35 weken zwanger

Leren proeven en liggingsecho

De baby

Na 35 weken zwangerschap is de baby al vrijwel helemaal “af”, al ontwikkelen onder meer de hersenen natuurlijk nog flink door. Dat zullen ze ook na de geboorte nog lang doen! De baby is nu gemiddeld 42 cm.

De baby proeft en leert smaken kennen, al vanaf week 32. De moeder heeft hier invloed op. De smaak van het eten van de moeder komt namelijk terecht in het vruchtwater. Bijvoorbeeld: foetussen van moeders die anijs eten (de smaakstof in drop) blijken na de geboorte een voorkeur te hebben voor deze smaak. Terwijl baby’s die deze smaak vanuit de baarmoeder niet gewend waren geen anijs lusten na de geboorte. Als de moeder vanaf wek 32 veel verschillende dingen eet zal de baby al snel veel smaken leren kennen.

 


De moeder

Er is steeds minder ruimte voor de baby om te draaien en te bewegen. Het is dus niet gek als je de bewegingen ook aan de buitenkant van de buik ziet: een golving door de buik bij een draai of een bult voor een uitstekend knietje. Leg je hand er eens op om zo contact te maken met je kleine!

Hoofdligging, stuitligging of uitwendige versie

Mogelijk begint de baby wat in te dalen, het hoofdje zakt dan iets verder het bekken in waar het uiteindelijk vast komt te zitten in de positie waarin het geboren gaat worden.

Zwangere vrouw 35 weken

Als de verloskundige of arts twijfelt over de ligging van je baby, wordt je doorverwezen voor een liggingsecho. Een liggingsecho wordt aan het einde van de zwangerschap (vanaf week 35) gemaakt om te bekijken hoe baby in de buik ligt. Ook wordt gekeken of de placenta niet voor de baarmoedermond ligt, wat een natuurlijke bevalling in de weg kan staan.

Ligt de baby al netjes met het hoofd naar beneden? Een stuitbevalling is niet ideaal. De fijnste manier om te bevallen is als het kindje met het hoofdje naar beneden ligt en de billetjes omhoog. Je kunt proberen de baby te draaien van stuitligging naar hoofdligging door middel van uitwendige versie: in het ziekenhuis zal dan door een verloskundige worden geprobeerd de baby te draaien. Dat gebeurt door met twee handen stevig tegen de buitenkant van de buik van de moeder aan te duwen, op de plaats van de billen en het hoofdje. Dit kan pijnlijk zijn voor de moeder, hoeft echter niet. De kans dat dit lukt is 40 tot 50 procent, bij een tweede of volgende baby iets hoger. Het hangt ook een beetje af van de hoeveelheid ruimte die de baby nog heeft in de buik.

Een uitwendige versie wordt meestal gedaan rond de 36-37 weken zwangerschap. Tegen die tijd ligt 3 tot 4 procent van de kinderen nog in stuit.

Lees meer over stuitligging en uitwendige versie in deze folder van de KNOV.

Borstvoeding of niet?

Weet je al of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven? Lees je wat in of ga naar een voorlichtingsbijeenkomst.

34 weken  36 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.