15 weken zwanger

Tandjes, wimpers en donshaartjes

De baby

De tanden groeien, de wimpers groeien. Het grootste deel van het lichaam reageert nu op aanraking.

Ook verschijnen er kleine donshaartjes op het lijfje, dit heet lanugo. Deze donshaartjes helpen de baby op temperatuur te houden. De eerste haartjes verschijnen bij de wenkbrauwen en bovenlip. Rond week 22 is bijna het hele lijfje ermee bedekt. Tegen het einde van de zwangerschap laat het weer los en wordt het vervangen door het echte haar dat. De haartjes komen in het vruchtwater terecht en worden dus ook ingeslikt door je kleine. Ze worden in de eerste ontlasting, de meconium, weer netjes afgevoerd.

De schildklier begint hormonen aan het lijfje af te geven en neemt vanaf heel langzaam de taak van de moeders schildklier over. Het duurt nog wel een paar weken voordat het zelf genoeg hormonen produceert.

De baby is zo’n 15 cm lang.


De moeder

De baarmoeder wordt flink groter en zwaarder. Dit kan een flinke spanning opleveren aan de banden waarmee de baarmoeder vastzit aan het bekken: bandenpijn! Wees voorzichtig met zwaar tillen of plotselinge bewegingen. Op zijn tijd rust nemen doet de bandenpijn verminderen.

Bloedarmoede

Nu je zwanger bent stijgt de hoeveelheid bloed in je lijf wel met 50%. Je loopt kans op bloedarmoede, de verloskundige controleert dan ook regelmatig je hb gehalte. Extra ijzer kun je halen uit vlees, sperziebonen, kidneybonen, havermout, abrikozen en appelstroop. Een extra stoot haal je uit bijvoorbeeld roosvicee ferro.

14 weken  16 weken

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.