Vlekjes op het lijf van je kind zijn vaak een teken dat je kind iets onder de leden heeft. Onze huid als grootste orgaan laat heel goed zien als er iets aan de hand is. Rode vlekjes kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn gelukkig niet altijd even ernstig. Wanneer je kind rode vlekjes en blaasjes in zijn mond heeft, is het mogelijk dat je kind hand-voet-mondziekte heeft.
Wat is hand-voet-mondziekte?
Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke infectieziekte dat door een virus wordt veroorzaakt. In de meeste gevallen is een Coxsackie virus de boosdoener. Alhoewel iedereen deze ziekte kan krijgen, komt hij bij kinderen onder de tien jaar het meest voor. In de zomer en herfst zie je vooral een piek in het aantal besmettingen. Dit zie je in Nederland minder en vaak blijft het bij enkele gevallen van hand-voet-mondziekte. In andere delen van de wereld, zoals in Azië, komen uitbraken vaker en op grotere schaal voor.
Wat zijn de symptomen van hand-voet-mondziekte?
Rode vlekjes in de handpalmen en onder de voeten en blaasjes in de mond, zijn de meest voorkomende symptomen. Hiernaast kan je kind last hebben van de volgende symptomen.
- Lichte koorts (tot 38,5 graden);
- Griepklachten zoals verkoudheid met snot, keelpijn en hoesten;
- Buikgriepklachten zoals misselijkheid, overgeven, diarree en geen eetlust;
- Hoofdpijn;
- Lijntjes op de nagels waardoor de nagel los kan laten;
- Rode bobbeltjes naast handen en voeten ook op de billen, rond de geslachtsdelen of op het gezicht.
Hoe kun je hand-voet-mondziekte het best behandelen?
Hand-voet-mondziekte is heel vervelend maar in principe geneest je kind vanzelf weer en is medicatie niet nodig. De rode bultjes en blaasjes kunnen erg pijnlijk zijn. Vooral als de blaasjes opengaan voelt dit niet prettig en gaat eten en drinken hierdoor moeizaam. Probeer je kind genoeg te laten drinken door vaker kleine slokjes aan te bieden of te laten drinken door een rietje. Als je kind erg veel last heeft van de bultjes, kun je paracetamol geven.
Tips bij hand-voet-mondziekte
Hierboven staan al een aantal dingen genoemd die je kunt doen als je kind last heeft van de bultjes. Natuurlijk wil je het liefst dat je kind weer opknapt en zich niet meer ziek voelt. Daarom hier nog wat extra tips.
- Ziek zijn is niet erg – We leven in een maatschappij waarbij ziek zijn als lastig wordt ervaren. Doorgaat je kind echter een virus dan is het belangrijk dat je kind ook even ziek mag zijn. Rust en veel slapen zijn het beste medicijn. Wanneer je kind dit virus weer te boven is, zal zijn immuunsysteem weer een stukje beter zijn.
- Geen zure dranken – Geef je kind geen zure dranken zoals vruchtensappen. Dit kan erg pijnlijk zijn voor de blaasjes
- Kruidenthee – Kruidenthee zoals kamille hebben een helend effect en werken daarom ook erg goed voor de blaasjes in de mond.
- Neem zelf ook rust – Als je kind ziek is, is het meest belangrijk om er voor je kind te zijn. Dit betekent dat je zelf ook even al je afspraken afzegt zodat de aandacht voor je kind er is. Op deze manier voorkom je waarschijnlijk dat je zelf ook ziek wordt en geef je het goede voorbeeld aan je kind dat hij mag ontspannen.
Wanneer is je kind besmettelijk?
Zoals bij de meeste virale besmettingen, is je kind al besmettelijk voordat de klachten optreden. De incubatietijd van hand-voet-mondziekte is drie dagen tot een week. Dit betekent dat de klachten in die periode na de besmetting optreden. Als je kind geen last heeft van de bultjes en zich niet ziek voelt, kan hij dus ook gewoon naar de kinderopvang of naar school. De besmetting kan namelijk ook al voordat je kind klachten kreeg hebben plaatsgevonden. Meld wel even op het kinderdagverblijf of op school dat je kind hand-voet-mondziekte heeft zodat ze misschien iets beter kunnen letten op handen wassen en andere hygiëneregels.
Natuurlijk is het prettig als je kind niet direct het hele gezin aansteekt. Hiervoor is het goed om een paar maatregelen te nemen. Het virus dat hand-voet-mondziekte veroorzaakt kan via de ontlasting, de lucht en aanraking overgedragen worden. Zorg er dus voor dat je goed ventileert, het toilet goed schoonmaakt en de kleding van uw kind grondig wast. Iemand die besmet is, maakt niet automatisch iemand anders ziek. Afhankelijk van je weerstand zul je wel of geen klachten krijgen.
Pasgeboren baby’s
Hebben jullie een pasgeboren baby in huis of in de buurt, let dan even extra goed op. Doorgaans lopen baby’s door de bescherming van de moedermelk niet snel virussen op maar dit kan natuurlijk wel gebeuren. Baby’s kunnen veel sneller uitdrogen en hierdoor kan het ziekteverloop voor een baby ook heftiger zijn. Het is daarom goed om bij een baby uit de buurt te blijven als je weet dat iemand hand-voet-mondziekte heeft.
Wanneer moet je naar de dokter?
Hoewel het virus in de meeste gevallen vanzelf overgaat is het goed om in de volgende gevallen contact op te nemen met jullie huisarts:
- Rode vlekjes worden wondjes – Als de bobbeltjes of blaasjes in de mond opengaan en gaan ontsteken is het goed om naar de dokter te gaan. Het kan zijn dat een antibioticakuur nodig is om de ontstekingen te remmen. Antibiotica is geen medicijn tegen een virale infectie maar wel tegen de gevolgen, zoals een ontsteking hiervan.
- Hoge koorts – Heeft je kind aanhoudend hoge koorts (hoger dan 39 graden), neem dan contact op met jullie huisarts
- Suf – Is je kind echt heel ziek, suf en niet lekker, bel dan ook de huisarts. Hand-voet-mondziekte kan ervoor zorgen dat je je niet lekker voelt maar suf of vreselijk beroerd zijn past niet bij de verschijnselen
- Weinig drinken – Als het door de pijnlijke blaasjes in de mond echt niet lukt om voldoende te drinken en je merkt dat je kind minder plast dan normaal, is het goed om te checken of je kind niet aan het uitdrogen is
- Huilen of kreunen – Als je kind aanhoudend blijft huilen of kreunen is dit een teken dat je kind echt niet lekker is. Ga dan ook even langs de huisarts.
Bronnen: Thuisarts.nl, RIVM, Huidarts.com, moetiknaardedokter.nl