Last van vervelende bruine of donkere vlekken in je gezicht tijdens je zwangerschap? Terwijl je daarvoor zo’n prachtige, gladde huid had? Dan heb je waarschijnlijk een zwangerschapsmasker. Deze huidaandoening is niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk. Maar natuurlijk wil je wel weer graag van die vlekken af. Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker? En belangrijker nog: wat kun je er zelf aan doen?
Wat is een zwangerschapsmasker?
De medische term voor deze huidaandoening is melasma. Deze term komt van het Griekse woord melas, dat zwart of donker betekent. Het is een pigmentstoornis in je huid, waarbij grillige, donkerbruine vlekken ontstaan. Vaak ontstaat dit tijdens de zwangerschap. Ook vrouwen die niet zwanger zijn, kunnen melasma ontwikkelen. In zeer zeldzame gevallen komt het ook voor bij mannen.
Pigment zorgt ervoor dat je huid een bruine kleur krijgt als je in de zon hebt gezeten. Dit beschermt je huid tegen verbranding. Op plekken waar je pigmentvlekken hebt, is de aanmaak van het pigment in je huid eigenlijk in overproductie geraakt.
De vlekjes ontstaan meestal op je kin, voorhoofd en jukbeenderen. Soms zijn het zoveel vlekjes, dat het net lijkt alsof je een masker hebt. Deze huidaandoening is niet schadelijk voor je gezondheid. Het zegt ook niets over de gezondheid van je ongeboren baby.
Hoe ontstaat het?
Een zwangerschapsmasker ontstaat door een combinatie van verschillende dingen. Tijdens de zwangerschap schommelen je hormonen. Door veranderingen in de hoeveelheid oestrogeen en progesteron kunnen er kleine ophopingen van pigment ontstaan. Daarnaast speelt erfelijkheid ook een grote rol. Als je moeder een zwangerschapsmasker had, is de kans groter dat je het zelf ook krijgt. Als je hormonale anticonceptie gebruikt, kan dat ook invloed hebben op de pigmentvlekjes.
Mensen met een iets getinte huid lijken een iets hogere kans te hebben op het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker.
De meeste vrouwen die last krijgen van een zwangerschapsmasker, ontwikkelen dit pas in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Als je tijdens een eerdere zwangerschap ook al last had van deze huidaandoening, is de kans groter dat je het tijdens een volgende zwangerschap weer krijgt.
Behandeling van zwangerschapsmasker
Het goede nieuws is dat bij verreweg de meeste vrouwen het zwangerschapsmasker een paar maanden na de bevalling vanzelf weer verdwijnt. Je hormoonhuishouding komt namelijk weer in balans. De vlekken worden vanzelf lichter en verdwijnen langzaam van je gezicht.
Je kunt de vlekken in je gezicht verminderen met een speciale pigmentcrème. Daarnaast kun je met concealer de vlekken camoufleren. Als de vlekken hardnekkig zijn of als je er veel last van hebt, is het verstandig om eens langs te gaan bij de dermatoloog of bij je huisarts. Die kunnen verschillende behandelingen aanbevelen, zoals lasertherapie of een speciale peeling. Meestal vinden deze behandeling plaats in gespecialiseerde huidklinieken. Zo’n behandeling duurt wel enkele maanden en kan intensief zijn. Laat je daarom vooraf goed informeren.
De reden dat de behandeling zo intensief is, komt doordat pigmentvlekken soms diep in je huid kunnen liggen. De pigmentcellen lijken op een soort korreltjes die niet alleen in je bovenste huidlaag, maar ook in je onderste huidlaag kunnen zitten. Vaak is het lastig om te zien waar de vlekjes precies zitten. Daarom moeten vaak verschillende huidlagen worden behandeld.
Zwangerschapsmasker voorkomen
Het belangrijkste wat je zelf kunt doen, is je goed insmeren met zonnebrand. Als je veel buiten bent in de zon, maakt je lichaam extra pigment aan. Smeer je gezicht dus altijd goed in, zeker in de zomer. Gebruik minimaal factor 30. Ook als je alleen eventjes naar buiten gaat voor een wandeling.
De werking van de zonnebrandcrème vermindert snel. In de uren waarin de zon het felst is, tussen elf uur ’s ochtends en twee uur ’s middags, kun je het beste elke twee uur je gezicht insmeren. Als je een gevoelige huid hebt, mag dat zelfs wel elk uur.
Als je je gezicht uit de zon wilt houden, kun je ook een pet of een hoed dragen. De zonnebank is tijdens de zwangerschap dus ook niet zo’n goed idee als je een zwangerschapsmasker wilt voorkomen. En zoek een plekje in de schaduw als je langere tijd buiten wilt zitten.
Bronnen:
NHG Richtlijn Melasma
Trouw.nl – Hoe kom ik van dat zwangerschapsmasker af?