17 weken zwanger

De baby

Met 17 weken zwangerschap is de foetus 15 weken oud. In het beenmerg verschijnen bloedvormende stamcellen die vanaf nu daar de bloedcellen aan zullen maken.

Je baby begint nu overal lichaamsvet te ontwikkelen om energie in op te slaan. Vetopslag is een van de belangrijkste vormen van energieopslag in het menselijk lichaam.

Bij meisjes zitten in de eierstokken al eiblaasjes met eicellen. Na vier maanden zijn alle vijf miljoen eicellen gevormd die een vrouw in haar leven verbruikt. Ze bezit nu dus al het genetische materiaal voor haar toekomstige kinderen.

Foetus in week 17 van de zwangerschap
Foetus 17 weken zwangerschap

De foetus is nu 19,5 cm lang. Dat is ongeveer de lengte van een tandenborstel. Je baby groeit nu ongeveer twee centimeter per week. De oogjes zitten nog dicht, maar door de oogleden kan je kind wel licht en donker onderscheiden. Die oogjes hebben nu ook piepkleine wimpertjes en wenkbrauwtjes.

Ook de vingertjes en teentjes zijn gegroeid. Je kunt nu twintig kleine nageltjes tellen. En je baby heeft zijn of haar eigen unieke vingerafdruk.


De moeder

Zet je buik al uit? Als je een overzicht wilt maken van je zwangerschap, kun je nu beginnen met het maken van foto’s van je buik. Het liefst tegen dezelfde achtergrond en genomen vanuit dezelfde hoek. Wanneer je naderhand de foto’s naast elkaar legt, kun je zien hoe je zwangerschap zich vanaf de buitenkant ontwikkelde.

Nieuwe schoenen

Door de zwangerschapshormonen worden je gewrichten soepeler. Je lichaam doet dit om je bekken losser te maken voor de bevalling die straks gaat plaatsvinden. De banden rondom je gewrichten ‘verweken’. Maar het heeft invloed op al je gewrichten. Daardoor heb je een grotere kans om je enkels te verzwikken. Het is daarom verstandig om platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen.

Bij sommige vrouwen groeien de voeten tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk komt dat door het ‘verweken’ van de gewrichtsbanden van je voeten, die daardoor iets verder uitzakken. Die grotere schoenmaat is vaak blijvend. Een goede reden om jezelf te verwennen met nieuwe schoenen!

Heb je al een kinderwagen?

Het is tijd om wat spullen voor de baby te gaan kopen. De zoektocht naar de juiste kinderwagen kan enige tijd in beslag nemen. Bedenk van tevoren waarvoor je de wagen allemaal wilt gebruiken. Er zijn talloze verschillende opties en prijsklassen. Ga je voor een nieuwe of neem je toch liever die van je vriendin of schoonzus over?

 

16 weken  18 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.