7 weken zwanger

De 8e week. Er verschijnen handjes en voetjes

Zwangerschapsduur: 7 tot 8 weken (de 8e week) 

Embryo: 5 weken oud (dag 36 – 42)

Baby

Het embryo is 13 mm lang. Het hoofd beslaat ongeveer 1/3 van de totale grootte van het embryo.

In deze fase het huidje transparant omdat ze slechts één cel dik is. Als het embryo acht weken is gaat de huid dikker worden en kun je de organen niet goed meer zien.

De armen en benen worden langer, en handjes en voetjes zijn nu te onderscheiden als een soort knoppen aan de arm, er verschijnen polsjes.

De geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen, maar het is nog veel te vroeg om op een echo te zien of het embryo mannelijk of vrouwelijk is.

Embryo 41 dagen
Embryo 41 dagen

Vijf en een halve week na de bevruchting begint bij het embryo de vorming van kraakbeen: het embryo  had al wel flexibele botjes, maar nu worden ze harder. Dat “verbeningsproces” gaat trouwens het hele leven door. De botten in je lijf worden steeds harder en minder flexibel. Een baby breekt minder snel een bot dan een bejaarde.

Ook longen en nieren beginnen zich te ontwikkelen, en in het kaakje ontstaan kleine knopjes waar straks de melktandjes uitgroeien. Voor die doorkomen duurt het overigens nog wel even: gemiddeld komt het eerste tandje met 6 maanden na de geboorte door. Dan kan het als het goed is ook al wat rechtop zitten en eten.


Moeder

Vette vis

Vette vis is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel, en tegen bloedarmoede. Het voedingscentrum raadt aan elke week 1 portie vette vis te nemen, zoals zalm of sardientjes, garnalen of mosselen.

Roofvissen, zoals zwaardvis, snoeknaar, haai en verse tonijn mogen in de zwangerschap dan eigenlijk weer niet, of alleen in hele kleine dosis (max 100 gram per week) in verband met de hoge concentraties kwik en dioxines. Ook rauwe haring kun je beter laten staan.

En vergeet je calcium niet! Dat heeft niet alleen je kindje nu hard nodig, maar jij ook.

Verloskundige

Binnenkort ga je wellicht voor het eerst naar de verloskundige. Neem een lijstje mee met medicijnen die je gebruikt en ga na of er erfelijke ziekten voorkomen in de familie. De verloskundige zal hier naar vragen. Ook naar je menstruatiecyclus, of je eerder zwanger bent geweest en naar je anticonceptie.

De eerste controles die je verloskundige zal doen zijn meestal ongeveer als volgt:

 • Bloeddruk wordt opgemeten
 • Er wordt wat bloed afgenomen dat wordt gecontroleerd op:
  • bloedgroep
  • resus-factor
  • Syfilis / Lues
  • Hepatitis-B
  • Hiv
  • ijzergehalte (hb, bloedarmoede)
  • glucosegehalte

Echo

Tussen de 7 en 9  weken van de zwangerschap kan een echo, een zogenaamde vitaliteitsecho, worden gemaakt.  Bij deze echo kijkt de echoscopist of de zwangerschap zich op de juiste plek bevindt en of het embryo intact is. Omdat het nog erg vroeg in de zwangerschap is, de baarmoeder nog niet boven het schaambot uitkomt en het kindje nog erg klein is, zal het hier meestal om een inwendige (vaginale) echo gaan om een goed beeld te kunnen krijgen. In plaats van óp de buik wordt er een dunne echokop in de vagina ingebracht. Een vaginale echoscopie is bijna altijd pijnloos als er verder geen klachten zijn.

vaginale echo embryo zwanger 9 weken
Echo bij een zwangerschap van 9 weken (Copyright Allesoverkinderen)

In sommige gevallen treedt aan het begin van de zwangerschap helderrood bloedverlies op. Dit kán – maar hoeft zeker niet – een teken zijn dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Het is mogelijk door middel van een vitaliteitsecho te bekijken of de zwangerschap wel of niet intact is.

Er wordt gekeken naar de volgende punten:

 • Is er sprake van hartactie: bij een gezonde baby kun je het hartje zien kloppen.
 • Locatie van de zwangerschap: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet levensvatbaar en kan bovendien gevaarlijk zijn voor de moeder.
 • Zijn het er één of twee? Bij acht weken kan de echoscopist zien of het een tweeling wordt.
 • Soms kan er ook een voorzichtige inschatting van de duur van de zwangerschap worden gemaakt.

Als de echoscopist niet met zekerheid kan zeggen of de embryo vitaal is, krijg je een week later nogmaals een echo om te kijken of er dan wel sprake is van hartactie. Wanneer je een goede vitaliteitsecho hebt, is dit een goed teken. De kans op een miskraam wordt dan een stuk kleiner.

Denk ook alvast na of je je baby wilt laten controleren op afwijkingen in een prenatale screening zoals bijvoorbeeld de NIPT test.

Lees hier meer over de verschillende echo’s in de zwangerschap en wat daarop te zien is.

Zwangerschapsdagboek

Heb je al een zwangerschapsdagboek? Er zijn hele leuke op de markt maar je kunt er natuurlijk ook gewoon zelf eentje maken.

6 weken  8 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.