7 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een aubergine (38 cm)
Gewicht 1300 gram
De moeder
30 tot 31 weken (de 31e week)
Zevende maand
Derde trimester
De Baby
Zo groot als een aubergine (38 cm)
Gewicht 1300 gram
De moeder
30 tot 31 weken (de 31e week)
Zevende maand
Derde trimester
Dwarsligger
Rond de 30 weken ligt nog ongeveer 25 procent van de baby’s in stuitligging, dat wil zeggen met de billen naar beneden in plaats van met het hoofdje. Bij 36-37 weken is dit nog 3-4 procent.
Oefenen
Zo nu en dan kun je een harde buik krijgen, een soort wee. Wees gerust: het betekent niet dat de bevalling al in aantocht is. De baarmoeder is gewoon wat aan het oefenen.
Het laatste trimester
De laatste drie maanden breken aan. Helaas wel weer meer ongemakken, maar je baby maakt steeds meer kans op een goede start in het leven.
De baby
Je baby begint steeds groter te worden en krijgt daardoor steeds minder ruimte in jouw buik. De baby ziet er al wat minder gerimpeld uit omdat er zich vet heeft gevormd onder de huid. Na de geboorte heeft de baby dit vet nodig om zijn lichaamstemperatuur vast te houden en voor energieopslag. Het donshaar begint langzaam te verdwijnen om plaats te maken voor echt haar.
Onderzoek toont aan dat je baby niet alleen kan horen, maar ook jouw stem kan herkennen. Dit zegt niet alleen wat over het horen zelf, maar ook over zijn hersenwerking: je kindje al kan herkennen, leren en onthouden.
Bewegen
Ondertussen ben je al gewend aan de bewegingen van de baby. Je hebt misschien al een echt ritme ontdekt in de bewegingen van je baby. Maak je je zorgen omdat je baby minder beweegt? Raadpleeg dan je verloskundige of gynaecoloog. Het kan immers een teken zijn dat er iets niet goed gaat. Aarzel dus niet!
Steeds beter ontwikkeld
Je baby is op zich al langer ‘compleet’, maar alles moet nog veel meer rijpen en groeien. Zo zullen de hersens nog steeds meer groeien, ontwikkelen en specialiseren. Maar ook de zenuwen kunnen steeds meer. Ze krijgen nu een extra laagje waardoor boodschappen sneller doorgegeven kunnen worden. Dit laagje is gemaakt van het stofje myeline. Naast de hersenen zullen ook de longen steeds beter functioneren. Ademhalen wordt volop geoefend. En de hik of hoesten? Dat doet je baby dus ook. Wat een goede training vormt voor de longen. Daarnaast wordt de baby steeds sterker. Hij zou zelfs gewoon jouw vinger al kunnen vastpakken. De botten van de baby worden steeds harder.
Indalen
Iedere baby doet het in ‘zijn eigen tijd’, maar rond 32 weken kan je baby zich al klaar gaan maken voor de bevalling, door met zijn hoofdje naar beneden te gaan liggen. Je baby kan al gaan indalen, wat jij kunt merken omdat je blaas dan nog meer in de verdrukking kan gaan komen. Voordeel is dat als de baby zakt in je buik, jouw longen juist weer meer lucht (ruimte) krijgen. Het indalen zou je kunnen zien als het begin van de bevalling, maar het zegt nog helemaal niks over het tijdstip waarop je daadwerkelijk zal gaan bevallen.
Bij 7 maanden zwanger ligt nog ongeveer 25 procent van de baby’s in stuitligging, dat wil zeggen met de voetjes of de billen beneden in plaats van met het hoofdje. Bij 36-37 weken is dit nog 3-4 procent. Een bevalling waarbij de baby met het hoofdje naar beneden ligt is vaak minder gecompliceerd dan wanneer de baby in stuitligging ligt.
De moeder
Het laatste trimester is aangebroken. Stiekem begin je misschien wel af te tellen en wie weet word je verrast met een babyshower. Jammer genoeg kan je wat meer lichamelijke ongemakken gaan ervaren.
Lichaamsfeiten
Hoe langer je zwanger bent, hoe meer je uiteraard zal groeien. Vanzelfsprekend zal iedere vrouw zo haar eigen problemen ervaren, maar bijna iedere zwangere zal merken dat ze minder mobiel wordt. De buik zit in de weg, het lichaam verandert onder invloed van de hormonen waardoor bijvoorbeeld bandenpijn kan ontstaan en dan kun je ook nog last hebben van lekkende borsten. Dit gebeurd omdat je borsten zich voorbereiden op het voeden van je baby. Omdat de baby groeit en je baarmoeder ook, krijgen je buikorganen steeds minder plek. Hierdoor komt er steeds meer druk te staan op de maag. Brandend maagzuur is het gevolg. Obstipatie wordt veroorzaakt door de darmen. En de blaas heeft helaas ook last van alles. Regelmatig moeten plassen blijft dus een probleem. Andere dingen waar je last van kunt krijgen zijn:
- Rugpijn
- Vermoeidheid
- Jeukende huid doordat je huid oprekt
- Kramp in voeten en benen
- Kortademig
- Braxton-Hicks contracties
- Een verstopte neus of bloedneuzen
Wat doe je tegen jeuk?
Zo’n 20 procent van de vrouwen heeft last van jeuk tijdens de zwangerschap. Dit kan komen door het oprekken van de huid, maar ook onder invloed van hormonen. Door de verandering in jouw hormoonhuishouding komen er meer galzouten in je bloedbaan. Dit kan jeuk veroorzaken. Door te kiezen voor katoenen kleding kan je je huid helpen. Probeer te voorkomen om te gaan krabben, want dat maakt het alleen maar erger. IJskompressen kunnen eventueel verkoeling geven. Drink voldoende water: dit zorgt ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Overigens zijn er wel vormen van jeuk waarbij je contact moet opnemen met de verloskundige of met je huisarts:
- Als er naast jeuk ook bultjes of blaasjes ontstaan
- Bij hele erge jeuk aan je handpalmen en/of voetzolen
- Als de jeuk over je hele lichaam is
Anders bewegen
Omdat de verhouding van je lichaam verandert, doordat je buik steeds groter wordt, kun je wat minder vast op je benen komen te staan. Houdt hier rekening mee als je je verplaatst. Doe lekker rustig aan en draag comfortabele schoenen. Het kan zo zijn dat je (ongemerkt) anders gaat lopen, wat eventueel kan leiden tot pijntjes hier en daar. Ook bij het bukken zal je zeker rekening moeten houden hiermee.
Oefenweeën
Braxton-Hicks contracties, of ook wel gewoon voorweeën genoemd, kunnen gaan voorkomen. Dit is geen teken dat je bevalling begint. Zoals de naam al zegt: het zijn weeën om te oefenen. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je wel vroegtijdige weeën hebt. Daarom is het goed om de verschillen tussen beide te herkennen. Simpel gezegd zijn oefenweeën te herkennen doordat ze niet in sterkte toenemen, niet in duur toenemen en niet in frequentie. Lees je in of praat erover met de verloskundige, zodat je weet hoe je de verschillen kunt ontdekken. Twijfel je als je pijn hebt? Bel de verloskundige! Beter voor niks gebeld, dan te laat gebeld!
Nog even regelen
Uiteraard moet de baby nog even wachten, maar de kans dat hij geboren zal worden wordt natuurlijk wel steeds groter. Daarnaast wordt het voor jou steeds moeilijker om lichamelijk bezig te zijn. Daarom is het fijn om toch even stil te staan bij dingen die nog moeten gebeuren. Is de babykamer al klaar? Heb je alles al in huis voor de bevalling? Is de naam al bekend en het geboortekaartje al uitgezocht? Maak een checklist (als je die nog niet had) om zo niks te vergeten. Je hebt toch al zo veel aan je hoofd…
En weet je al wanneer je met zwangerschapsverlof gaat? Je kunt hier berekenen wanneer je zwangerschapsverlof kan ingaan en hoe lang het duurt. Wees je er van bewust dat je dit verlof uiterlijk 3 weken van te voren bij je werkgever of UWV moet aanvragen.
Bronnen: De verloskundige, De thuisarts