40 weken zwanger

De baby

Je baby is nu helemaal volgroeid en klaar om geboren te worden. Waarschijnlijk kun je zelf niet wachten tot het gebeurt, maar het startsein van de bevalling geeft de baby zelf. Zodra je kleine klaar is om geboren te worden, produceert hij grote hoeveelheden van het hormoon cortisol, die dan in de placenta terecht komen. Daardoor komt bij de moeder ook de hormoonfabriek op gang, die ervoor zorgt dat de weeën beginnen.

Een voldragen baby weegt gemiddeld tussen de vijf en de acht pond – of voor wie liever in kilo’s rekent: tweeëneenhalf tot vier kilo. De lengte van kruintje tot aan de hieltjes is dan zo’n 45 tot 53 centimeter.

De schedel van de baby bestaat nu nog uit ‘losse platen’, waardoor het hoofdje ietsje ingedrukt kan worden als het door het bekken naar buiten moet. In de maanden na de geboorte groeien deze schedelnaden langzaam dicht.


De moeder

Spannend! De uitgerekende datum is aangebroken of net voorbij. Slechts vijf procent van de bevallingen vinden precies op de uitgerekende datum plaats. De rest in de dagen ervoor of erna. Als het je eerste kindje is, wordt deze gemiddeld een paar dagen na de uitgerekende datum geboren. Als je nu nog niet bevallen bent, is dat dus niet zo gek. Maar je hebt mogelijk wel naar deze datum uitgekeken.

Je hoeft op de uitgerekende datum niet thuis te blijven zitten, je kunt gewoon lekker doen waar je zin in hebt. Maak je geen zorgen: als je een beetje in de buurt blijft, heb je alle tijd om thuis te komen voor de bevalling begint.

De baby bepaalt de dag, de moeder het tijdstip

Men zegt weleens : de baby bepaalt op welke dág de bevalling gaat beginnen, de moeder bepaalt het tijdstip. Meestal beginnen de weeën als je lekker ontspannen bent. Vandaar dat een spontane bevalling vaak ‘s nachts of ‘s avonds begint.

Je familie en je vrienden vallen je waarschijnlijk nu constant lastig met de vraag of je al bevallen bent. Heb je geen zin om telefoontjes of berichtjes te beantwoorden? Zet je telefoon dan lekker op stil.

Als het goed is, zijn alle voorbereidingen voor de komst van de baby nu getroffen. Eventuele laatste klusjes kan je partner mooi regelen. Jij mag lekker rustig aan doen. Blijf wel lekker bezig, want als je naar de klok blijft staren lijkt de tijd alleen maar langer te duren. Zet dus een filmpje op, lees een boek of spreek wat af met vriendinnen of met je moeder. Ze zullen het je niet kwalijk nemen als je op het laatste moment afzegt omdat je bevalling begonnen is.

En heb je de tas met spulletjes al klaarstaan voor als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

39 weken  41-42 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.