25 weken zwanger

Het wordt wat krapper...

De baby

Je bent 25 weken zwanger. De hersenen van de baby wegen nu ongeveer 100 gram, maar in het komende trimester worden ze nog wel vier keer zo zwaar.

De ruimte in je baarmoeder begint af te nemen. Het strekken van de beentjes wordt lastiger voor je baby. Die beentjes worden steeds meer omgekruld voor het buikje, in de zogenoemde foetushouding. Rond deze tijd ligt één op de drie baby’s met het hoofd naar beneden, klaar om geboren te worden. Je baby kan tot week 34 of 35 nog uit zichzelf uit de stuitligging draaien.

De zachte bewegingen van je baby gaan steeds meer lijken op echte stootjes en trapjes. Het bewegen is nog steeds heel belangrijk om de spieren van je baby te trainen. Over een paar weken is je baby te groot om zich nog veel in de baarmoeder te kunnen bewegen. Als je de baby een paar uurtjes niet voelt, is hij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met beide handen op je buik drukt, kun je hem wakker schudden als je zou willen.

De verschillende lagen van de huid zijn nu zo goed als klaar met ontwikkelen. De haartjes op het hoofd beginnen te groeien. Misschien wordt je kleine wel geboren met een bos haar!


De moeder

Bij elke controle kijkt de verloskundige hoe hoog je bloeddruk is. Die controle is belangrijk, want een te hoge bloeddruk kan aan het eind van de zwangerschap problemen veroorzaken. Het kan ook wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Omdat je een hoge bloeddruk zelf nauwelijks kunt waarnemen, controleert de verloskundige dit altijd. Sommige moeders hebben constant last van hoofdpijn of zien sterretjes, maar lang niet iedereen met een hoge bloeddruk heeft last van deze symptomen.

Let op met extreem hard geluid. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan harde geluiden niet goed is voor je ongeboren baby. De hartslag gaat omhoog en je baby slikt vaker dan normaal bij het horen van harde geluiden. Op lange termijn is bij je baby misschien ook gehoorverlies mogelijk.

Hoe en waar ga je bevallen?

Heb je daar al over nagedacht, of wil je er misschien juist niet aan denken? Het is langzamerhand wel tijd om jezelf er wat in te gaan verdiepen. Zo kun je vaak zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. En in welke houding wil je het liefste bevallen? Dat kan bijvoorbeeld in een bad, op de baarkruk of gewoon op bed. Dit is het moment om hier samen met je partner over na te denken. Je kunt ook de verloskundige of een bevallingscoach om hulp vragen.

Bedenk wel dat je met een medische indicatie altijd in het ziekenhuis moet bevallen. Veel vormen van pijnbestrijding zijn ook alleen in het ziekenhuis beschikbaar. Overleg hier van tevoren goed over met je verloskundige.

24 weken  26 weken

 

 

 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.