Week 36 – Hoogtepunten

De Baby
Zo groot als een flespompoen (45 cm)
Gewicht 2900 gram
De moeder
36 tot 37 weken (de 37e week)
Negende maand
Derde trimester

De Baby
Zo groot als een flespompoen (45 cm)
Gewicht 2900 gram
De moeder
36 tot 37 weken (de 37e week)
Negende maand
Derde trimester
Spijsvertering
Inmiddels is je baby echt zo goed als volledig ontwikkeld. Alles zit erop en eraan, met uitzondering van het spijsverteringssysteem. Dit komt omdat je baby in de baarmoeder zijn voeding haalt uit de navelstreng, wat betekent dat het spijsverteringssysteem, hoewel ontwikkeld, niet operationeel is geweest.
Vruchtwater
Aan het vruchtwater bij de bevalling kan je zien of het kind op het juiste moment wordt geboren. Is het kraakhelder zonder vlokjes, dan is je kindje iets te vroeg. Is het helder met vlokjes erin, dan is je kind keurig op tijd. Wanneer het vruchtwater melkwit van kleur is, is je kindje wat aan de late kant.
Afdaling
Het kindje daalt in en dat betekend meer lucht voor jou! Je voelt letterlijk dat het gewicht en het volume in je buik naar beneden zakt. Dat geeft meer ruimte aan de bovenkant, maar meer druk aan de onderkant. Dat merk je bijvoorbeeld doordat je vaker moet plassen.
De baby
Gemiddeld zijn baby’s na 36 weken zwangerschap ongeveer 45 centimeter en wegen ongeveer 2,9 kilo. In de laatste weken neemt het gewicht van je baby snel toe.
Mogelijk begint de baby nu met indalen. Het hoofdje (of de billen of de voeten) komen wat dieper in het bekken te liggen en het kindje komt zo vast te liggen, klaar om in deze positie geboren te worden. Daardoor krijgt je kindje steeds minder bewegingsvrijheid. De bewegingen gaan anders aanvoelen. Je moet je kindje wel dagelijks voelen bewegen. Is dit niet het geval, neem dan contact op met je verloskundige.
Aan het vruchtwater bij de bevalling kan je zien of het kind op het juiste moment wordt geboren. Is het kraakhelder zonder vlokjes, dan is je kindje iets te vroeg. Is het helder met vlokjes erin, dan is je kind keurig op tijd. Wanneer het vruchtwater melkwit van kleur is, zijn de vlokjes opgelost en is je kindje wat aan de late kant.
Als je kindje in deze week wordt geboren, is het vruchtwater waarschijnlijk helder zonder vlokjes.
De moeder
Als je nog niet met zwangerschapsverlof was dan gaat dat deze week in. Een mooie gelegenheid om wat meer tijd aan jezelf, je partner en eventuele oudere kinderen te besteden. Straks als de baby er is zal daar minder tijd voor zijn. Dit is dus het moment om heerlijk ontspannen samen een film te kijken, uit eten te gaan of gewoon even wat extra aandacht aan de oudere kinderen te besteden. Heb je je kinderen al voorbereid hoe het is om een broertje of zusje te krijgen?
Het zijn de laatste loodjes voor de bevalling, die kunnen erg zwaar zijn. Zorg dus ook goed voor jezelf en neem wat vaker rust. Doe bijvoorbeeld een lekker middagdutje. Ook al slaap je niet echt, het werkt ontspannend voor de geest en het geeft ook je rug en de rest van je lichaam wat rust. De prettigste houding om te liggen is op je zij, met een kussen ter ondersteuning onder je knie om je bekken en rug te ontzien.
Tip: een zwangerschapskussen is nu heel prettig ter ondersteuning van je lichaam, maar heb je straks tijdens de bevalling en wanneer je je kindje borstvoeding geeft ook veel plezier van.
Indalen
Het indalen van de baby kan flinke steken geven in je schaambot of in je vagina. Je kunt ook krampende indalingsweeën hebben wanneer je baarmoeder samentrekt om het kindje nog verder naar beneden te duwen.
Ligging en draaien
Hoe verder het kindje indaalt hoe moeilijker het nog alsnog uit zichzelf draaien kan. Ligt het kindje nog stuitligging dan is deze week het moment voor een uitwendige versie of draaipoging. Met wat hulp lukt draaien lukt dan vaak nog wel. Wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden ligt zal het op dit moment in de zwangerschap dan meestal niet meer uit zichzelf in stuit draaien.
Je voelt letterlijk dat het gewicht en het volume in je buik naar beneden zakt. Dat geeft meer ruimte aan de bovenkant, maar meer druk aan de onderkant. Dat merk je bijvoorbeeld doordat je vaker moet plassen.
Misschien heb je ook wat meer last van het vasthouden van vocht of een hogere bloeddruk.
Praktische voorbereidingen geboorte
Heb je je vluchtkoffertje al klaar staan, staat het bed op klossen voor een thuisbevalling? Lees hier meer over de voorbereidingen voor de geboorte die je beter op tijd kunt treffen. Je weet namelijk niet van tevoren wanneer de baby komt!

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.