8 weken zwanger

Het kindje gaat bewegen

Zwangerschapsduur: 8 tot 9 weken (de 9e week) 

Embryo: 6 weken oud (dag 43 – 49)

De baby

Beide hersenhelften groeien hard, er ontstaat elektrische activiteit in de zich ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel. Het hart en de hersenen ontwikkelen zich eerder dan andere organen. Maar deze week komen ook de maag, slokdarm en lever aan de beurt. Alle belangrijke organen zijn nu in ontwikkeling, de één wat verder “af” dan de ander. In de lever worden bloedcellen aangemaakt.

Een deel van de darm ligt tijdelijk in de navelstreng, “fysiologische verzakking” en is nodig om plaats te maken voor andere organen in het buikje

Lengte van het embryo is nu zo’n 16 mm.

Embryo 44 dagen
Embryo 44 dagen

Bewegen

Het embryo begint te bewegen! De bewegingen zijn echter nog volkomen willekeurig en niet gestuurd. Ook reflexen ontstaan. Als je bijvoorbeeld een plekje in de buurt van het (toekomstig) mondje aan zou raken trekt het hoofdje in een reflex weg.

Armpjes handjes voetjes

Deze week maken de handjes en voetjes een metamorfose door. Aan het begin van de week worden de handplaten wat vlakker en gaan meer op zwemvliesjes lijken, met duidelijke inkepingen tussen de vingers in. Volgende week zijn de vingertjes los van elkaar.

Op de armpjes is de plek waar de ellebogen komen duidelijk zichtbaar

Tepels worden aangemaakt aan de zijkanten van het embryo. Ook de haarzakjes beginnen te ontwikkelen. Het oor begint er aan de buitenkant ook al echt als een oortje uit te zien. Al ziet het oor er al echt uit, het gehoor zelf is nog niet ontwikkeld.


De moeder

Dat de baby beweegt wil niet zeggen dat jij dat ook voelt. Het is nog veel te klein, en er is nog genoeg ruimte in de baarmoeder. Misschien dat je rond de 16-20 weken zwangerschap de eerste bewegingen van je baby voelt.

Het hartje zou nu gehoord moeten kunnen worden met een Doppler apparaat. Je verloskundige zal je dat zeker kunnen laten horen.

Prenatale screening

Heb je nagedacht over prenatale screening? Je kunt door middel van een combinatietest de kans bepalen dat je kind een afwijking als Down heeft bijvoorbeeld. Dit is een bloedtest in combinatie met de meting van de nekplooi tijdens een echo. Deze testen moeten tussen de 9e en 14e week zwangerschap worden gedaan. De NIPT test, een nieuwe zeer betrouwbare test die één van deze drie chromosoomafwijkingen (downsyndroom, het edwards- of patausyndroom) op kan sporen wordt gedaan vanaf week 11.

7 weken  9 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.