Week 13 – Hoogtepunten

De Baby
Zo groot als een citroen (7,5 cm)
Gewicht 30 gram
De moeder
13 tot 14 weken (de 14e week)
Derde maand
Tweede trimester

De Baby
Zo groot als een citroen (7,5 cm)
Gewicht 30 gram
De moeder
13 tot 14 weken (de 14e week)
Derde maand
Tweede trimester
Geslacht
Het is nu aan de buitenkant zichtbaar of de baby een jongen of meisje is, hoewel dit op een echo nog niet te onderscheiden is dus je zult nog even geduld moeten hebben. Standaard wordt bij de 20 weken echo gekeken welk geslacht de baby heeft
Balans
Het hoofdje van de baby is nu meer in balans met de rest van het lichaam. Op dit moment is het hoofdje ongeveer de helft van de baby.
Buikje
De eerste maanden merk je weinig van de snelle groei van de baby. Nu de organen zijn gevormd en de baby zo goed als af is, stopt hij alle energie in het groter worden. Tussen week 13 en 14 van de zwangerschap neemt het gewicht van de foetus met bijna 60% toe en begint er bij jou langzaam een klein buikje te groeien.
De baby
De neus en lippen zijn gevormd, het kindje heeft al een gezichtje met eigen gelaatstrekken en kan door bewegingen van de spiertjes in het gezichtje ook gezichtsuitdrukkingen maken.
Er komt steeds meer vruchtwater bij. De baby doet steeds vaker het mondje open en slikt (in een reflex) vruchtwater in. Het ingeslikte vruchtwater wordt nu door de darmen opgenomen en weer uit geplast. Door deze slokjes oefent je baby de longen, maag-darmkanaal en nieren.
Geen zorgen dat je baby “verdrinkt”, de zuurstof krijgt hij via de placenta binnen!
Het geslacht stond natuurlijk al vast bij de bevruchting, maar nu zijn de uitwendige geslachtsdelen zover dat je (in theorie) zou kunnen zien of de foetus een meisje of een jongen is. Standaard wordt bij de 20 weken echo gekeken welk geslacht de baby heeft (als je dat niet weten wilt moet je dat ook zeggen!) Wil je het voor die tijd weten, na 14 weken zwangerschap zijn er bureaus waar je een pretecho kunt laten uitvoeren om te kijken of het geslacht gezien kan worden.
De moeder
In het tweede trimester (de middelste drie maanden) van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich het beste, de minste klachten en het meeste energie. De hormoon gerelateerde kwalen als misselijkheid van de eerste paar weken zijn vaak voorbij of een stuk minder geworden. De omvang van je buik is daarentegen nog niet zo groot dat die flink in de weg zit en klachten oplevert. Ben je al op zoek gegaan naar zwangerschapskleding?
Extra bloed
Ook het aantal liters bloed in jouw lichaam neemt gedurende de hele zwangerschap toe tot soms wel 50% meer. De aderen zullen wat meer opzetten, en zichtbaarder zijn onder de huid. Vooral in benen en borsten is dit zichtbaar. Misschien vindt je dat niet zo mooi, maar het extra bloed is nodig voor een gezonde groei van je kindje, dus zie het als noodzakelijk kwaad.