9 weken zwanger

Einde van de embryonale fase

Zwangerschapsduur: 9 tot 10 weken (de 10e week) 

Embryo: 7 weken oud (dag 50 – 56)

De baby

De baby begint er al meer als een “mensje” uit te zien. Het staartje is bijna weg.

Deze week worden er botten aangemaakt. Als eerste worden de botten in boven en onderkaak en bij het sleutelbeen gemaakt.

De baby kan hikken. Het kan zijn beentjes bewegen en het hoofdje draaien. De handjes kunnen elkaar aanraken, de voetjes ook. Steeds vaker raakt een handje het hoofd. De vingers zijn gescheiden en ook de tenen zijn aan het einde van de week los van elkaar. De kniegewrichten en ellebogen zijn ook aanwezig.

Embryo 54 dagen
Embryo 54 dagen

Het geslacht van het ongeboren kindje was stond natuurlijk al vast op het moment van de bevruchting, maar in het begin van de zwangerschap zien jongens en meisjesembryo’s er hetzelfde uit. Deze week wordt er begonnen met de vorming van de geslachtsorganen en het urinewegstelsel. Het knopje dat beide geslachten tussen de benen hadden groeit uit tot een clitoris of een penis. Bij de vrouwelijke embryo’s ontstaan nu eierstokken en bij de mannelijke beginnen er zaadballen te ontwikkelen. Het is overigens nog te vroeg om op een echo te kunnen zien welk geslacht de baby heeft.

Het hartje bestaat nu uit vier kamers en is voor het grootste deel klaar. Het slaat nu gemiddeld 167 keer per minuut.

Als het embryo 7 en een halve week is, is het netvlies van het oog nog goed zichtbaar. Maar de bovenste en onderste oogleden beginnen nu snel te groeien en voegen zich binnenkort helemaal samen.

Het embryo is 2.2 cm lang.

In de embryologie spreekt men van een embryo wanneer de vrucht tot en met 8 weken oud is, daarna wordt het ongeboren kindje een foetus genoemd. Dit is dus het einde van de embryonale fase, volgende week begint de foetale fase.
De moeder

Misschien heb je gemerkt dat je borsten gevoeliger zijn of meer gespannen, je borsten groeien tijdens de zwangerschap omdat het aantal melkgangen toeneemt. Dit natuurlijk om zich voor te bereiden op de borstvoeding straks. Een goede passende en ondersteuning biedende zwangerschapsbeha (of voedingsbeha, als je straks borstvoeding gaat geven) is ook nu al geen overbodige luxe. Zeker bij gevoelige of pijnlijke borsten verlicht een stevige beha de klachten.

Gemoedstoestand

Niet alleen aan je lichaam merk je dat je zwanger bent, je kunt ook veel emotioneler zijn dan anders. Deze enorme rollercoaster van emoties zal weer overgaan als je hormonen wat stabiliseren. Toch verandert er ook blijvend iets in de hersenen van  vrouwen die eens zwanger geweest zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hersenscans van moeders er anders uit dan die van vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Het gebied dat verantwoordelijk is voor empathische gevoelens blijkt meer ontwikkeld. En dat is blijvend!

Extra foliumzuur en vitamines

Slik jij extra  vitamine? Je hebt nu foliumzuur nodig maar ook extra vitamine D. Vitame D is nodig voor de de opbouw van botten en tanden van het kindje. Alle zwangeren krijgen het  advies om per dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Als je een multi-vitaminepreparaat voor zwangeren gebruikt, zit hier deze extra hoeveelheid vitamine D al in.

Rond de 10 weken heb je normaal gesproken een eerste afspraak bij de verloskundige, misschien kun je daar voor het eerst hartje van je kindje beluisteren!

8 weken  10 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.