23 weken zwanger

Maagzuur en een kans om te overleven buiten de baarmoeder

De  baby

Je bent nu 23 weken zwanger. Je baby is nu eigenlijk 21 weken oud. Dit is een mijlpaaltje, want tussen de 21 en 22 weken zijn de longen buiten de baarmoeder al in staat om een klein beetje lucht in te ademen. Als je kindje onverhoopt nu geboren wordt, is er een redelijke kans dat je kindje het buiten de baarmoeder redt. Natuurlijk wel met behulp van gespecialiseerde medische apparatuur. Je kindje zou dan buiten de baarmoeder verder moeten groeien. Je kindje is elke dag bezig met het oefenen om adem te halen door vruchtwater in- en uit te blazen.

De opperhuid van je kindje, de bovenste huidlaag met al het haar en de belangrijkste bescherming tegen gevaren van buitenaf zoals virussen en bacteriën, wordt nu gevormd. Ook worden de botten steeds harder en sterker.

Je kindje kan met de dag meer. Het grijpen en vastpakken gaat steeds beter. Met zijn handje kan je kindje nu een van zijn voeten vastpakken. Af en toe knijpt hij in de navelstreng, maar gelukkig kan hij deze niet dichtknijpen. Je kindje kan tijdens het buitelen ook niet verstrikt raken in de navelstreng. Deze is namelijk meer dan vijftig centimeter lang, waardoor je kindje alle ruimte krijgt die hij nodig heeft.


De moeder

Zuur

Bij de groeiende buik, die steeds verder uitdijt, horen wat zwangerschapskwaaltjes, zoals brandend maagzuur. Dat komt ook doordat de maagspier slapper is geworden, waardoor het zuur makkelijker omhoog kan. Het schijnt dat een lepeltje vanillevla hiertegen helpt.

Bekken

Andere veel voorkomende klachten, soms vroeger en soms later in de zwangerschap, zijn klachten met betrekking tot het bekken. Heb jij veel pijn op of rond het schaambeen,  rond de twee kuiltjes in je lage rug of bij de stuit? Lees dan het artikel over bekkeninstabiliteit over de oorzaak en hoe je deze klachten kunt voorkomen of verminderen.

Borsten

Merk je dat er al melk uit je borsten lekt? Af en toe kan er wat voormelk of colostrum (een geelachtige doorzichtige vloeistof) uit je tepels lekken. De melkproductie komt pas echt op gang als je baby geboren is. Als je borsten pijnlijk of gevoelig zijn, is het soms prettig om ze te masseren met een verzorgende olie of crème.

Seks tijdens de zwangerschap

Zin in seks? Dat is geen enkel probleem. In zeldzame gevallen, zoals bij het risico op een vroeggeboorte, als de  vliezen gebroken zijn of door een ander medisch probleem, kan de arts seks verbieden. Maar normaal gesproken kan het gewoon. Als de baarmoeder zich samentrekt, krijg je soms wel een harde buik. Seks tijdens de zwangerschap is absoluut niet gevaarlijk voor de baby. Zolang jij en je partner zich er prettig bij voelen, kun je het gewoon blijven doen!

22 weken  24 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.