24 weken zwanger

Levensvatbaar

De baby

Jij bent 24 weken zwanger, je baby is nu 22 weken oud. Vanaf dit moment is je baby ‘levensvatbaar’ volgens veel ziekenhuizen. Een foetus van deze leeftijd heeft een redelijke kans om te overleven buiten de baarmoeder. Mocht je baby nu geboren worden spreek je over een prematuur geboren kind. Maar natuurlijk is het veel beter als je kindje nog een paar maanden veilig in je baarmoeder blijft zitten.

De spieren, botten en organen groeien gestaag, waardoor je baby steeds meer gewicht krijgt. De oortjes krijgen nu een duidelijke vorm en je kind kan steeds meer geluiden horen. Onder andere het gerommel van je darmen en het kloppen van je hart, maar ook je stem en andere geluiden van buitenaf.

Als je vanaf nu steeds hetzelfde liedje zingt, kan je baby dit na de geboorte herkennen. Misschien wordt hij daar wel rustig van. Je kindje kan nu ook onrustig worden van een harde knal of harde muziek. Het is waarschijnlijk niet zo dat het kindje daar zelf op reageert, maar eerder op de schrikreactie van zijn moeder.

Ergens tussen de 22 en 26 weken zwangerschap zijn de oogleden van het kindje zover dat ze open en dicht kunnen.


De moeder

Je baarmoeder reikt nu tot vijf centimeter boven je navel. Dikke kans dat je zwangere buik al goed zichtbaar is.

Als je partner zijn oren tegen je buik houdt, kan hij heel misschien de hartslag van je baby al horen.

Babykleertjes kopen

Houd bij de aankoop van babykleertjes rekening met het seizoen waarin je kindje straks wordt geboren. In de winter zijn bijvoorbeeld rompertjes met lange mouwen erg handig. In de zomer heb je niets aan een dikke jas in maatje 50. Daar is je kindje na een paar maanden allang te groot voor.

Koop dus niet alles in de kleinste maat. De meeste kindjes zijn bij de geboorte ongeveer vijftig centimeter. Bij de meeste winkels beginnen de babykleertjes dan ook bij maat 50. Gebruik een checklist om zeker te weten dat je alle spullen in huis hebt voor de eerste dagen met je baby.

23 weken  25 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.