Huilen. Waarom huilt je baby en hoe er mee om te gaan?

Oorzaken en tips

Het is normaal dat baby’s vanaf een week of twee veel gaan huilen, met een piek rond zes weken. Na ongeveer twaalf weken is het meestal grotendeels over. Maar waarom huilen baby’s, en wat moet je er aan doen, hoe kun je je baby stil krijgen door te troosten? Wat is een huilbaby? Lees hieronder meer.

Huilen is communicatie voor je baby

Een baby huilt om de aandacht van de ouders te trekken. Veel andere manieren om te communiceren heeft hij nog niet. Bovendien is het huilen meestal erg effectief: er zijn maar weinig ouders die rustig kunnen blijven zitten als hun kind huilt! En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, een baby huilt niet voor niets.

Wat probeert je baby te vertellen als hij huilt? De ene keer is dat omdat hij honger heeft, de volgende keer zal het zijn vanwege darmkrampjes of een vieze luier. Omdat hij moe is van de vele indrukken, of omdat hij geborgenheid zoekt. Binnen een paar weken zullen de vaste verzorgers van de baby de verschillende huiltjes van de baby uit elkaar leren houden en ook andere signalen steeds beter herkennen en begrijpen. Zo geeft een baby die naar zijn oortjes grijpt aan dat hij moe is en slapen wil. Ook het in de oogjes wrijven, dreinerige huiltjes of gapen duiden op vermoeidheid. Is je kindje wat ouder en stopt hij zijn vingers in het mondje en kwijlt hij? Het zou zomaar last kunnen hebben van het ongemak van doorkomende tandjes.

Het is behoorlijk frustrerend een ongelukkig huilend kind te zien maar geen flauw idee te hebben wat er aan de hand is. Maar als je een tijdje naar je kindje kijkt merk je dat hij je toch een heleboel duidelijk kan maken met lichaamstaal en met geluidjes.

Lees je de tekenen op tijd en handel je ernaar dan heb je vaker een tevreden baby!

Indrukken en overprikkeling

Een pasgeboren baby is een soort spons; hij slaat alles op wat hij hoort, voelt en ziet. Dat allemaal verwerken is nog heel moeilijk. Hij moet hij nog leren dit te kanaliseren. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat een baby niet teveel te verwerken krijgt. Ouders kunnen hierbij helpen door een vast patroon aan te houden gedurende de dag zodat de baby weet wat er wel en niet gaat gebeuren: “rust en regelmaat”. In plaats van regelmaat kun je ook “voorspelbaarheid” lezen. Met name die voorspelbaarheid is voor de baby van groot belang omdat hij zo wat makkelijker structuur in zijn hele nieuwe wereld kan aanbrengen.

Huildagboek bijhouden

Kun je de verschillende huiltjes niet uit elkaar houden en begrijp je niet wat je baby je vertellen wil? Houd dan eens een dagboekje bij. Schrijf daarin op op welke tijden je baby huilt, hoe lang, hard of zacht en schrijf daar slaap- en eettijden bij en wat eventueel hielp om hem stil te krijgen. Misschien dat je daarin een bepaald patroon kunt herkennen.

Hoe stop je het huilen van je baby?

Zoals gezegd, een baby huilt niet voor niets. Vergewis je er altijd eerst van dat er niets “bijzonders” aan de hand is: pijn of ziekte, een vieze luier, te warm of te koud, prikkende labeltjes in de kleding…

Maar ook in situaties waarin geen directe (fysieke) oorzaak te vinden is moet je natuurlijk je baby proberen te troosten. Vroeger was het advies om baby’s waar niets bijzonders mee aan de hand was gewoon even te laten huilen. Goed voor de longen, zei men dan. En anders werden ze maar “verwend”. Tegenwoordig gelooft men er niet meer in dat een kleine baby al verwend kan worden. Ga dus direct naar je baby toe en pak hem op als hij huilt. Dit versterkt de band tussen ouder en kind. Het kind krijgt zo meer zelfvertrouwen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat kleine baby’s die sneller worden getroost op latere leeftijd minder gaan huilen.

Baby dicht tegen je aan knuffel troost veiligheid

Je baby troosten

Hoe je jouw kind het beste kunt troosten is een kwestie van uitproberen. Oppakken, de baby dicht tegen je borst aan houden zodat hij jouw hartslag kan voelen, een beetje heen en weer lopen of wiegen, zacht een liedje zingen, een speen of een duimpje geven. Veel baby’s vinden het prettig om in een bepaalde houding tegen je aan
te liggen (in een draagzak bijvoorbeeld, of juist met hun buikje plat op je arm). Sommige ouders maken zelfs gebruik van de eentonige geluiden van de stofzuiger of de afzuigkap of stoppen ten einde raad hun baby in de maxi-cosi en rijden met de auto over klinkerweggetjes om de baby in slaap te krijgen! Het idee achter het “SHHH” of het stofzuigergeluid is overigens dat de baby dit harde suizen herkent vanuit de tijd dat hij inde baarmoeder zat en het ruisen van moeders bloed zo dichtbij hoorde. Het is een bekend en rustgevend geluid.

Maar iedere baby is anders, en zal gewend raken aan de manier waarop zijn ouders of verzorgers hem troosten. Let wel, een huilend kind is prikkelbaar en reageert vaak niet goed op te veel wisselingen van aanpak. Probeer dus niet allerlei verschillende troostmethoden door elkaar heen of te snel achter elkaar. Je kind wordt
daar alleen maar onrustiger van. Zoek stap voor stap uit wat jouw baby nodig heeft om stil te worden maar zorg vooral voor continuiteit.

Vertrouw ook op je eigen gezonde verstand. Het is geen probleem om je kind heel even te laten huilen. Veel kinderen hebben dat juist even ‘nodig’ om in slaap te komen bijvoorbeeld. Een huiluurtje aan het einde van de middag of begin van de avond is heel normaal. Het is een ontlading van een drukke dag, je kindje kan zo wat stoom afblazen. Zodra het huilen echter wat langer duurt dan die paar minuten of je hoort dat het kind steeds harder gaat huilen en overstuur begint te raken dan moet je er wel snel naar toe om te troosten. Vergewis je er eerst van dat er niks bijzonders aan de hand is (honger, vieze luier, pijn). Een vermoeide baby zou je even moeten troosten tot hij rustig is en dan weer in bed stoppen. Desnoods na tien minuten herhalen tot de baby gekalmeerd is en in slaap valt.

Probeer je kind te kalmeren door zelf kalm te blijven. Een nerveuze of geirriteerde ouder die van alles probeert om de baby stil te krijgen bereikt vaak het tegengestelde effect! Wissel dus (als het kan) af: als jij moe bent en merkt dat je er niet goed meer tegen kan merkt je baby dat ook. Iemand anders die nog wel fris is kan de baby vaak in no-time stil krijgen.

Inbakeren kan helpen

Heeft je baby moeite met (in)slapen? Wellicht is inbakeren een methode om je kind wat rustiger te laten worden.

Soms houden baby’s zichzelf uit hun slaap door hun onrust en wilde bewegingen zoals maaiende en rondslaande armpjes. Deze onrust en het hierbij horende huilen begint meestal tussen de 4 en 8 weken (kan ook eerder). Dit is het moment waarop de baby begint met het maken van onwillekeurige bewegingen: reflexen die specifiek horen bij pasgeborenen zoals de “MORO” reflex, ook wel “schrikreflex” genoemd. Later gaan deze reflexen over in meer gerichte bewegingen, om
bijvoorbeeld iets vast te pakken. Tijdens de periode van reflexen is de baby niet in staat de veroorzaakte bewegingen te controleren.

Om te zorgen dat de baby zich niet al te druk maakt met al deze ongecontroleerde bewegingen is inbakeren al jaren een probaat middel. Als de ruimte om de baby heen wordt verkleind, ontstaat er een gevoel van geborgenheid dat ervoor zorgt dat de baby zich ook veiliger voelt. baby’s worden rustig van deze beperking
van de ruimte. Daarnaast is het bieden van een kleinere ruimte van belang om tijdens de slaap ver uitschietende armen te voorkomen zodat hij daar niet wakker van wordt.

Huidhonger

baby dicht bij je in de draagdoek

Baby’s willen graag dicht bij en tegen hun vertrouwde verzorger aan zijn, dit wordt ook wel huidhonger genoemd. Veel kinderen worden dus direct rustig als ze opgepakt en gedragen worden. Voor langdurig dragen is een draagdoek ideaal: het is eenvoudiger tillen en je hebt je handen vrij, en toch je
kind veilig en geborgen tegen je aan. In sommige culturen mag je je baby de eerste honderd dagen niet wegleggen. Daar kennen ze geen huilbaby’s!

Feit is, dat baby’s het fijn vinden om na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met de moeder, dit voort te zetten in “het vierde trimester” van de zwangerschap, na de geboorte dus. Baby’s die dicht op de buik gedragen worden voelen lichaamswarmte, horen moeders hartslag en ruiken het bekende vertrouwde luchtje. Je kunt je baby natuurlijk gewoon tegen je aanhouden, maar wil je ook nog je handen vrij hebben dan is een draagdoek ideaal.

The Happiest Baby methode: 5 tips om je (huil)baby stil te krijgen (THB)

The Happiest Baby (THB) methode, ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts dr. Harvey Karp, is een combinatie van op de baby afgestemde, al bekende, kalmeringsmethoden. Deze combinatie, mits exact uitgevoerd, activeert bij de baby’s een kalmeringsreflex waardoor ze binnen seconden tot enkele minuten stoppen met huilen. Ook kan zo de slaapperiode worden verlengd. De kalmeringsreflex werkt bij de baby de eerste vier maanden.

De methode werkt bij huilbaby’s en baby’s die huilen aan het eind van de dag, moeilijk te troosten zijn, onrustig zijn, last hebben van darmkrampjes en refux hebben. Meer informatie hierover is te lezen op www.babybonding.nl.

De 5 tips van Harvey Karp:

  • 1. Baker je kind in
  • 2. Leg de baby op zijn zij op je onderarm
  • 3. Roep hard “shhhh”
  • 4. Wiebel zachtjes(!) met het hoofdje
  • 5. Geef een speentje

Wanneer heb je een huilbaby

De meeste baby’s huilen het meest rond de 2 maanden, omdat ze dan het meest last van de beruchte darmkrampjes hebben. Alle baby’s huilen, maar sommige meer dan andere. Er werd voorheen gesproken over een huilbaby als het kind meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week huilt, en dat al minstens drie weken achter elkaar. Tegenwoordig is die maatstaf losgelaten. Heb je een baby die extreem veel huilt of niet stil te krijgen is, kun je er zelf niet meer tegen of heb je het vermoeden dat er iets meer aan de hand is met (de gezondheid van) je kind, ga dan naar de huisarts of het consultatiebureau. Bij (slechts!) 5 tot 10 procent van de
huilbaby’s is er een duidelijke oorzaak te vinden, zoals een niet goed functionerend maagklepje of een teveel aan stresshormonen door een moeizame zwangerschap of bevalling. Veel baby’s lijden volgens Carole Lasham, kinderarts, echter niet aan een mankement aan hun gezondheid maar meer aan de gestresstheid van de mensen om hem heen. Ouders denken bijvoorbeeld vaak dat het probleem aan de voeding ligt en gaan van alles uitproberen om het kind maar stil te krijgen.

Medische oorzaak of niet, er wordt geadviseerd de huilbaby rust en regelmaat te geven. Van al dat huilen wordt de baby zelf ook erg moe, waardoor het weer sneller zal gaan huilen. Om de vicieuze cirkel te doorbreken wordt bijvoorbeeld geprobeerd met inbakeren de baby tot rust te krijgen.

Natuurlijk is een huilende baby erg stressvol, zeker als het dag in dag uit doorgaat. En je moet er niet aan denken, maar uit onderzoek is gebleken dat toch 1 op de 20 ouders in zo’n situatie wel eens iets doet wat schadelijk voor het kind is. Door elkaar rammelen, een kussen op het hoofdje, slaan of erger. Kortom kindermishandeling. Laat het alsjeblieft niet zover komen! Zoek hulp bij huisarts of consultatiebureau als je vermoedt dat jij of je partner wel eens de controle over zichzelf zouden kunnen verliezen. Wellicht weten zij een oplossing om je baby te helpen zodat het huilen vermindert of hebben ze tips die jou en je partner
zelf even wat rust kunnen geven.

Bedenk in ieder geval dat je baby niet voor niets huilt. Het is niet om jou te pesten. Zoek uit wat er aan de hand is en wees je ervan bewust dat er een tijd komt dat het over zal zijn met het huilen.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.