Tegen het einde van je zwangerschap, of soms al vanaf het tweede trimester kun je een harde buik krijgen. Het is één van de symptomen die voorkomen ter voorbereiding op de bevalling. Sommige vrouwen hebben een harde buik niet eens in de gaten terwijl anderen echt even moeten gaan zitten of liggen. De frequentie verschilt ook enorm. Harde buiken zijn onschuldig en zorgen niet voor het beginnen van de bevalling omdat je er geen ontsluiting van krijgt. Maar waarom heb je ze dan?
Waarom krijg je een harde buik?
Een harde buik wordt ook wel een Braxton-Hick contractie genoemd waarbij de baarmoeder zich samentrekt en hard aanvoelt. Ze kunnen al vanaf 24 weken zwangerschap voorkomen. Voorweeën of oefenweeën worden vaak in combinatie genoemd met een harde buik. Deze kunnen echter wat pijnlijker zijn en houden vaak ook wat langer aan.
Lees ook: voorweeën herkennen
Je baarmoeder is een grote spier die zich kan samentrekken. Dit zorgt voor een hard gevoel en kan wat onaangenaam zijn. Je kunt zomaar een harde buik krijgen maar het kan ook een aanwijsbare oorzaak hebben.
- Een schoppende of bewegende baby
- Seks. Sommige vrouwen krijgen het na seks of een orgasme wat natuurlijk niet fijn is omdat seks juist ook vaak voor ontspanning zorgt. Gelukkig gaat het gevoel vaak snel voorbij en duurt het gemiddeld maar een halve minuut tot een minuut.
- Een te volle blaas of blaasontsteking kan er ook voor zorgen dat je een harde buik krijgt. Dit kun je voorkomen door altijd op tijd naar het toilet te gaan en goed uit te plassen zodat je je blaas goed leegt.
- Soms heeft je baby een kleine groeispurt in de buik. Je baarmoeder moet dan ook even wat sneller meegroeien. Ook dit kan een aanleiding zijn.
- De meest voorkomende reden is wanneer je snel beweegt zoals bij tillen, bukken, snel opstaan of lopen.
- Lastiger aantoonbaar maar wel een oorzaak kan stress zijn. Probeer dus juist om tijdens je zwangerschap relaxed te zijn.
Wat is het verschil met weeën?
Wanneer je voor het eerst een harde buik hebt zal je misschien schrikken omdat het aan kan voelen als weeën. Je baarmoeder trekt zich, net als bij weeën immers ook samen. Wanneer het vaker voorkomt zal je het gevoel waarschijnlijk wel herkennen. Je buik voelt normaal soepel aan en in het derde trimester kun je je kindje echt goed voelen zitten. Als je een buik hard wordt lijkt het wel of je een harde bal in je buik hebt en dit kan gepaard gaan met krampen. Meestal begint het boven in je buik en trekt dan langzaam naar beneden. Na een halve minuut tot een minuut trekt het gevoel weer weg. Het kan oncomfortabel voelen maar zou niet echt pijn moeten doen. Wanneer het echt pijn doet en regelmatig komt kan het zijn dat het toch weeën zijn en de bevalling begonnen is. Meestal herken je harde buiken omdat ze vanzelf weer overgaan en onregelmatig komen.
Tips bij een harde buik
Ondanks dat harde buiken meestal niet echt pijn doen voelt het vaak ook niet echt prettig. Belangrijk is om dan echt even naar je lichaam te luisteren zodat je het ongemak kunt verlichten. Een harde buik kan namelijk een teken zijn dat je iets teveel hooi op je vork hebt genomen. Eigenlijk een prachtig mechanisme van je lichaam om even gas terug te nemen. Negeer een harde buik dan ook niet.
- Rust: wanneer je veel last hebt van harde buiken kan dit een teken zijn dat je te druk of gespannen bent. Neem rust door even te gaan liggen en probeer, helemaal tegen het einde van je zwangerschap, overdag eens een uurtje te slapen. Je lichaam ontspant dan helemaal en zo ontspannen je spieren ook. Als je gaat liggen, ga dan altijd op je linkerzij liggen. Wanneer je op je rug gaat liggen kan dit juist vervelend voelen en ook heb je dan kans om de vena cava, de grote ader die onder je buik loopt, te verdrukken waardoor er minder bloed naar je hersenen stroomt en je duizelig kunt worden.
- Warmte: een kruik, pittenzak, warme bad of douche kan een enorme verlichting bieden bij een harde buik. De warmte zorgt voor ontspanning waardoor het oncomfortabele gevoel sneller wegzakt.
- Adem: je adem kan je tijdens de zwangerschap en de bevalling op veel manieren helpen. Tijdens een zwangerschapscursus of yoga leer je hier over. Door je te focussen op je ademhaling kun je de pijn van een harde buik of de weeën beter opvangen.
- Zwangerschapssteunslip: wanneer je bijvoorbeeld fysiek zwaar werk hebt of erg veel last hebt van harde buiken kan een zwangerschapssteunslip helpen. Deze slip ondersteunt je baarmoeder waardoor hij minder geprikkeld wordt door de spieren rond je baarmoeder, de zogenaamde banden. Niet alleen helpt deze zwangerschapssteunslip bij harde buiken maar ook wanneer je pijn hebt in je onderrug of banden.
Contact opnemen met je verloskundige of arts
Gelukkig zijn harde buiken vaak onschuldig en een teken dat het juist goed gaat. Je baarmoeder is zich immers aan het voorbereiden op de bevalling door alvast een beetje te oefenen. Als de harde buik geen pijn doet hoef je je ook echt geen zorgen te maken. Toch kun je beter wel je verloskundige of arts even bellen in de volgende gevallen.
- De harde buiken doen echt pijn en je voelt met name een uitstralende pijn vanuit de onderbuik
- Je hebt pijn bij het plassen of moet heel vaak plassen. Dit kan duiden op een blaasontsteking
- Als de harde buiken meerdere malen per uur komen (meer dan 6 keer per uur) en het erop lijkt dat ze pijnlijker en heftiger worden. Het zouden dan weeën kunnen zijn.
- Als je tijdens of na een harde buik ook andere afscheiding hebt zoals heel helder of juist met bloedsporen.
Bronnen: De verloskundige