Baby algemeen

18 weken zwanger

De spiertjes worden sterker

De baby

 

De armjes en beentjes worden wat dikker, er slaat zich vet op.

De baby is niet alleen groter, de spieren worden ook wat sterker, zodat de bewegingen krachtiger worden en de moeder misschien al iets kan voelen.

De handjes en voetjes groeien steeds verder uit. De ogen zijn nog dicht, maar onder de oogleden bewegen zijn oogjes al op en neer.

De lengte is ongeveer 14 cm, zou je de beentjes uitrekken dan een stuk langer.

 


De moeder

De foetus beweegt al sinds het 6 weken oud is, maar dit is nog niet te voelen door de moeder. Wanneer je dat wel voelt is afhankelijk van verschillende factoren: de plaats van de foetus en de placenta, de hoeveelheid vruchtwater, of de moeder zelf tenger gebouwd is of wat groter is… Meestal voel je het kindje voor het eerst bewegen tussen de 18 en 20 weken zwangerschap bij een eerste kindje. Bij een tweede kindje voel je (herken je) de bewegingen meestal wat later dan bij een volgende zwangerschap.

Elk kind kost de moeder een tand

Extra calcium en tandzorg

Een uitspraak van vroeger: “elk kind kost de moeder een tand”. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Wel moet je nu extra alert zijn op het gezond houden van je tanden en je tandvlees. Het tandvlees bloedt eerder, je bent gevoeliger voor ontstekingen, en je kunt een calciumtekort oplopen. Je baby verbruikt ook een deel van jouw calciumvoorraad om zijn botten sterker te maken. Het binnenkrijgen van genoeg calcium is ook belangrijk om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.

Calcium krijg je binnen via zuivelproducten, als zwangere heb je wat extra voedingsstoffen nodig. Neem nu bijvoorbeeld 2 á 3 porties melk of yoghurt en 2 boterhammen met kaas. Kom je daar niet aan, een voedingssupplement in de vorm van zwangerschapsvitamine natuurlijk ook prima. Dan weet je dat je alles wat jij en je baby nodig hebben daar in zit.

17 weken  19 weken

 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.