meerlingzwangerschap ligt dat getal wat hoger.

Wat is een gezond gewicht is om aan te komen hang van veel factoren af, onder meer van je lengte en gewicht dat je had vóór de zwangerschap. Je kunt hier berekenen wat een hoeveel jij mag aankomen in de zwangerschap.

Los van het aankomen is het natuurlijk vooral ook belangrijk dat niet te veel, niet te weinig, maar vooral  gezond eet. Voor twee eten hoeft niet. Bekijk ook eens dit voedingsschema voor de zwangere vrouw. Je wilt namelijk als de baby geboren is en je na een paar maandjes weer helemaal “ontzwangerd” bent niet opeens zelf met een hoop extra kilo’s zitten die je er niet zo maar meer afkrijgt.

13 weken  15 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.