Week 38 – Hoogtepunten

De Baby
Zo groot als een pompoen (48 cm)
Gewicht 3300 gram
De moeder
38 tot 39 weken (de 39e week)
Negende maand
Derde trimester

De Baby
Zo groot als een pompoen (48 cm)
Gewicht 3300 gram
De moeder
38 tot 39 weken (de 39e week)
Negende maand
Derde trimester
Details
In deze laatste weken worden de puntjes op de i gezet. Je baby verliest de laatste donshaartjes, krijgt nog wat extra vet en zijn hoofdhaar krijgt steeds meer volume. Zo maakt hij zichzelf klaar om jou te ontmoeten!
Ogen
De ogen van jouw baby zijn bruin, blauw of grijs op dit moment. Deze kleur veranderd nog aanzienlijk na de geboorte en pas wanneer je baby 1 jaar is kan je met zekerheid zeggen wat de kleur van zijn ogen is.
Hormonen
Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling, al heb je dat niet altijd zelf in de gaten. De hormoon productie neemt toe, de baarmoedermond rijpt en de baby zakt steeds dieper in het bekken.
De baby
De uitgerekende datum komt in de buurt… nog twee weken. Maar het zou ook nu kunnen gebeuren. De kans dat de baby met 40 weken komt is groter, maar alles tussen 3 weken ervoor en 2 weken erna wordt als “normaal” gezien. Een tweeling daarentegen komt wat eerder, grote kans dat de bevalling spontaan begint met 38 weken.
De gemiddelde lengte van de foetus is nu 48 cm van zijn kruintje tot zijn hieltjes. De hersenen wegen 300 gram.
De baby oefent elk moment van de dag dat hij of zij wakker is met “ademen“. Er is geen lucht om in te ademen in de baarmoeder, maar de bewegingen worden geoefend.
De moeder
Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling, al heb je dat niet altijd zelf in de gaten. Hormoon productie neemt toe, de baarmoedermond rijpt en de baby zakt steeds dieper in het bekken. Een geplande keizersnede wordt vaak rond week 39 gedaan.
Begin natuurlijke bevalling
Tekenen dat de bevalling spontaan begint:
- Weeën; Ontsluitingsweeën komen regelmatig, steeds heviger en sneller. Niet te verwarren met oefenweeën of harde buiken die je wellicht al gedurende de afgelopen weken van je zwangerschap hebt gehad. Als de weeën heftiger worden kun je de verloskundige bellen.
- Het breken van de vliezen: verliezen van vruchtwater. In 10 procent van de gevallen begint de bevalling met het verliezen van vruchtwater. Soms is dat direct duidelijk en verlies je veel vruchtwater. Soms zit er alleen een klein scheurtje in de vliezen en verlies je steeds kleine scheutjes. Verliezen van vruchtwater is duidelijk anders dan urineverlies of afscheiding. Afscheiding is wit en melkachtig, vruchtwater is doorzichtig. Vruchtwater heeft een aparte, beetje zoetige lucht. Als je vliezen gebroken zijn blijf je vruchtwater verliezen en kun je het niet stoppen.
Wanneer de verloskundige bellen
Is het vruchtwater groen of bruin van kleur heet dit meconiumhoudend vruchtwater: een teken dat de baby het benauwd heeft en in het water heeft gepoept. Bel direct de verloskundige als je dit merkt.
Als het kindje goed is ingedaald hoef je je nergens zorgen over te maken, al kun je de verloskundige bellen om te vertellen dat het binnen afzienbare tijd gaat beginnen, maar dat heeft meestal geen haast.
Als het kindje NIET is ingedaald, moet je de verloskundige bellen en liefst plat gaan liggen. Een ingedaald hoofdje sluit de uitgang van je baarmoeder af, zodat er alleen vruchtwater langs kan. Zit het hoofdje niet ingedaald, dan kan een handje, een voetje of de navelstreng van de baby onder het hoofdje komen. Dit is niet goed voor de baby.
Praktisch
Het is slim om rond deze tijd je bed te beschermen. Je vliezen kunnen zomaar breken en als dat in bed gebeurt is je matras gelijk nat. Een zeiltje ligt niet prettig, er zijn hoeslakens te koop met een waterdichte onderkant en zachte bovenkant. (Ook heel handig als je kindje straks zindelijk gaat worden!)