10 weken zwanger

Van embryo naar foetus

Zwangerschapsduur: 10 tot 11 weken (de 11e week) 

Embryo: 8 weken oud (dag 57 – 63)

De baby

Van embryo naar foetus

Na 10 weken zwangerschap begint de foetale fase die duurt tot aan de geboorte. De ongeboren baby wordt geen embryo meer genoemd maar een foetus. De foetale fase begint acht weken na de bevruchting en duurt tot aan de geboorte. Alle belangrijke lichaamsstructuren zijn al aanwezig, maar ze moeten nog wel verder groeien verder en met elkaar in verbinding komen.

Het embryo is uitgegroeid van één cel tot bijna een miljard (10 tot de 9e) cellen! Daarmee is het embryo “bouwkundig gezien min of meer klaar”. Het bevat 90% van de structuren die ook in volwassenen worden gevonden. Alle lichaamsonderdelen hebben zich onderscheiden, nu moeten ze nog verder uitgroeien en met elkaar in verbinding komen zodat het lichaam als een geheel kan functioneren.

Een foetus is minder kwetsbaar dan een embryo. Het risico op een miskraam daalt nu sterk.

Groei

Het kindje is ongeveer 3 cm lang van kruin tot stuitje. Vanaf nu gaat het flink hard groeien.

Het embryo gaat helemaal meer bewegen, het draait lekker rond in de baarmoeder. Het draait het hoofdje, het strekt het nekje, en gaat vaker met het handje naar het hoofdje. Mondje open en dicht. De bewegingen kunnen langzaam of snel zijn,  enkelvoudig of herhaald, spontaan of reflexmatig. Leuk detail: er is nu al bij de meeste embryo te zien of het voorkeur heeft voor het linker- of rechterhandje!

Het kindje begint af en toe ademhalingsbewegingen te maken.

De nieren produceren urine, dat wordt weer “uitgeplast” in het vruchtwater.  De hersenen zijn al heel complex nu, ze bestaat uit grijze en witte materie, en bepalen vrijwel de helft van het totale lichaamsgewicht van het embryo.

Bij mannelijke embryo’s beginnen de ontwikkelende testikels testosteron te produceren en af te geven.

De huid is nu dikker en minder doorzichtig. Er begint ook haar te groeien, bijvoorbeeld bij de wenkbrauwen.

De oogleden zijn nu helemaal dichtgegroeid en zijn pas in week 24 zo ver dat ze open en dicht kunnen.


De moeder

 

Ergens tussen de 10 en 12 weken zwangerschap zul je in aanmerking komen voor een eerste termijnecho, mits je die nog niet om een andere reden eerder in de zwangerschap hebt gehad.

Het blijkt dat met een termijnecho waarin de baby wordt gemeten en bekeken nét wat nauwkeuriger te bepalen is hoe oud het kindje is dan met de berekening die uitgaat van een eisprong op 14 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Als beide data veel verschillen houdt de verloskundige de uitgerekende datum volgens de echo aan.

In het begin van de zwangerschap is er nog heel weinig te zien. Het embryo is nog erg klein en het is moeilijk voor ongeoefende ogen om de aparte lichaamsdelen te onderscheiden.

Twee en een halve maand. Een echt mensje dat al goed beweegt!

Omdat je echo vaak in de twaalfde week krijgt, staat hij ook wel bekend als de twaalf- wekenecho. Als je geen vitaliteitsecho hebt gehad, krijg je nu ook te horen of je een eenling of een tweeling of meerling krijgt.

De uitgerekende datum is nu bekend en bevestigd. Ook al bevalt slechts 4 procent van de vrouwen precies op de uitgerekende dag, toch is het een handige richtlijn.

Hier lees je meer over de verschillende soorten echo’s en wat er op te zien is.

Voor dit overzicht maakt het verder niets uit of de datum wel of niet wordt aangepast. Je bent alleen misschien net wat verder of minder ver zwanger dan je dacht te zijn.

Foliumzuur

Je kunt nu stoppen met het innemen van extra foliumzuur. Dat heeft geen toegevoegde waarde meer voor de baby.

Regelen

Er is een aantal dingen te regelen voor dat je kindje geboren wordt. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de kraamzorg? Het is niet verplicht maar wel ontzettend handig. Een gediplomeerde verzorgende die de verloskundige assisteert bij de thuisbevalling, en in de eerste paar dagen op jou en je kindje let en jullie verzorgt. Check de polis van de ziektekostenverzekering eens en kies een kraambureau dat bij je past. Wat je nog meer moet regelen voor de geboorte lees je hier.

9 weken  11 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.