Steeds meer vrouwen stoppen met de pil. Na zes decennia zijn naast de vele voordelen van het slikken van de pil, ook steeds meer nadelen bekend. De pil is dè uitvinding van de twintigste eeuw. Door de introductie van de pil in 1960 hadden vrouwen zelf in de hand of en wanneer ze zwanger zouden worden. Hierdoor konden vrouwen gaan studeren, een carrière opbouwen en werd vrije seks de norm. Niet gek dus dat vrouwen massaal deze vorm van anticonceptie gingen gebruiken. En nog steeds is de pil de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Toch stoppen veel vrouwen met de pil en niet alleen omdat ze zwanger willen worden. Wil jij ook graag stoppen met de pil, dan wil je natuurlijk weten wat je allemaal te wachten staat. In dit artikel lees je over eventuele bijwerkingen en wat er in je lichaam verandert als je stopt met de pil.
Redenen om te stoppen met de pil
De meest voorname reden om te stoppen met de pil is omdat je graag zwanger wilt worden. Hiernaast zijn er nog een aantal redenen waarom het voor jou wellicht beter is om te kijken naar een andere vorm van anticonceptie. Misschien heb je klachten die je niet direct wijd aan het gebruik van de pil maar hier wel mee te maken kunnen hebben. Redenen om te stoppen met de pil kunnen zijn:
- Bijwerkingen – Je ervaart bijwerkingen van de pil zoals buikpijn, stemmingswisselingen, migraine, vermindering libido, gewichtstoename et cetera.
- Zwanger worden – Je wilt graag zwanger worden en dus wil je helemaal geen anticonceptie meer gebruiken.
- Conflict met andere medicijnen – Je gebruikt medicijnen die niet goed samengaan met de anticonceptiepil.
- Pilmoe – Je wilt graag even helemaal geen pillen meer slikken. Onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) toont aan dat het aantal vrouwen dat de pil slikt steeds meer afneemt. Vrouwen geven aan dat ze pilmoe zijn nadat ze een aantal jaar de pil hebben geslikt.
- Ander voorbehoedsmiddel – Je kiest voor een ander voorbehoedsmiddel zoals een (hormoon)spiraaltje of condooms omdat dit beter bij je past.
- Andere reden – De reden dat je ooit gestart bent met het slikken van de pil is niet meer relevant. Hierbij kun je denken aan hevige menstruatieklachten of last van acne.
Klachten na stoppen met de pil
Vaak is er een reden om te stoppen met de pil zoals wellicht één van de redenen die hierboven beschreven staan. Toch kan ook stoppen met de pil voor klachten zorgen. Het is goed om hier rekening mee te houden zodat je weet wat je kunt verwachten. Deze klachten ontstaan omdat je langere tijd dagelijks een constante dosis synthetische hormonen binnen gekregen hebt. Deze hormonen onderdrukken de natuurlijke aanmaak van hormonen. Als je hiermee stopt, heeft je lichaam tijd nodig om de natuurlijke balans weer te vinden. Deze periode tussen stoppen met de pil en het weer in balans brengen van je lichaam noem je ontpillen. In de volgende alinea lees je welke klachten je kunt krijgen als je stopt met de pil.
Wat kan er veranderen als je stopt met de pil?
- Acné – Veel vrouwen starten met de pil omdat ze veel last hebben van jeugdpuistjes. De pil onderdrukt namelijk de aanmaak van talg, wat de voornaamste reden is dat je last hebt van jeugdpuistjes. Wanneer je stopt met de pil, kun je even wat meer last krijgen van acné, ook wanneer je dit voordat je startte met de pil niet had. Meestal stabiliseert zich dit als je natuurlijke hormoonhuishouding weer in balans is.
- Haaruitval – Je hormonen hebben veel invloed op de groei van je haar. Zo houd je tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld meer haar vast en verlies je gevoelsmatig na je bevalling bossen met haar. Met de pil werkt dit ook zo. Tijdens het gebruik van de pil heb je minder last van haaruitval waardoor je als je stopt met de pil meer haren verliest.
- PMS klachten – Doordat je hormonen onderdrukt worden tijdens het gebruik van de pil, zul je als je stopt met de pil meer last hebben van hormoongerelateerde klachten. Denk hierbij aan meer buikpijn en/of hoofdpijn voordat je ongesteld wordt en vaak merk je aan je stemming ook wel dat er een ongesteldheid aan zit te komen.
Beter libido na stoppen met de pil
Instagram en TikTok filmpjes gaan viral waarin vrouwen vertellen hoe geweldig ze zich voelen nadat ze gestopt zijn met de pil. Dit beter voelen komt vooral doordat seksuele gevoelens door de pil onderdrukt kunnen worden. De meeste vrouwen ervaren dat hun libido beter is zonder de pil en als je seksdrive goed is, voel je je meestal ook beter. De keerzijde is dat je stemmingswisselingen waarschijnlijk heftiger zijn als je niet aan de pil bent. Dus ook je wat minder goed voelen hoort daarbij. Omdat je deze stemmingswisselingen vaak direct toe kan rekenen aan je cyclus, kun je hier wel wat beter op anticiperen.
Hoe snel zwanger na stoppen met de pil
Het is voor iedereen anders hoe lang het duurt voordat je zwanger bent wanneer je stopt met de pil. Feit is dat je lichaam een maand nodig heeft om alle hormonen van de pil uit je lijf te krijgen. Hierna kan de natuurlijke cyclus weer op gang komen. Als je stopt met de pil krijg je, net als in je stopweek, een doorbraakbloeding. Er wordt geadviseerd om altijd je strip af te maken als je wilt stoppen met de pil. Een doorbraakbloeding is niet hetzelfde als ongesteld zijn. Tijdens het gebruik van de pil heb je namelijk geen eisprong en is het bloed dat je verliest in de stopweek, het extra baarmoederslijm dat is opgebouwd in je baarmoeder. Als je stopt met de pil, krijg je weer een natuurlijke eisprong en wordt je vervolgens echt ongesteld. Je bent vruchtbaar op het moment dat je weer een eisprong hebt. Let er op dat deze dus voor je eerste menstruatie is.
Stoppen met de pil is starten met foliumzuur
Als je stopt met de pil omdat je graag zwanger wilt worden, kun je het best meteen beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur kan voorkomen dat je een kindje krijgt met een open ruggetje.
Bronnen: Stoppen met pil, Vrij Nederland – de pil retour, onderzoek CBS,