Baby algemeen

23 weken zwanger

Maagzuur en een kans om te overleven buiten de baarmoeder

De  baby

Je bent 23 weken zwanger, de foetus is nu dus eigenlijk 21 weken oud. Een mijlpaaltje, want tussen de 21 en 22 weken zouden de longen buiten de baarmoeder al in staat zijn een klein beetje lucht te ademen. Mocht het kindje onverhoopt nu geboren worden dan is er een redelijke kans dat het kindje het buiten de baarmoeder zal redden, natuurlijk wel met gespecialiseerde medische hulp.

De opperhuid wordt gevormd, botten worden steeds harder.


De moeder

Bij de groeiende buik die steeds hoger komt horen weer eigen zwangerschapskwaaltjes zoals brandend maagzuur. Ook de maag spier is weker geworden zodat het zuur makkelijker omhoog kan. Een lepeltje vanillevla schijnt te helpen.

Andere veel voorkomende klachten, vroeger op later in de zwangerschap, zijn klachten aan het bekken. Heb je veel pijn op of rond het schaambeen, op of rond de twee kuiltjes in de lage rug of rondom de stuit? Bekijk het artikel over bekkeninstabiliteit eens, over de oorzaak en hoe deze pijn te voorkomen of te verminderen.

Seks

Zin in seks? Dat is geen enkel probleem. Tenzij de vliezen gebroken zijn, er risico is op vroeggeboorte of er een ander medische probleem in de zwangerschap is waardoor de arts seks verbiedt. Maar normaal gesproken kan dat dus gewoon. Je kunt er wel eens een harde buik van krijgen als de baarmoederspier zich samentrekt, maar dat is niet erg. Seks tijdens de zwangerschap is absoluut niet gevaarlijk voor de baby. Zolang beide partners zich er prettig bij voelen dus vooral blijven doen!

22 weken  24 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.