Eerste zwangerschapssymptomen

Hoe merk je al vroeg dat je zwanger bent? De eerste zwangerschapsverschijnselen

Hoe weet je of je zwanger bent? Merk je meteen dat je zwanger bent? Wat zijn de zwangerschapssymptomen en zwangerschapsverschijnselen?

Het eerste echte duidelijke teken is natuurlijk de uitblijvende menstruatie. Maar soms merken vrouwen echter ook al voor die tijd aan hun lichaam dat ze zwanger zijn.

Vooral vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest weten vaak zelf al wat er aan de hand is, nog vóór ze de uitslag van de zwangerschapstest hebben gezien. In dit hele vroege stadium van een zwangerschap is er misschien al wat te merken van zwangerschapskwalen en zwangerschapsklachten.

Hieronder een lijstje met tekenen die er op zouden kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Eerste zwangerschapssymptomen op een rijtje

 

1. Misselijkheid

Sommige vrouwen hebben hier vrijwel direct na de bevruchting al last van, anderen zullen er negen maanden lang geen last van hebben: zwangerschapsmisselijkheid! En niet alleen ‘s ochtends. Vooral bij het ruiken van bepaalde etensgeurtjes kan het op komen zetten. Je bent – ook als je niet misselijk bent – in de zwangerschap gevoeliger voor geuren en smaken dan anders.

2. Innestelingsbloeding

Een paar dagen na de ovulatie, als het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt kun je last hebben van een innestelingsbloeding. Je merkt daar niet altijd iets van, maar soms wordt er daarbij een adertje geraakt en verlies je een heel klein beetje bloed. Sommige vrouwen voelen ook een lichte kramp in de baarmoeder.

3. Gevoelige of gespannen borsten – donkere tepels

Eén van de eerste zwangerschapssympomen zijn wel veranderende borsten. Al in het begin van de zwangerschap zijn je borsten wellicht wat meer gespannen dan anders of zelfs wat pijnlijker. Om straks goed voorbereid te zijn op het geven van borstvoeding raken je borsten beter doorbloed en zullen ze flink groeien tijdens de zwangerschap. Ook de tepels veranderen.  De tepels worden door veranderend pigment donkerder.

4. Zwangerschapsvermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten in het begin van de zwangerschap. Het lichaam is hard aan het werk om het kindje te laten groeien en je eigen lichaam daarvoor in de beste omstandigheden te brengen. Dat kost een hoop energie!

5. Andere stemming of stemmingswisselingen

Een andere gemoedstoestand dan anders kan een teken zijn dat je zwanger bent. Vrouwen zijn vaak wat emotioneler, of juist chagrijnig en snel geirriteerd, of er is sprake van stemmingswisselingen. Veel vrouwen kunnen het aan hun “gemoed” voelen in welk deel van de menstruatiecyclus ze zitten, dat heb je te danken aan alle hormonen die meespelen. In het begin van de zwangerschap (en ook net na de bevalling!) speelt dit helemaal mee.

6. Duizelig, veel plassen en afscheiding

Ook dit zijn allemaal verschijnselen waar vrouwen die net zwanger zijn aan gemerkt hebben dat hun lichaam anders dan anders reageerde. Kijk voor meer uitleg over deze en andere symptomen ook eens op onze pagina over zwangerschapskwaaltjes.

7. Overtijd zijn

Overtijd zijn wil zeggen dat je menstruatie niet komt op het moment dat je die verwacht. Sommige vrouwen  menstrueren heel regelmatig, bij anderen is dat wat minder makkelijk te bepalen. Er zijn ook andere redenen waarom je niet of wat later dan normaal ongesteld wordt, maar als je graag zwanger wilt worden ben je die laatste paar dagen in aanloop aar je ongesteldheid misschien wat extra gespannen omdat je wilt weten of het deze keer gelukt is. Zeker bij een volgende zwangerschap merken vrouwen ook al voordat ze overtijd zijn de zwangerschapssymptomen op en is het uitblijven van de menstruatie alleen nog maar een bevestiging.

Zwangerschapstest

Op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden kun je zelf al een zwangerschapstest doen. Als de test negatief is wil dat niet perse zeggen dat je niet zwanger bent. Blijft de menstruatie uit probeer het dan na
een aantal dagen gewoon opnieuw. Het grappige is dat als de test wel positief is je gelijk al meer dan een maand zwanger bent! Het eitje is bevrucht ergens in het midden van je menstruatieperiode, zo’n twee weken voor de verwachte menstruatiedatum. Als je overtijd blijkt te zijn is het vruchtje dus al zo’n twee weken “oud”, maar de zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de datum van je laatste menstruatie en is dus dan al één maand.

Lees ook bereken wanneer de bevruchting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.

Hormonen en veranderingen in je lichaam

Hierboven gaven we een opsomming van veranderingen die in je lichaam kunnen optreden aan de hand van de  zwangerschapshormonen: zwangerschapsverschijnselen. Echter, ook in de normale menstruatiecyclus heb je meer of minder last van veranderingen in je lichaam onder invloed van hormonen. Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.

 

Door Carolien van Rooijen

Ook interessant
22 reacties
 1. Hanae

  Ik denk dat ik zwanger ben maar durf niet de test te doen heb pijn delijke borsten heb eeb harde buik plassen veel krampen soms misselijk eet ram veel

 2. Natrew

  Ik heb een vraag afgelopen week ik heb zoveel misselijkheid ik ga opstaan ik ga binnavall daarna ik ben niet meer misselijkheid wat is dat ??

 3. Mama

  Ik ben misselijk en geraak niet meer in mijn broek parfum ruik moet Ik persies braken

 4. anoniem

  ik ben 13 en ben verkracht een week geleden. ik durf het mijn ouders niet te vertellen ik weet niet hoe ze reageren en ik voel me de hele tijd al misselijk

  1. Alles over Kinderen

   Wat verschrikkelijk dat dat is gebeurd! Hoe moeilijk het ook is, ga naar je ouders of naar iemand die jij vertrouwt en vertel het. Of je nu zwanger bent of niet, je zult veel hebben aan hun hulp en steun. En misschien ter geruststelling, die misselijkheid kan wijzen op een zwangerschap maar veel vaker wordt misselijkheid veroorzaakt door spanning of stress of gewoon een griepje.

  2. C

   Lieve anoniem van 13.
   Wat vreselijk dat dat gebeurd is. Dat had jou nooit mogen gebeuren.
   Heb je er inmiddels met iemand over gesproken?
   Je kan als je het nog steeds eng vind om te vertellen, anoniem contact opnemen met fier friesland. Een organisatie die daarin gespecialiseerd is.
   Ik hoop dat je er niet alleen mee rond loopt en je hulp gaat vragen voor jezelf.
   Heel veel kracht en liefde gewenst!

 5. Jojo

  Ik heb vorige week zaterdag met mijn vriend seks gehad en gisteren moest ik overgeven maar ik heb al paar dagen draaien en krampen in mijn onderbuik

  1. Willy

   Ik heb precies het zelfde
   Ik voel me misselijk en heb krampen in mijn buik en moet veel plassen

 6. Oost-vlaanderen

  Ik heb pijnlijke borsten. Moet vaak plassen en moe. Zou dit erop wijzen dat ik zwanger ben?

 7. Sara

  Ik heb zaterdag seks gehad met mij partner alleen heb ik 2 dagen later de pil genomen. Moet veel plassen heb kramp in me onderbuik kan het zijn dat ik zwanger ben?

  1. Marisa

   G-morge samen ik moest 1 August ziek worden ma bent niet ziek geworden 2 augus was ik vruchtbaar heb ik seks gehad 12 aug moet ik een test doen ma heb het niet gedaan 16 aug was me betrouwbare uitslag heb dat heb ik ook niet gedaan 15 aug moest ik ziek worden ma bent niet ziek geworden en vandaag zo plotseling toen ik fa morgen ben gaan plassen zag ik bloed komen tijdens het plassen en vandaag is 20 aug dus ik ben een beetje in de waar want vanaf ik seks had gehad op me vruchtbare dag ging ik die andere dagen veel plassen mang

 8. ..

  Hallo,
  Ik heb een vraagje, ik heb anaal seks gehad met mij vriend. Nog nooit eerder seks van voren gehad. Nu voel ik me heel raar in mij onderbuik. Ik ben niet misselijk ofs. Alleen beetje gerammel in mij onderbuik. Kan dat ook zo zijn dat ik zwanger ben?

  1. liesbeth

   nee dan kun je echt niet zwanger zijn!

 9. Femke

  Hallo allemaal ik denk dat ik zwanger ben heb veel last van misselijkheid moeheid maar kan je wel zwanger worden als je vriend niet in je is gekomen want sommige zeggen van voorvocht kan je ook zwanger ik weet het niet meer

 10. Willy

  Ik heb precies het zelfde
  Ik voel me misselijk en heb krampen in mijn buik en moet veel plassen

 11. Sara

  Hallo ik voel me miselijk soms en vaak plassen en als ik dten ruik vind ik dat heel vies nja ben ik nu zwanger ?

  1. anoniem

   Ben je overtijd dan?
   En anders een test kopen dan weet je misschien ietsjes meer.

 12. Diaan

  Hallo dames,

  Ik ben 14 dagen overtijd heb al 3 verschillende testen gedaan maar alles was negatief.
  Snap er helemaal niks meer van ben anderhalve jaar gestopt met de pil en dacht is het eindelijk gelukt?
  Morgen toch maar naar de ha bellen wil toch graag bloedprikken zodat ik zeker weet of ik wel of niet zwanger bent.
  Wil niet nog langer met een tampon of maandverband in lopen voor niks 🙁
  Hebben jullie dit ook meegemaakt?
  Ik kan namelijk niks vinden alleen maar dingen die ik niet wil lezen of nog nooit heb meegemaakt zoals menstruatie 1 maand wegblijven dan heb ik het gevoel dat ik ziek bent of rot van binnen :'(

 13. Esmaralda

  Als dit echt waar is lieverd.Vertel het alsjeblieft wel aan iemand waarbij je je veilig voelt en zoek hulp.Het is niet jou schuld !je heb niets verkeerds gedaan.Geloof me het is beter om dit niet alleen aan te gaan.heel veel sterkte!
  Groetjes Esmaralda

 14. ...

  Hallo ik denk dat ik zwanger ben want de laatste tijd heb ik nog al veel buikpijn en bij het plassen doet dat zeer en ik heb mijn regels deze maand nog niet gekregen

 15. Anna

  Ik was de 14de juli ongesteld geworden.
  En onbeschermde seks gehad met mijn vriend 2 keer op 25 juli. Die avond om 20.00 had ik een smiley op mijn clearblue test en die zondag 26ste had ik er voor de zekerheid nog eentje gedaan. Die gaf ook een smiley aan.
  Het isvandaag nu 9 augustus. En ik bloedde helder bloed anderhalf uur geleden heb 2 inlegkruisjes al gehad. Ik hoop natuurlijk dat dit een innestelingsbloeding is. Maar hoe groot is die kans nu. Ik merk wel dat ik af entoe écht vanalles ruik op afstand.
  We Zijn nu al iets langer dan een half jaar bezig en nu ik weer begin te twijfelen. Op ‘n een of andere manier hebben we altijd fijne seks waar we ook van genieten rond de eisprong.
  Ik durf niet te testen vanavond of morgen de dag daarna. Omdat ik weer bang ben dat het loods alarm is. En hoe vertel ik dat aan hem.

  Anna

 16. Louisa

  Hallo anoniem ik heb sex gehad begin jullie 2020 normaal als je sex heb en je man komt klaar loopt er altijd wel sperma uit de sperma is er niet uit gelopen de tijd dat het bloeden begon kwan de sperma er mee uit zo groit als kikker visjes.ik heb dit nog nooit mee gemaakt ook had ik in mijn onder buik veel kramp de 23augustes heb ik geen ongestelthijd gehad we zijn onder tussen 17 september zal de bloeding een innesteling zijn geweest ook alls ik rustig leg of mijn man doet de hand op mijn buik voelt hij iets tegen zijn hand aanschuifen zal. Ik nu zwanger zijn

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.