3 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een abrikoos (6,5 cm)
Gewicht 20 gram
De moeder
12 tot 13 weken (de 13e week)
Derde maand
Eerste trimester
De Baby
Zo groot als een abrikoos (6,5 cm)
Gewicht 20 gram
De moeder
12 tot 13 weken (de 13e week)
Derde maand
Eerste trimester
Meisje of jongen?
Bij de bevruchting is al bepaald of je baby een jongen of meisje is. Aan het einde van maand drie is er ook al echt seksueel onderscheid te maken. Het embryo heeft dan de organen gekregen die horen bij een jongen of meisje.
Zwangerschapskwaaltjes
Als je 3 maanden zwanger bent kun je nog veel last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Maar gelukkig zullen er na deze maand (meestal) een paar rustige maanden komen, waarbij je minder last van kwaaltjes hebt en nog geen last van je grote buik.
Duizelingwekkend
Er gaat extra bloed naar de baby, waardoor je je wel eens duizelig kan voelen of het idee hebt dat je flauw gaat vallen. Maak je geen zorgen, dit hoort erbij. Zorg wel dat je gezond eet en voldoende rust neemt.
De baby
De baby groeit hard door. Hij is steeds completer en begint ook al steeds meer te bewegen. Wanneer je baby zo rond de 10 weken oud is hij voor 90% klaar. Ook zal de kans op een miskraam aan het einde van de derde maand van je zwangerschap een heel stuk afgenomen zijn.
Ontwikkeling van de baby
Aan het begin van je zwangerschap is er nog geen onderscheid te maken tussen een jongen en een meisje. Nu je 3 maanden zwanger bent beginnen beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen. Waar tussen de beentjes het er eerst nog hetzelfde uit zag, zal er nu een penis of een clitoris komen. Daarnaast ontwikkelen de eierstokken zich bij een meisje en bij een jongen de zaadballen. Naast het seksueel onderscheid wat nu te maken valt (hoewel dit nog niet te zien is op een echo) worden ook andere organen ontwikkeld.
Zo zijn de niertjes niet alleen aangemaakt, ze werken ook al. Je baby zal nu ook in het vruchtwater gaan plassen. Ook het hartje ontwikkelt zich verder. Er zijn nu 4 kamers en het klopt nog steeds razendsnel. Zelfs haartjes beginnen nu te groeien. Niet alleen op het hoofdje, maar ook de wenkbrauwen worden gevormd.
In de binnenkant van de mond zijn er nu duidelijk smaakpapillen te zien. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden die geprikkeld worden door stoffen met een smaakje, en deze informatie naar de hersenen sturen. Bij de geboorte zullen alleen de smaakpapillen op de tong en het gehemelte van de mond overblijven.
Bewegen
Je baby had eerst voornamelijk reflexen en trekjes maar gaat nu steeds meer echt bewegen. Stapbewegingen begint je baby ook al te nemen. Met zijn handjes begint hij vuistjes te maken. Ook zijn hoofdje beweegt hij al. Jammer genoeg voel je dit zelf nog steeds niet. Daar is je baby nog te klein voor. Maar hij is zo wel heel goed zijn spieren aan het trainen. Aan het einde van deze maand kan hij zijn gezichtje bewegen en dus al echte uitdrukkingen maken.
De moeder
Voor jou kan het een rollercoaster zijn aan gevoelens. Zowel lichamelijk als gevoelsmatig. Je lichaam verandert van binnen erg snel, terwijl je aan de buitenkant nog niets ziet. Daarnaast zorgt je hormoonhuishouding ervoor dat je minder stabiel in het leven staat en veel sneller zult huilen. En dan hebben we het nog niet gehad over de zwangerschapskwaaltjes die je nu nog kunt hebben.
Geef jezelf de kans om te dealen met je gevoelens. Je lichaam is hard aan het werk om straks een gezond kindje te kunnen baren. En om het daarna ook nog te kunnen voeden. Zorg dus goed voor je lichaam. Eet gezond en neem voldoende rust. Dat je soms overweldigd wordt door alles wat er op je af komt is ook niet raar.
Als je 3 maanden zwanger bent is de kans op een miskraam behoorlijk afgenomen. Dit is dan ook de week dat de meeste vrouwen het grote nieuws bekend gaan maken. Hoe vertel jij het grote nieuws? Tegen wie als eerste?
Sporten
Bewegen is gezond, ook als je zwanger bent. Maar let wel op wat je doet. Er zijn sporten die je beter even niet doet als je in verwachting bent. Kortweg zijn dat sporten waarbij je risico loopt (zoals bergbeklimmen), valgevaar op de loer ligt (zoals skiën), maar ook waarbij je risico loopt op hard contacten met anderen (zoals bij veel teamsporten). Overleg met je verloskundige als je niet weet of je iets nu beter wel of niet kunt doen! Je kunt je ook vast inschrijven voor een leuke zwangerschapscursus.
Misschien ook interessant: zwangerschapscursussen
Empathie
Moeders blijken tijdens hun zwangerschap een groter empathievermogen te ontwikkelen. Op zich niet vreemd als je bedenkt wat je als moeder moet doen voor je kind. Hoewel veel aanpassingen van je lichaam puur tijdelijk zijn, blijkt dit echter een blijvend iets te zijn! Lees ook: wat doet en zwangerschap met je brein
Eerste afspraak verloskundige
Meestal zal je rond de 10 weken de eerste afspraak hebben met de verloskundige. Spannend! Zo wordt het allemaal nog echter, omdat je nu het hartje van je baby misschien wel kunt horen (dit lukt overigens niet altijd de eerste keer). En je krijgt een termijnecho. Je baby zien geeft je misschien wel even de bevestiging dat je dus écht zwanger bent. De uitgerekende datum wordt nu officieel vastgelegd.
Foliumzuur
Tien weken na je laatste menstruatie kun je stoppen met het slikken van foliumzuur.
Alles al geregeld?
Heb je inmiddels je werkgever al ingelicht? Dit is nodig zodat er rekening gehouden kan worden met het komende zwangerschapsverlof en regels op het werk die gelden voor zwangere en pas bevallen vrouwen. De werkgever zal een zwangerschapsverklaring nodig hebben die je verloskundige je kan geven. Als je zelfstandige bent moet je zelf met deze zwangerschapsverklaring naar het UWV om je zwangerschapsverlof en de uitkeringen te regelen.
Lees ook: wat te regelen tijdens de zwangerschap
Het regelen van je kraamzorg zal je ook op tijd moeten doen. Het is fijn om zeker te zijn van goede zorg na je bevalling. Ook als je partner gewoon thuis zal zijn, is het aan te raden om een kraamverzorgende te laten komen. Zij weet als geen ander hoe een pasgeboren baby in de gaten gehouden moet worden en kan jou alles leren over de verzorging van je kindje. Daarnaast zal zij ook jou, als moeder, verzorgen en in de gaten houden! Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur zorg, welke verdeeld wordt over 8 dagen. Maximaal kan dit naar 80 uur gaan (als er complicaties zijn, bijvoorbeeld). De normale duur is 49 uur.
Ook kun je je baby vanaf dit trimester in gaan schrijven voor de kinderopvang. Dat klinkt heel erg vroeg, maar soms zijn de wachtlijsten enorm lang. Laat je informeren. Een deel van de kosten voor kinderopvang wordt vergoed door de overheid.
Bronnen: Apotheek.nl, De verloskundige