31 weken zwanger

Slaap-waak-ritme

De baby

In de laatste vier maanden van de zwangerschap zie je dat je baby een slaap-waak-ritme krijgt. Langere periode’s van activiteit worden afgewisseld met rustperiode’s. Het centrale zenuwstelstel wordt steeds complexer.

Herken jij al een patroon in het slaap-waak-ritme van je kindje? Meestal worden baby’s ‘s avonds en ‘s nachts actief, als jij juist wat rustiger bent. Dat ritme houdt je baby straks na de geboorte nog even vast. Hij zal pas in de weken na de geboorte leren om ‘s nachts te gaan slapen en overdag wat meer wakker te zijn.


De moeder

Borsten

Ook je borsten bereiden zich voor op de nieuwe baby. Het kan zijn dat je nu al spontaan soms wat kleverig vocht uit je borsten verliest. Dit heet colostrum, de voorloper van de borstvoeding. De baby krijgt dit colostrum, dat enorm veel calorieën bevat, de eerste paar dagen na de geboorte te drinken. Pas daarna komt de gewone melkproductie op gang. Laat je je baby niet uit de borst drinken en kolf je niet af, dan zal de melkproductie verder ook niet op gang komen.

Verlofregeling

Straks na de geboorte mag je partner ook verlof opnemen, voor het grootste gedeelte doorbetaald. Lees meer over de nieuwe regeling voor geboorteverlof voor partners. Los van de regelingen voor zwangerschapsverlof en geboorteverlof voor de partner, kunnen beide ouders ook nog tot een aantal jaar na de geboorte fulltime of part-time verlof opnemen in het kader van het ouderschapsverlof. Ideaal om meer tijd aan je kind te kunnen besteden en niet helemaal afhankelijk te zijn van kinderdagverblijven of andere vormen van opvang.

Babyuitzet

Je zult misschien al het een en ander hebben aangeschaft voor de baby. Wil je de babykamer echt grondig gaan aanpakken met verf of behang en gordijnen, dan kun je daar nu wel vast mee beginnen. Kijk ook alvast wat je kunt vinden aan onmisbare spullen als een wiegje of ledikantje, commode of autostoeltje. Hier lees je wat je zoal nodig hebt aan spullen voor de baby.

30 weken  32 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.