3 weken zwanger

Innesteling van het eitje

Zwangerschapsduur: 3 tot 4 weken (de 4e week) 

Embryo: 1 week oud (dag 8 – 14)

De baby

De innesteling

Het bevruchte eitje (een zygote genoemd nu) is inmiddels door de eileiders afgedaald naar de baarmoeder en begint zich door het slijmvlies van de baarmoeder te dringen. Dit wordt innesteling genoemd. Hiervoor moet de zygote uit minimaal 64 cellen bestaan. Pas dan verschijnt er aan één zijde een knopje, waarmee de zygote de baarmoederwand kan binnendringen. Tegen dag 12 is het vruchtje volledig ingenesteld in de baarmoederwand. Bekijk hieronder een filmpje over de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. (Tekst gaat verder onder het filmpje)

De buitenkant van de eicel hecht zich aan de baarmoederwand. De bloedvaten van de moeder zullen hier contact maken met wat later de placenta wordt. Voorlopig krijgt het vruchtje nog alle voeding via de dooierzak. Straks in week 12 nemen placenta en navelstreng die taak over en verdwijnt de dooierzak. Het vruchtje ligt in een vruchtvlies, of amnion dat nu nog maar uit een enkele laag cellen bestaat.

 

 

Zwangerschapshormonen

Nadat het vruchtje is ingenesteld, begint het zwangerschapshormonen aan te maken om het lichaam klaar te maken voor de zwangerschap. Onder invloed van deze hormonen zal het lichaam veranderen en de vrucht wordt beschermd: de menstruatie wordt tegengehouden, het baarmoederslijmvlies wordt dikker en de baarmoedermond wordt afgesloten door een slijmprop. Bovendien zorgen de zwangerschapshormonen er voor dat het “vreemde” weefsel dat de baarmoeder is binnengedrongen niet wordt afgestoten.

Het vruchtje dat eerst rond was wordt nu platter van vorm. Het ziet er uit als een platte schijf van 2 cellen dik.

Tweelingen

Eéneiige tweelingen ontstaan doordat heel vroeg in de zwangerschap het bevruchte eitje zich splitst in twee identieke eitjes. In de meeste gevallen gebeurt dat 5 tot 9 dagen na de bevruchting, kan ook eerder. Gebeurt het later dan is de kans op een Siamese tweeling wat groter.

Een tweeling in de baarmoeder

Primitiefstreep

De primitiefstreep begint zich tegen het einde van deze week te vormen (14 dagen na de bevruchting). Dit proces wordt in de medische ethiek beschouwd als de grens voor experimenten. Dit is het begin van het proces van differentiatie: de cellen in de vrucht zijn niet meer allemaal hetzelfde maar krijgen ieder hun eigen plek en functie.


De moeder

De moeder kan soms een klein beetje bloed verliezen, als bij het indringen van het eitje in de baarmoederwand een bloedvaatje wordt geraakt. Dit heet een zogenaamde innestelingsbloeding en kan verder geen kwaad.

Je lichaam verandert

Nu er zwangerschapshormonen worden aangemaakt zal het lichaam van de moeder gaan veranderen. Mogelijk merk je dat zelf al. Los van de veranderingen in de omgeving van de baarmoeder stijgt bijvoorbeeld ook je lichaamstemperatuur met een halve tot een hele graad. Dit zal zo blijven tot het einde van je zwangerschap.

Helaas zorgen de zwangerschapshormonen soms ook voor wat vervelende klachten, zoals de bekende ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Na ongeveer drie maanden wordt het werk van het HCG-hormoon overgenomen door andere hormonen. De misselijkheid verdwijnt dan meestal.

Ander klachten in het begin van de zwangerschap zijn vermoeidheid en menstruatie-achtige krampen. Dit is meestal volkomen onschuldig en wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder groeit. De banden waar de baarmoeder mee vastzit worden wat opgerekt en geven deze pijn.

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest meet de concentratie HCG hormoon in de urine. De tets zou nu positief uit kunnen vallen, maar misschien is het nog te vroeg. Valt de test positief uit dan ben je zeker zwanger. Valt de test negatief uit, dan wil dat niet zeggen dat je niet zwanger bent, het is dan misschien nog te vroeg om te testen. Probeer het later nog eens of wacht deze week af of je toch nog ongesteld wordt. Wil je toch testen, gebruik dan ochtendurine, die is meer geconcentreerd. De test zal dan eerder positief uitvallen.

1-2 weken  4 weken

Ook interessant