5 weken zwanger

De 6e week. Het hartje begint te kloppen

Zwangerschapsduur: 5 tot 6 weken (de 6e week) 

Embryo: 3 weken oud (dag 22 – 28)

De Baby (Embryo)

Het embryo is drie weken oud. Het vruchtje ziet er wat opgerekt uit (het lijkt een “boontje”): er is bepaald wat de bovenkant en onderkant, rechter- en linkerkant van het embryo moeten gaan worden en daarmee zijn dus ook de plaatsen voor de organen vastgelegd. Deze week groeit het op sommige plaatsen harder dan andere, daarom lijkt het alsof het boontje opkrult. Het embryo krijgt een C vorm en is ongeveer 4 mm lang.

Nu lijkt het embryo nog heel erg op embryo’s van andere diersoorten (het “oerdiertje”). Natuurlijk zullen de embryo’s zich anders gaan ontwikkelen, maar in dit stadium is het verschil tussen een menselijk embryo en dat van een konijn, een kat of een giraf in ieder geval nog niet erg duidelijk te zien.

Hartje begint te kloppen

Zo’n 21 dagen na de bevruchting begint het hartje al te kloppen! Een primitief, buisvormig hart met een primitieve bloedsomloop is ontstaan. Het hart begint 3 weken en 1 dag na de bevruchting te slaan in een regelmatig ritme.

De hersenen en de ruggengraat zijn flink gegroeid. De staart van het “oerbeestje” bevat beginselen van de toekomstige wervels. Over een tijdje zal deze staart wegtrekken. De eerste voorzichtige aanzet tot het maken van organen als longen en lever, gal en alvliesklier wordt gestart. De ontwikkeling van de ademhalings- en spijsverteringssystemen is ook begonnen.

De neurale buis sluit zich, de ene kant op dag 24 de andere op dag 26 na de bevruchting

Er verschijnen kleine knopjes langs de toekomstige ruggengraat waar armpjes uit zullen gaan groeien.

De hersenen worden opgesplitst in 3 delen: de voorhersenen, middenhersenen en achterhersenen genaamd.

embryo 28 dagen
Embryo van 28 dagen

 


De moeder

Heb je je al aangemeld bij een verloskundige in de buurt? Meestal is de eerste afspraak ergens tussen de 8 en 10 weken.

Je bent er misschien al veel eerder mee begonnen, maar verdiep je eens in de do’s and dont’s voor als je zwanger bent. Op het gebied van voeding zijn er wat tips wat betreft voeding tijdens de zwangerschap: dingen die je beter niet kunt nemen of wat minder dan normaal en extra’s die je nodig hebt. Liever geen röntgenfoto’s, de kattenbak moet door een ander worden verschoond en natuurlijk zijn giftige stoffen in verf, drugs en alcohol en (mee)roken al helemaal uit den boze als je niet wilt dat je kindje risico loopt. Een sauna of vliegen is in het begin van de zwangerschap dan weer meestal geen probleem. En blijf vooral bewegen!

4 weken  6 weken

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.