Geslacht baby vooraf beïnvloeden

Recept voor een jongen of een meisje

Als je zwanger zou raken, heb je dan een voorkeur voor een jongen of een meisje? Als het maar gezond is, zeggen veel ouders. Een enorm cliché, maar daarom niet minder waar. Toch hebben ouders soms om wat voor reden dan ook een (lichte) voorkeur, al lijkt het een taboe om dit uit te spreken.

Maar wat kun je er aan doen om te zorgen dat je zwanger raakt van een meisje of juist van een jongen? Kun je het geslacht van je baby vóór de conceptie beïnvloeden?

Het antwoord is ja, in het laboratorium kan dat met 100% zekerheid. Maar dat wordt in Nederland alleen toegestaan als er een medische indicatie is. Bijvoorbeeld als er een ernstige erfelijke aandoening in de familie is die alleen jongens treft. Is dat niet het geval en probeer je gewoon op een natuurlijk manier zonder medische bemoeienis zwanger te raken, dan kun je wél proberen de kansen op een jongens- of meisjesbaby te verhogen.

Hieronder een paar tips, mocht je de kans op een jongens- of juist meisjeszwangerschap willen vergroten.

Geslacht van je baby vooraf beïnvloeden

Hoe kun je voor de zwangerschap het geslacht van je baby beïnvloeden? Het is mogelijk om in een laboratorium de zaadjes te scheiden in vrouwelijke (X-chromosoom) en mannelijke (Y-chromosoom) zaadcellen. Om ethische redenen wordt dat in Nederland en België in principe niet toegestaan, tenzij er zwaarwegende medische redenen zijn. Bijvoorbeeld een ernstige erfelijke afwijking die alleen jongens treft. In dat geval zijn er natuurlijk wel allerlei mogelijkheden voor prenataal diagnostisch onderzoek in genderklinieken, en is het ook mogelijk om met honderd procent zekerheid te zorgen voor een kind van een bepaald geslacht. Komt er in jullie familie een ernstige erfelijke aandoening voor, ga in dat geval eerst eens met de huisarts praten.

Voor stellen zonder medische problemen die gewoon graag een lief kindje willen, maar met een lichte voorkeur voor het ene of het andere geslacht, zijn er wel wat methodes buiten het lab om. Deze methodes zijn verre van waterdicht, maar toch het proberen waard.

Recept voor jongen of een meisje

Hoe kun je bij een normale, niet kunstmatige bevruchting proberen de kans op een jongen of een meisje te vergroten? We besparen je de ergste bakerpraatjes en bijgeloof. Het proberen waard zijn de volgende tips. Wij geven echter geen garanties!

Timing van de bevruchting (Shettles methode)

Een methode die de kans op het geslacht van voorkeur lijkt te vergroten is de zogenaamde “Shettles methode”. Deze methode gaat uit van de snelheid waarin beide soorten zaadcellen zich voortbewegen en de timing van de geslachtsgemeenschap.

Mannelijke zaadcellen zijn sneller, en zullen de eicel eerder bereiken dan de  vrouwelijke zaadcellen. De vrouwelijke zaadcellen zijn daarentegen weer sterker, en leven langer.

Hoe ging dat ook weer met zaadcellen, eicellen en de bevruchting?  Zaadcellen blijven gemiddeld zo’n 2-3 dagen leven, soms zelfs een week. In de 12 uur na de eisprong is de kans dat de eicel bevrucht wordt het grootst.

Vrouwelijke zaadcellen, nodig om een meisje te verwekken, bevatten een X-chromosoom. De mannelijke tegenhangers dragen juist een Y-chromosoom. Die laatste is veel lichter en kleiner dan het X-chromosoom: mannelijke zaadcellen bewegen dus sneller, en zullen de eicel eerder bereiken dan de vrouwelijke zaadcellen. De vrouwelijke zaadcellen zijn daarentegen weer sterker, en leven dus langer.

Het idee is nu om te zorgen dat wanneer het eitje klaar is om bevrucht te worden, er vooral zaadcellen met het geslacht van je voorkeur in de buurt zijn. Wil je graag zwanger worden van een jongen dan is het zaak te vrijen op het moment rond de eisprong. Het sperma bevat dan wel ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke zaadcellen, maar de mannelijke zaadcellen zullen het winnen omdat ze zich sneller voortbewegen en eerder bij de eicel zullen aankomen.

Wil je liever een meisje dan moet je juist seks hebben in de week voor de eisprong, tot een dag of 3 van te voren en de 2 tot 3 dagen vlak voor de verwachte eisprong juist niet meer. Het idee is dat van alle zaadcellen uit de zaadlozing van een paar dagen terug er vooral veel vrouwelijke zaadcellen zijn overgebleven om de eicel te bevruchten.

Omgeving van de eicel en zaadcellen veranderen

Het verhogen van de zuurgraad van de vagina schijnt de kans op een meisje ook te vergroten. De sterkere vrouwelijke zaadcellen hebben meer kans te overleven in het zuurdere milieu dan de mannelijke zaadcellen.

Hoe zorg je nu voor een zuurder of minder zuur milieu in je vagina? Het schijnt dat tijdens een orgasme van de vrouw er een stofje vrijkomt dat zorgt voor een minder zuur milieu. Maar vooral ook bepaalt je voedingspatroon hoe de chemische samenstelling van de omgeving van de geslachtsorganen er uit ziet.

Voeding – speciaal jongensdieet of meisjesdieet

Een bepaald dieet kan de chemische samenstelling van het milieu in het ovarium, de vagina, de baarmoeder en de eileider veranderen, zodat vrouwelijke of juist mannelijke zaadcellen meer kans hebben bij de eicel te komen. Ook wordt met het dieet de ontvankelijkheid van de eicel voor vrouwelijke of juist mannelijke zaadcellen vergroot.

Als je je een tijd lang voordat je bevrucht raakt je aan het “jongensdieet” of het “meisjesdieet” houdt, zou dat dus effect kunnen hebben.

Heel kort samengevat houdt het voedingsvoorschrift het volgende in.

 • Wil je graag zwanger worden van een meisje? Dan moet je vooral veel calcium en magnesium eten, en minder kalium en natrium. Dus veel melk, bijvoorbeeld, veel groene bladgroenten, maar weinig zout. Ook voedingssupplementen maken deel uit van het dieet.
 • Wil je liever een jongen, dan geldt het omgekeerd. Dus meer zout en minder calcium en magnesium.

Let natuurlijk wél altijd goed op dat je voedingspatroon gezond blijft, dat is het belangrijkste. Je dient met het dieet te stoppen zodra de bevruchting een feit is. Het geslacht is dan een feit en het belangrijkste is nu om te zorgen voor goede voeding voor de groei van een gezonde baby.

De combinatie van dieet en timing

Met name de combinatie van timing van de bevruchting én het aanpassen van het milieu in de vrouwelijke geslachtsdelen door middel van voeding, schijnt goede kansen te geven op een kind van het gewenst geslacht. Gender Consult heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot een slagingspercentage van 80 procent. Deze methode is ook te combineren met IVF en IUI.

Tot slot

Heb je om de een of andere (niet zwaarwegend medische) reden een lichte voorkeur voor een jongen of een meisje, dan kun je de kans van 50 procent die je hebt een kind van het gewenste geslacht te krijgen proberen te verhogen. Al heb je zeker geen 100% garantie. Of je om deze kans te vergroten echt een streng dieet voor over hebt of de spontaniteit van de seks wilt vergeten moet eenieder maar voor zichzelf beslissen.

Wat zijn jullie ervaringen?

Bron: www.genderconsult.nl, Fertilityfriend.com

Ook interessant
14 reacties
 1. Lisa

  Een interessant artikel. Waar ik persoonlijk wel moeite mee heb, is het oordeel dat aan het einde gegeven wordt. Misschien kun je er beter niet aan beginnen, als je een voorkeur hebt voor een bepaald geslacht. Bijna alsof mensen die een (lichte) voorkeur hebben, geen recht hebben op een kind? Dat vind ik jammer. Er kunnen diverse redenen zijn waarom mensen een lichte voorkeur hebben voor een jongen/meisje . Uiteindelijk gaat het uiteraard erom of het kind gezond is. Maar zulke grote, negatieve oordelen (die altijd subjectief zijn) in een artikel dat m.i. objectief behoort te zijn, vind ik wel erg jammer!

  1. Alles over Kinderen

   Hoi Lisa, dank voor je commentaar. Natuurlijk is het niet verkeerd om een voorkeur te hebben, en dat mag ook gezegd worden. In het artikel werd bedoeld dat als je om niet-medische redenen een voorkeur hebt, je hier in Nederland normaal gesproken niet met 100% zekerheid kunt zorgen dat je een kind van het gewenste geslacht krijgt. Als je dan toch per ongeluk een kind van het andere geslacht krijgt moet dat kind niet ongewenst zijn.

   1. Lisa

    Uiteraard ik ben het ermee eens dat een kind van het andere geslacht nooit ongewenst moet zijn. Maar dat is een ander verhaal! Nu werd in het artikel (m.i.: hard) geoordeeld dat mensen met een voorkeur er misschien maar helemaal niet aan moeten beginnen. Dat vind ik nogal een oordeel. Iemand die een reden heeft om liever een meisje/jongen te wensen, kan prima aan kinderen beginnen. Als het kind dan het andere geslacht is, wil dit niet zeggen dat die persoon niet van het kind gaat houden. Daar kun je niet over oordelen. Het komt op mij heel erg over alsof deze mensen over 1 kam worden gescheerd met: dan zal het kind wel ongewenst zijn. Dat hoeft natuurlijk in het geheel niet zo te zijn!!! Er mag toch een lichte voorkeur zijn? Bijv: lekker voetballen met een jongetje, of kappertje spelen met een meisje?? Daar hoeven we toch geen taboe van te maken???

 2. Karel

  Lisa pfff zoek een hobby

  1. Janna

   Mooi informatief artikel! Wij hebben een hele rits knullen en nu weet ik waarom Haha

 3. kimberly

  Wel een interessant artikel. Mag ik alleen vragen hoe je dit zou kunnen timen met bijvoorbeeld een ovulatietest? Als je meteen de eerste dag van positieve ovulatietest gemeenschap hebt, dan zou het de kans vergroten op een jongetje? En dag later de kans op een meisje vergroten?

  1. Bep

   Het is niet te timen met een ovulatietest. Ook is bewezen dat timen niet werkt dus staar je er niet blind op. Het is puur toeval als het werkt. Een andere lifestyle zou de kans iets kunnen vergroten maar dan moet je je goed laten informeren door een specialist en er het geld voor over hebben en ook dan heb je geen 100% garantie als het niet via het ziekenhuis gaat. De enige garantie is doorgaan tot je het gewenste geslacht in huis hebt.

 4. thomas

  hoi

 5. Nicols

  De man krijgt ook baby

  1. Sultan

   Juist

 6. Nick

  Hallo, interessant artikel. Is het onderzoek ook beschikbaar? Ik zou het graag eens willen lezen. Groet, Nick

 7. Debbie

  Dus als ik het goed begrijp, als je dus een meisje zou willen, je gemeenschap moet plaats vinden, na je ongesteldheid, tot 3 dagen voor je ovulatie niet meer?

 8. Suzanne

  Ik ben heel benieuwd. Ik heb twee jongens en we hebben altijd extra goed ons best gedaan in mijn vruchtbare dagen. Twee maanden geleden geen tijd gehad in mijn vruchtbare dagen, maar wel twee dagen ervoor. Grotere kans op een meid dus. Het zou de kers op de taart zijn voor mij. Maar wat je zegt is ook waar, als het maar gezond is. Een jongen is ook welkom, dan heb ik maar een echt mannenhuis.

  1. Suzanne

   Het is vast duidelijk, maar toch vergeet ik het erbij te schrijven. Tot mijn verrassing ben ik nu bijna 8 weken zwanger.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.