18 weken zwanger

De spiertjes worden sterker

De baby

De armpjes en beentjes worden dikker, omdat ook hier vet opgeslagen wordt. Die vetreserves komen de eerste dagen na de geboorte goed van pas. Je borstvoeding moet namelijk nog even op gang komen.

Ook de spieren worden sterker, de bewegingen worden krachtiger en je voelt je baby misschien al schoppen of met de armpjes bewegen. De oogjes zijn nog dicht, maar onder de oogleden bewegen de oogjes al op en neer. Dit is een goede training voor de oogspieren. Ook na de bevalling zal je kind in het begin nog wat moeite hebben om zijn blik te fixeren en regelmatig scheel kijken.

Lees hier verder hoe de ogen en het zicht zich ontwikkelen in de maanden en jaren na de geboorte

Je baby is superactief. In de buik heeft hij alle ruimte en buitelt en dartelt er vrolijk op los. Omdat de tastzin nu ontwikkeld is, kan je baby het voelen als je over je buik strijkt. Ook kan hij zijn eigen bewegingen voelen.


De moeder

De foetus beweegt zich al vanaf zes weken, maar als moeder voel je dat nog niet. Of en wanneer je het voelt is afhankelijk van verschillende factoren:

  • de plaats van de foetus en de placenta.
  • de hoeveelheid vruchtwater.
  • of je zelf tenger gebouwd bent of wat groter.

Meestal voel je het kindje ergens tussen de achttiende en de twintigste week voor het eerst bewegen als het je eerste zwangerschap is. Bij een volgende zwangerschap herken je de bewegingen meestal wat eerder.

Elk kind kost de moeder een tand

Extra calcium en tandzorg

“Elk kind kost de moeder een tand” was vroeger een veelgehoorde uitspraak. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Je moet wel goed op de gezondheid van je tanden en je tandvlees letten. Je tandvlees kan eerder bloeden, je bent gevoeliger voor ontstekingen en je kunt een calciumtekort oplopen. Dat komt omdat je baby een deel van jouw calciumvoorraad gebruikt om zijn botten sterker te maken. Als je ervoor zorg dat je voldoende calcium binnenkrijgt, verklein je ook de kans op een zwangerschapsvergiftiging.

Als zwangere vrouw heb je wat extra voedingsstoffen nodig. Calcium krijg je binnen via zuivelproducten. Neem nu bijvoorbeeld 2 á 3 porties melk of yoghurt en 2 boterhammen met kaas. Kom je daar niet aan, een voedingssupplement in de vorm van een zwangerschapsvitamine natuurlijk ook prima. Dan weet je dat je alles wat jij en je baby nodig hebben daar in zit.

Je partner

Voor jou is de zwangerschap ondertussen vanzelfsprekend. Je voelt elke dag de veranderingen in je lijf. Je partner voelt zich misschien een beetje een buitenstaander. Deel je ervaringen met je partner. Vertel hem wat er allemaal in je lijf gebeurt.

Praat ook over jullie verwachtingen en gevoelens. Is een van jullie ergens bang voor? Bespreek het dan samen. Ook vinden jullie het misschien gezellig om samen naar de belangrijke afspraken te gaan, zoals de echo’s en bezoekjes aan de verloskundige.

17 weken  19 weken

 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.