33 weken zwanger

Een roze velletje en voorweeën

De baby

Het hoofdje en de hersenen groeien nog steeds door. De baby is gemiddeld zo’n 38 cm nu.

Ligging

De meeste baby’s (96%) liggen bij voor de geboorte met het hoofdje naar beneden voor het geboortekanaal, wat de beste houding is om op een natuurlijk manier geboren te worden. Ligt jouw baby er nog niet goed voor? Het spontaan uit zichzelf omdraaien kan vaak nog tot en met deze week, daarna zal de arts of verloskundige tegen week 36 mogelijk een uitwendige draaipoging proberen te doen. Lees verder op de pagina over baby in stuitligging.

Huidskleur foetus

Het huidje van de foetus was rood maar wordt wat meer roze in de laatste weken van de zwangerschap. Dit komt omdat er steeds meer vet onder het huidje wordt opgeslagen.

Bij de geboorte hebben baby’s een huidskleur die uiteenloopt van roze of geelachtig tot bruin. Baby’s van getinte ouders zijn wat donkerder dan baby’s van blanke ouders, maar ze hebben nog niet de kleur die ze later krijgen. Zowel de ogen als de huid worden in de loop van de eerste dagen en weken na  de geboorte nog donkerder.

Babyvoetje omvat door handen vader en moeder

Prematuur

Als de baby onverhoopt nu geboren zou worden is het officieel nog wel prematuur maar met alle medische hulp in het ziekenhuis zijn er vrijwel geen problemen meer te verwachten.


De moeder

Zwangerschapsverlof

Wanneer begint jouw zwangerschapsverlof? Je kunt daarmee starten 6 weken voor de verwachte geboortedatum, als je 34 weken zwanger bent dus. Je kunt er ook voor kiezen om later met verlof te gaan, tot maximaal 4 weken voor de geboorte. Het voordeel is dat je dan wat meer weken zwangerschapsverlof na de bevalling hebt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar houd er wel rekening mee dat deze laatste weken zwangerschap ook wel zwaar kunnen worden. Je hebt je rust nu ook wel nodig.

Tot deze week nam de hoeveelheid vruchtwater steeds wat toe, vanaf nu blijft de hoeveelheid ongeveer gelijk.

Voorwee

Je kunt nu zogenaamde braxton-hicks weeën, indalingsweeën of voorweeën, voelen. Ze bereiden je baarmoeder voor op de échte weeën straks bij de bevalling.

Het onderscheid tussen harde buiken en echte weeën is de verandering van de baarmoedermond. Voorweeën komen veel minder regelmatig dan echte weeën en geven geen verandering van de baarmoedermond. Bovendien zit er veel meer tijd tussen twee harde buiken. Ze worden ook niet sterker maar houden op een bepaald moment weer op. Echte weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond korter wordt en/of ontsluit (open gaat), volgen een regelmatig tempo en worden steeds sterker. Lees hier meer over de verschillende soorten weeën.

Braxton-hicks weeën zijn volkomen onschuldig, maar als je vermoedt dat het toch om échte (ontsluitings)weeën gaat moet je je verloskundige raadplegen.

32 weken  34 weken

 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.