Krijgt je baby ineens puistjes? Dat is waarschijnlijk wel het laatste wat je verwacht bij je pasgeboren baby met dat vreselijk zachte huidje. Veel baby’s krijgen in de eerste maanden na de geboorte wat pukkeltjes. Dit is vaak het gevolg van hormonen afkomstig van de moeder. Baby acne, officieel acne neonatorum genoemd, komt echter maar bij zo’n 20% van baby’s voor en wordt niet veroorzaakt door borstvoeding aldus dermatoloog Marjolein Leenarts. Natuurlijk wil je het liefst weten hoe je baby zo snel mogelijk van de puistjes afkomt. Daarom gaan we in dit artikel wat meer in over soorten baby acne, mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen.
Wat is baby acne?
Baby acne zijn meestal mee-eters, gesloten poriën die verstopt zijn. Dit noem je ook wel gesloten comedonen. Bij baby’s zijn het meestal witte bultjes of rode vlekjes. Baby acne komt vooral voor op de wangetjes, het voorhoofd, de neus en de kin omdat hier de talgproductie het hoogst is. Oftewel de welbekende t-zone zoals we die ook bij puber acne kennen. Bij jongens is de kans op baby acne over het algemeen iets groter dan bij meisjes.
Er zijn grofweg twee soorten baby acne te onderscheiden. Je hebt de variant (Erythema toxicum neonatorum, afgekort ETN) die meestal al na een paar dagen na de geboorte verschijnt maar ook snel weer verdwijnt. Deze pukkeltjes zijn vaak rood van kleur en hebben soms een wit puntje. Ze lijken wel een beetje op vlooienbeten. Over deze variant wordt het meest geschreven en meestal is dit ook waar je baby last van heeft als er pukkeltjes ontstaan. Hier hoef je je dus absoluut geen zorgen over te maken.
De tweede variant (Neonatale cephale pustulose) verschijnt vaak enkele weken na de geboorte. Het grote verschil tussen deze en de eerder genoemde variant is dat het bij deze laatstgenoemde wel een aantal weken tot maanden kan duren voordat de puistjes verdwijnen.
Meest belangrijk is dat beide varianten onschuldig zijn en vanzelf weer verdwijnen.
Oorzaken
De exacte oorzaak van baby acne is niet bekend. Wel staat vast dat het niet aan de voeding ligt. Dus of je baby nou moedermelk of kunstvoeding krijgt, dit heeft geen effect op het ontstaan van puistjes. De oorzaak kan het gevolg zijn van hormonen van de moeder. Deze zijn al in het lichaam van je kindje aanwezig tijdens de zwangerschap. Via de navelstreng worden deze hormonen doorgegeven en ze blijven nog een aantal weken in het bloed aanwezig. Daarom verschijnt baby acne meestal zo snel na de geboorte. Deze hormonen zorgen voor een overmatige talgproductie wat vervolgens weer tot de pukkeltjes kan leiden.
Wanneer je het idee hebt dat er iets anders aan de hand is en de pukkeltjes er eerder uitzien als uitslag dan kan er sprake zijn van een andere huidaandoening. Denk hierbij aan krentenbaard, de zesde ziekte, berg of eczeem. De huisarts kan in deze gevallen uitsluitsel geven.
Wat kun je doen?
Eigenlijk kun je niks doen tegen baby acne behalve geduld hebben. Ga absoluut niet knijpen of aan de puistjes zitten. Dit kan alleen maar littekens veroorzaken en dat zou zonde zijn. In veruit de meeste gevallen gaat baby acne vanzelf over. Het is dan ook niet nodig om iets op het gezichtje van je baby te smeren.
Wanneer je het idee hebt dat je baby echt last heeft van de pukkeltjes kun je overwegen een hydraterende verzorgende crème te gebruiken. De babyproducten van bijvoorbeeld Weleda zijn heel geschikt voor het huidje van je baby.
Als de baby acne binnen drie tot zes maanden niet vanzelf overgaat kun je het altijd even aankaarten op het consultatiebureau of naar de huisarts gaan. Een speciale crème of medicatie kan dan nodig zijn.
Bronnen: Huidarts & Dr Leenarts, dermatoloog