12 weken zwanger

Gapen, vingernagels en vingerafdrukken

De baby

Je bent 12 weken (en een paar dagen) zwanger, de foetus is nu 10 weken oud

Rond deze tijd is er een groeipiek: de foetus komt flink in gewicht aan.

Reflexen: aanraken van het bovenste ooglid zorgt er voor dat het oogje naar beneden draait

De foetus geeuwt en opent en sluit vaak zijn mond. De kleine kan op zijn duim zuigen. De meeste foetussen hebben voorkeur voor de rechterduim!

De delen van de darm die wat uitgestulpt waren in de navelstreng keren nu weer terug naar de buikholte nu die wat groter is geworden. De botten worden harder.

Er ontstaan nagels aan vingertjes en de tenen. En, ook heel bijzonder, er verschijnen vingerafdrukken. Deze afdrukken vormen een uniek patroon waaraan je ook dit mensje levenslang kunt blijven herkennen.

In de binnenkant van de mond zijn er nu duidelijk smaakpapillen te zien. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden die geprikkeld worden door stoffen met een smaakje, en deze informatie naar de hersenen sturen. Bij de geboorte zullen alleen de smaakpapillen op de tong en het gehemelte van de mond overblijven.

De navelstreng en placenta zijn helemaal af en functioneren, de dooierzak is niet meer nodig in het tweede trimester.


De moeder

Er is heel veel gebeurd, de baby is ontzettend hard gegroeid en heeft zich enorm ontwikkeld, maar aan jouw buik zie je nog niet zoveel.

Vrouw 12 weken zwanger baarmoeder
Een 12 weken zwangere vrouw met baby in baarmoeder

De kans op een miskraam is nu behoorlijk afgenomen. Dit is dan ook de week dat de meeste vrouwen het grote nieuws bekend gaan maken. Hoe vertel jij het grote nieuws? Tegen wie als eerste?

Twaalf weken betekent het einde van het eerste trimester, van de zwangerschap.

Nog twee te gaan!

Behalve het leuke nieuws brengen aan familie en vrienden zijn er ook wat meer praktische zaken te regelen. Je werkgever moet bijvoorbeeld worden ingelicht, zodat er rekening gehouden kan worden met het komende zwangerschapsverlof en regels op het werk die gelden voor zwangeren en pas bevallen vrouwen. De werkgever zal een zwangerschapsverklaring nodig hebben die je verloskundige je kan geven. Als je zelfstandige bent moet je zelf met deze zwangerschapsverklaring naar het UWV om je zwangerschapsverlof en de uitkeringen te regelen.

Ook kun je je kind vanaf dit trimester in gaan schrijven voor de kinderopvang. Dat klinkt heel erg vroeg, maar soms zijn de wachtlijsten enorm lang. Laat je informeren. Een deel van de kosten voor kinderopvang wordt vergoed door de overheid.

De hoeveelheid hcg is nu minder, je hebt waarschijnlijk minder last van hormoongerelateerde zwangerschapsklachten.

11 weken  13 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.