36 weken zwanger

Is de baby al ingedaald?

De baby

Baby’s zijn na 36 weken zwangerschap gemiddeld zo’n 47 centimeter en wegen 2,5 kilo. De baby komt nu snel in gewicht aan.

Mogelijk begint de baby nu met indalen. Het hoofdje (of de billen of de voeten) komen wat dieper in het bekken te liggen en het kindje komt zo vast te liggen, klaar om in deze positie geboren te worden.

 


De moeder

Als je nog niet met zwangerschapsverlof was dan gaat dat deze week in. Een mooie gelegenheid om wat meer tijd aan jezelf, je partner en eventuele oudere kinderen te besteden. Straks als de baby er is zal het allemaal een stuk drukker zijn. Nu is dus het moment om heerlijk ontspannen samen een film te kijken, uit eten te gaan of gewoon even wat extra aandacht aan de kinderen te besteden. Heb je je kinderen al voorbereid hoe het is om een broertje of zusje te krijgen?

Indalen

Het indalen kan flinke steken geven in je schaambot of in je vagina. Je kunt ook krampende indalingsweeën hebben wanneer je baarmoeder samentrekt om het kindje nog verder naar beneden te duwen.

Ligging en draaien

Hoe verder het kindje indaalt hoe moeilijker het nog draaien kan. Ligt het kindje in nog stuitligging dan is deze week de tijd voor uitwendige versie. Met wat hulp lukt draaien lukt dan vaak nog wel, maar als het kindje met het hoofdje naar beneden komt te liggen zal het meestal(!) ook niet zelf meer terug kunnen draaien.

Je voelt dat het gewicht en het volume in je buik wat daalt. Dat geeft aan de bovenkant letterlijk wat meer lucht, aan de onderkant merk je bijvoorbeeld de extra druk doordat je vaker moet plassen.

Misschien heb je ook wat meer last van vocht vasthouden of hogere bloeddruk.

35 weken  37 weken

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.