Eerste hulp bij darmpkrampjes

Vanaf de derde week na de geboorte tot aan de derde of vierde maand is het heel normaal dat je baby last van darmkrampen of buikkrampen heeft. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, dat maakt niet uit. De darmen van de baby namelijk nog niet helemaal ontwikkeld en veroorzaken last bij de baby na het eten. Een baby met kramp in zijn darmen laat dat merken door een tijdje na de voeding hard en ontroostbaar te huilen en met de beentjes te trappelen. Teveel voeding per dag of teveel voeding tegelijk kan last veroorzaken. Ook te gulzig drinken, waardoor er veel lucht meekomt, kan darmkrampen geven.

Tips bij darmkrampjes baby

Darmkrampjes bij je kind zijn heel normaal, maar fijn is het niet. Niet voor de baby en niet voor jou als ouder of verzorger. Hoe kun je je baby helpen? Hieronder wat tips. Zowel om de ergste krampjes te voorkomen als om je baby te troosten en de pijn te verminderen.

 • Eet zelf geen gekruide voeding als je borstvoeding geeft.
 • Venkelthee is een aloude hulp bij darmkrampjes. Geef je borstvoeding dan kun je zelf venkelthee drinken. Geef je flesvoeding meng dan een paar druppels door de babymelk heen.
 • Neem de tijd: laat je kindje rustig drinken, en laat hem halverwege de voeding een boertje doen. Neem ook achteraf
  na de voeding ruim de tijd om je baby te laten boeren. (Even rechtop over de schouder, spuuglapje er onder en desnoods zachtjes over zijn rugje aaien of zachtjes kloppen.)
 • Zorg ervoor dat de speen van de fles gevuld blijft, zo voorkom je dat er teveel lucht mee naar binnen komt.
 • Masseer je baby’s buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok (zo lopen de darmpjes namelijk). Leg hem daarbij bijvoorbeeld met zijn rug op je knieen. Wat ook vaak werkt is de houding waarbij hij juist met zijn buikje op je onderarm en hand ligt terwijl je hem met je andere hand zijn ruggetje masseert.
  Babymassage is voor alle baby’s fijn, niet alleen bij krampen. Lees meer over hoe je je baby kunt masseren.
 • Draag je baby of houdt hem vast in de “ronde” houding, dat wil zeggen met opgetrokken knietjes en rond ruggetje. Als je je baby in een hangmatje legt heeft dat hetzelfde effect omdat je kind dan vanzelf in deze houding blijft liggen.
 • Maak de flesvoeding aan met mineraalwater in plaats van met kraanwater.
 • Houd het buikje warm. Gebruik eventueel een warme kruik of kersenpittenkussen (let op de veiligheid: niet te warm, eerst zelf testen!)
 • Maak ronde “fiets” bewegingen met de beentjes van je baby.
 • Heeft je kindje last van verstopping of moeizame ontlasting, voeg dan een theelepeltje sinaasappelsap aan de voeding toe of verdun de voeding
  met iets meer water.
 • Op de buik laten slapen wil ook wel eens helpen. Maar pas op: dit gaat natuurlijk helemaal in tegen de adviezen die je krijgt in verband met de wiegendood waarbij het uit den boze is je kind op zijn buik te laten slapen. Als je er bij blijft, bijvoorbeeld als hij even in de box slaapt, kun je het eens proberen.
 • Er zijn speciale voedingen te koop (voor baby’s met een allergie of met gevoelige darmpjes bijvoorbeeld) maar ga daar niet zelf mee experimenteren. Raadpleeg eerst je huisarts, consultatiebureau of verloskundige.

Baby groeit vanzelf over de darmkrampjes heen

Na drie tot vier maanden zullen de meeste darmkrampjes vanzelf over gaan. De darmen zijn nu voldoende ontwikkeld.

Andere oorzaken buikpijn: allergie

Behalve de “normale” krampjes zijn er natuurlijk ook kinderen die een koemelkallergie of lactose-intolerantie of misschien ander medische probleem hebben. Ga naar je huisarts of consultatiebureau als je het niet vertrouwt.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.