11 weken zwanger

Duimt je kindje links of rechts?

De baby

De foetus is nu 9 weken oud, de zwangerschap 11 weken. Jij bent nu dus in de 12e week van je zwangerschap.

De foetus kan het hoofdje vooruit en achteruit bewegen, zich uitrekken en zelfs iets vastgrijpen. De tong beweegt, het hoofdje beweegt, het mondje gaat open en vruchtwater inslikken is heel normaal. Het kleintje kan al op zijn duim zuigen. De meeste baby’s hebben een voorkeur voor de rechterduim.

Reflexen: de baby buigt zijn knietje en heupje als het onder zijn voetje gekriebeld wordt. Ook het gezicht en de handpalmen kunnen aanraking voelen.

De voorlopers van eicellen begint zich te ontwikkelen in de baarmoeder van meisjes foetussen. Ook de uitwendige geslachtsdelen ontwikkelen zich wat verder en beginnen zich te onderscheiden als mannelijk of vrouwelijk.

De placenta werkt nu goed, de dooierzak is helemaal opgelost. Het kindje is ongeveer 4 cm lang.


De moeder

De baby heeft alle ruimte om te bewegen en dat doet hij dan ook flink. Over een maand of twee wordt het allemaal wat krapper. De moeder kan deze bewegingen nog niet voelen.

Buikje

Je zult waarschijnlijk ook nauwelijks zien dat je zwanger bent, maar toch is er al wel iets te voelen. De baarmoeder is nu net wat boven het schaambeen gegroeid: als je plat op je rug ligt en met je vingers op je buik drukt net boven het schaambeen voel je wellicht iets hards wat er voorheen niet zat: de baarmoeder!

Wist je dat het hormoon progesteron niet alleen zorgt dat je lichaam in de ideale toestand is voor een goede zwangerschap en bevalling, maar dat het ook voor wat vervelende zwangerschapskwaaltjes zorgt? Het ontspant de spieren, zoals je darmen en verwijdt de bloedvaten: je bloeddruk gaat omlaag zodat je duizelig kunt worden, en omdat je darmen wat trager werken kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel of verstopping. Dat buikje dat je misschien hebt waardoor de kleding niet meer past of niet lekker meer zit is dus niet alléén maar het resultaat van een groeiende baarmoeder, maar ook van vollere darmen.

NIPT test

Wil je gebruik maken van de mogelijkheden van prenatale screening om afwijkingen aan je kindje in een vroeg stadium op te sporen? Vanaf 11 weken zwangerschap is het mogelijk om de NIPT test te laten doen. Dit is een zeer betrouwbare bloedtest die de kans berekent dat je kind een chromosoomafwijking heeft.

10 weken  12 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.