Week 6 – Hoogtepunten

De Baby
Zo groot als een erwt (6 mm)
Gewicht 1 gram
De moeder
6 tot 7 weken (de 7e week)
Tweede maand
Eerste trimester

De Baby
Zo groot als een erwt (6 mm)
Gewicht 1 gram
De moeder
6 tot 7 weken (de 7e week)
Tweede maand
Eerste trimester
Gezichtje
Het gezichtje gaat deze week vorm krijgen. De wangen, kin en kaaklijn nemen hun vorm aan en ook de ogen, ogen en neus komen tevoorschijn.
Hartslag
Tussen de 5de en 6de week begint het hartje van je baby te kloppen. Ook beginnen organen zoals de nieren en de maag zich te ontwikkelen.
Foetushouding
Het wordt niet voor niets de foetushouding genoemd: je aanstaande baby, die eruitziet als een klein kikkervisje met een piepklein “staartje”, is opgerold met de verschijnende beentjes (nu nog kleine knopjes) tegen het rompje aan.
Baby
Als jij 6 weken zwanger bent zijn de hersenen van je baby zich enorm snel aan het ontwikkelen en splitsen zich op in vijf aparte onderdelen. Het hart heeft nu twee kamers en pompt het bloed rond in een bloedsomloop die zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen door het hele embryo heen worden getransporteerd. Die energie is hard nodig om verder te kunnen groeien.
De armpjes zijn al wat verder uitgegroeid, er vormen zich nu ook bobbeltjes waar beentjes uitgroeien en platte stukjes aan het einde van de armpjes waar later handjes uit gaan groeien. Omdat het voor een pasgeboren baby belangrijker is om dingen vast te kunnen pakken, ontwikkelen de armpjes en handjes zich net iets sneller dan de beentjes en voetjes.
Ook het oog begint zich te ontwikkelen (maar het heeft nog geen irissen of oogleden!) en er ontstaan twee holtes voor de neusgaten, nog een heel eind uit elkaar. Geen zorgen, over een paar weken gaat het embryo meer op een mensje lijken, ook het staartje verdwijnt!
Wist je dat de dooierzak nu nog zorgt voor de voeding van het embryo? De navelstreng is in ontwikkeling, later zullen navelstreng en placenta de functie van de dooierzak overnemen.
Het embryo ligt in een helder vlies (amnion, of vruchtvlies) gevuld met vloeistof, het vruchtwater. Op deze manier wordt het embryo goed beschermd.
De huid van het embryo is nog flinterdun en doorschijnend. Organen als de nieren en de maag beginnen te ontwikkelen.
Moeder
De moeder is nu 6 weken zwanger en heeft misschien al last van wat zwangerschapskwaaltjes als gevolg van de veranderende hormonen in het lijf. Je kunt nog wel niet zien dat je zwanger bent, maar je lichaam is hard aan het werk en dat merk je. Vermoeidheid, bijvoorbeeld, is nu een heel veel voorkomende klacht. Neem waar mogelijk je rust. Ook misselijkheid of gevoelige opgezwollen borsten (tip: koop nu alvast een stevige zwangerschapsbeha) zijn natuurlijk veel voorkomende kwalen. Omdat de baarmoeder groter groeit en druk uitoefent op de blaas hebben veel vrouwen deze periode last van het gevoel vaak te moeten plassen.
Misselijk
Ben je erg misselijk en kun je weinig binnenhouden? Wees niet bang, je baby komt waarschijnlijk niets te kort, die krijgt genoeg binnen en groeit wel. Misschien val jij de eerste maanden af, dat is meestal niet erg, in de rest van de zwangerschap trekt dat wel weer bij. Een tip tegen misselijkheid is om regelmatig wat kleinere hapjes te eten in plaats van grote maaltijden met lange tussenpozen.
Twijfels en onzekerheden
Na een positieve zwangerschapstest ga je waarschijnlijk vroeg of laat twijfelen. Dat is niet zo vreemd, want jouw leven en dat van je partner verandert straks compleet. Die twijfels zorgen ervoor dat je vast gaat nadenken over de toekomst. Het bereid je voor op je rol als moeder. Deel deze twijfels met je partner, je moeder, je vriendinnen of je verloskundige.
TO DO: Maak alvast een afspraak bij je verloskundige en check je verzekeringspolis.

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.