37 weken zwanger

De zwangerschap is voldragen

De baby

Je baby is voldragen! Als je baby na 37 weken zwangerschap geboren wordt is het geen prematuur meer. Je kindje hoeft – hoogstwaarschijnlijk- niet in de couveuse als het nu geboren wordt. Een geboorte tussen de 37 en 42 weken zwangerschap wordt als normaal gezien.

Toch is de kans groter dat de geboorte rond de 40 weken plaatsvindt.

De baby beschikt nu over een stevige handgreep. De hoeveelheid vruchtwater is nu maximaal en zal op dit niveau blijven tot aan de geboorte.

De moeder

Nesteldrang

Een typisch verschijnsel aan het einde van de zwangerschap, vlak voor de bevalling is nesteldrang: alles moet nu klaar en geregeld zijn voor de bevalling begint zegt je instinct. Misschien heb je zelf enorm de neiging om nu het huis een flinke goede beurt te geven, of stuur je je man op pad om de laatste accessoires voor de kinderkamer te kopen. Heb je klossen in huis en staat de vluchtkoffer al klaar?

Zijn de geboortekaartjes al uitgezocht en klaar om gedrukt te worden als het zover is? Staat je bed op klossen? Het vruchtwater kan veel schade aanrichten aan je matras. Leg voor de zekerheid vast een zeiltje of een waterdicht hoeslaken op je matras ter bescherming.

Wassen

Een goed moment om alle kleertjes, lakentjes, dekentjes en hydrofiel luiers van de baby te goed te wassen en goed na te spoelen. Ook juist spullen die nieuw uit de winkel komen kun je het beste een keer wassen om de chemische stoffen waar ze mee behandeld zijn – verfstoffen of bijvoorbeeld formaldehyde, om kreuken in de winkel te voorkomen – er uit te wassen. Dit kan voor jeuk en huiduitslag zorgen. Gebruik liever ook geen wasverzachter. 

En los van al het praktische, zo’n kast vol met schone babykleertjes in het babykamertje voelt ook wel heel prettig voor de bijna uitgerekende zwangere.

Pijnbestrijding

Een bevalling kan pijnlijk zijn, maar hóe pijnlijk heb je voor een deel zelf in de hand. Een ontspannen houding zonder angst vooraf levert minder pijn dan wanneer je erg gestresst bent. Mocht je toch wat medische hulp willen bij de pijnbestrijding tijdens de bevalling dan is er ook bij een natuurlijke vaginale bevalling wel het een en ander mogelijk in overleg met arts of verloskundige.

 

36 weken  38 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.