14 weken zwanger

De armpjes komen in verhouding

De baby

De foetus is nu, met 14 weken zwangerschap, 12 weken oud nu en hij is zo’n 11 cm lang.

De bovenarm en bovenbeen zijn flink gegroeid en staan nu in verhouding met de rest van het lichaam. De onderste delen van de ledematen doen daar nog wat langer over. De handjes kunnen nu wel bij het mondje en raken het mondje zo’n 50 keer per uur aan.

De hypofyse, een onderdeel van de hersenen, produceert veel verschillende hormonen en ook de schildklier gaat werken.

Er is beweging in de darmen, de lever produceert gal, en overal op het mondje verschijnen smaakpappillen.

Het gezichtje begint er wat meer uit te zien als het gezichtje dat de baby bij zijn geboorte zal hebben. De ogen komen meer naar de voorzijde van het hoofd en krijgen oogleden en de neus wordt zichtbaar. Ook de uitwendige geslachtsorganen worden gevormd. De ledematen en inwendige organen zijn allemaal aangelegd, en de meeste energie wordt nu in het groeien gestopt.


De moeder

Heb je last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Dat komt door dat de maag door de steeds groter wordende baarmoeder in de verdrukking komt. Zorg dat je niet te lang achter elkaar niet eet. Een klein tussendoortje helpt tegen brandend maagzuur.

Gewicht

Je zult zeker in gewicht aankomen nu, door de groei van de baby, het extra vruchtwater en extra bloed etc. Gemiddeld komen vrouwen zo’n 10-12 kilo aan gedurende de zwangerschap, alles bij elkaar. De baby zelf weegt bij de geboorte gemiddeld 4 kilo. Bij een meerlingzwangerschap ligt dat getal wat hoger.

Let wel op dat je niet teveel of te ongezond eet. Je hebt natuurlijk het een en ander nodig aan voedingsstoffen, ook voor de baby, maar voor twee eten hoeft niet. Bekijk ook eens dit voedingsschema voor de zwangere vrouw of lees wat je beter wel of niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Je wilt namelijk als de baby geboren is en je na een paar maandjes weer helemaal “ontzwangerd” bent niet opeens zelf met ene hoop extra kilo’s zitten die je er nu hebt aangegeten.

13 weken  15 weken

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.