39 weken zwanger

Bijna uitgerekend

De baby

De baby drinkt van het vruchtwater, ongeveer 450 ml per dag. De navelstreng is nu meestal zo’n 50 tot 60 cm lang.

Aan het einde van deze week ben je officieel uitgerekend! Maar of de baby zich daar wat van aantrekt…


De moeder

Ben je het zwanger zijn nu wel zat, wil je graag snel bevallen? Probeer te ontspannen! Wist je dat het hormoon oxytocine – dat helpt de bevalling op gang te brengen – beter wordt geproduceerd als je ontspannen bent? Pak er dus lekker een boek bij, kijk je favoriete serie op tv of ga in bad liggen. Of anders: een orgasme prikkelt de baarmoeder en zet ook aan tot de productie van oxytocine. Zolang de vliezen niet gebroken zijn is vrijen geen enkel probleem voor de baby.

Vruchtwater

Het vruchtwater wat je baby de afgelopen weken heeft ingeslikt en weer uitgeplast bevatte ook wat donshaartjes en huidcellen. Dit komt er allemaal weer uit in de meconium, of de eerste poep van de baby.

Worden de vliezen gebroken of breken ze spontaan? Het vruchtwater moet helder zijn. Als het groen of bruin is wil dat zeggen dat het meconium-houdend is: de baby heeft er in gepoept. Normaal gesproken laat de foetus dat pas na de geboorte gaan. Dit is dus een teken dat de baby het niet heel prettig meer heeft daarbinnen. Bel direct de verloskundige voor controle. Zie ook de tekst bij 38 weken zwanger.

Regelen direct na de bevalling

Als je straks bent bevallen is er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Denk aan het aangifte doen van je baby bijvoorbeeld en de verschillende instanties op de hoogte brengen. Bekijk de checklist wat te regelen na de geboorte.

38 weken  40 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.