6 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een pitaja (31 cm)
Gewicht 560 gram
De moeder
24 tot 25 weken (de 25e week)
Zesde maand
Tweede trimester
De Baby
Zo groot als een pitaja (31 cm)
Gewicht 560 gram
De moeder
24 tot 25 weken (de 25e week)
Zesde maand
Tweede trimester
Welke kleur haartjes ga je krijgen?
Als je 6 maanden zwanger bent heeft je baby nog witte wimpers, wenkbrauwen en hoofdhaartjes. Deze haren krijgen nog pigment met verloop van tijd.
Hersenen
Nog steeds groeien de hersenen van je baby razendsnel door. Overigens blijven hersenen groeien tot het 25e levensjaar!
22 weken prik
Bij 22 weken zwangerschap kun je je laten vaccineren tegen kinkhoest
De baby
Je baby groeit nog steeds hard. Inmiddels is hij levensvatbaar (vanaf 6 maanden zwangerschap) buiten de baarmoeder, hoewel er geen betere plek is dan in jouw buik. Hoe langer je baby netjes wacht om geboren te worden, hoe beter zijn kansen zijn om te overleven. Mocht je baby nu geboren worden spreek je over een prematuur geboren baby.
Contact met de buitenwereld
De baby zal steeds meer waarnemen van de dingen die buiten de baarmoeder gebeuren. Geluiden van de ‘buitenwereld’ pikt hij nu mee en hij leert zo ook jouw stem herkennen. Door bewust te communiceren met je baby of alvast liedjes te zingen, krijgt je baby herkenningspunten waar hij na de bevalling door getroost kan worden. Je baby kan ook echt gaan reageren op de geluiden.
Tussen de 22ste en 24ste week gaan de oogleden van je baby open. Of hij nu dan ook meer kan zien is niet bekend. Donker en licht kon hij al eerder onderscheiden. Daarnaast kan hij nu proeven wat jij gegeten hebt! Misschien merk je wel op dat hij actiever is als jij pittig gegeten hebt!
Steeds meer een echte baby
Wordt je baby geboren na 6 maanden zwangerschap, dan zou hij dus al levensvatbaar zijn. Natuurlijk is dit heel erg risicovol, maar de artsen zullen er wel alles aan doen om je baby te redden. Omdat nog lang niet alles voldoende gerijpt is, is het heel belangrijk dat je baby nog een paar maanden in de baarmoeder doorbrengt. Toch begint hij al wel steeds meer op een geboren baby te lijken. Zo zal hij nu steeds meer vet opbouwen en er molliger uit gaan zien. Dit zijn reserves die hij aanlegt voor de geboorte.
De moeder
Zes maanden zwanger. Je bent dus al op 2/3 deel. Je baarmoeder reikt nu tot vijf centimeter boven je navel. Dikke kans dat je zwangere buik al goed zichtbaar is. Als je partner zijn oren tegen je buik houdt, kan hij heel misschien de hartslag van je baby al horen. Je kunt ook een toeter (of stethoscoop) kopen waarmee je partner thuis het hartje van de baby kunt horen. Maar je kunt ook een doppler kopen, waarbij het signaal uitgezonden wordt. Zo kan jij als moeder ook het hartje horen. Een doppler of doptone versterkt simpelweg het geluid, waardoor dit mogelijk is.
Lichaamsfeiten
Striae (rode strepen) ontstaan doordat je huid uitrekt. Omdat je buik nu steeds groter wordt, kunnen deze strepen op je buik ontstaan. Maar ook op je borsten kunnen deze strepen te voorschijn komen. Striae zijn onderhuidse littekens waar ruim 70% van de zwangere vrouwen mee te maken krijgt. Er zijn crèmes te koop om je huid zacht te houden, maar er is geen bewijs dat deze ook werkelijk werken. Je kunt proberen je huid soepel te houden door het regelmatig te masseren. Maar helemaal voorkomen lukt meestal niet.
Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen zullen als ze 6 maanden zwanger zijn last krijgen van maagzuur. Je kunt dit verminderen door kleine maaltijden te gebruiken en op te letten met bukken. Op je rug liggen kan ook sneller brandend maagzuur veroorzaken. Dit komt allemaal doordat het hormoon progesteron een klep in je spijsverteringsstelsel verzwakt. Andere kwaaltjes waar je last van kunt hebben zijn o.a.:
- Een zwangerschapsmasker
- Vocht vasthouden bij je enkels en voeten
- Harde buiken
- Rusteloze benen
- Aambeien
22 weken prik
Als je 22 weken zwanger bent kun je een vaccinatie halen tegen kinkhoest. Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s. Door nu die vaccinatie te halen geef je je kind afweerstoffen mee. Hiermee is je baby dan al beschermd direct vanaf zijn geboorte. De prik is een DKT- prik, wat dus inhoudt dat je ook tegen difterie en tetanus ingeënt wordt. Deze inentingen krijgen baby’s standaard ook, alleen kan dat pas vanaf een leeftijd van 2 maanden. Om hen toch tegen kinkhoest te beschermen voordat ze zelf ingeënt kunnen worden, kan je dat op deze manier oplossen!
Nachtrust
Iedereen heeft het altijd over de gebroken nachten na de bevalling, maar misschien ervaar jij wel dat je nu al niet meer lekker slaapt. Niet vreemd, want je lichaam vraagt om andere houdingen om comfortabel te kunnen liggen. Daarnaast draait je hoofd misschien wel overuren omdat je nog zoveel moet regelen of gewoon door de spanning van alles. Zal alles wel goed blijven gaan, bijvoorbeeld, of misschien maak je je wel druk over de vraag of je wel een goede moeder zult zijn. Tel daarbij op dat je waarschijnlijk veel vaker je bed uit moet omdat je alweer moet plassen. Kortom: het is niet raar als je nu eigenlijk al slaap tekort komt. En als je dan eindelijk slaapt kun je last hebben van dromen die veel echter lijken dan normaal. Neem overdag gewoon de tijd om extra uit te rusten. Zoek af en toe even lekker de bank op, om een dutje te doen. Of kom tot rust met een goed boek.
Contact maken met de baby
Zoals gezegd neemt je baby steeds meer waar van de buitenwereld omdat zijn zintuigen steeds meer gaan werken. Je kunt dit heel goed gebruiken om nu al contact met je baby te maken. Door tegen hem te praten of te zingen, maar ook door met je hand over je buik te aaien. Je baby kan er dan naar toekomen! Je kindje kan al wel echt schrikken van harde geluiden, dus probeer dit te voorkomen.
Geboorteplan maken
Hoever ben je ondertussen met het geboorteplan? Heb je al je wensen al opgeschreven en besproken met je partner en de verloskundige? Je kunt ook eerst alles noteren wat je fijn lijkt en daar samen eens over praten. Waar ga je uiteindelijk voor? Door er rustig de tijd voor te nemen kom je op de meest mooie ideeën uit, die helemaal bij jullie passen.
Nog even op vakantie
Wilden jullie nog samen op vakantie met het vliegtuig voordat de baby er is? Bedenk dat je niet tot het einde van je zwangerschap mag vliegen. Het hangt van jouw gezondheid af (en die van de baby), maar ook van de bestemming waar je heen gaat. Tot 28 weken zwangerschap zal het meestal geen probleem zijn en na 36 weken zwangerschap zal geen enkele vliegtuigmaatschappij je nog mee willen nemen. Daartussen hangt het af van waar je heen gaat en met welke maatschappij je wilt vliegen. Overigens ligt deze bovengrens lager bij een tweelingzwangerschap. Dan mag je na 34 weken al niet meer mee. Informeer goed bij het boeken van de reis wat wel en niet mag. Zo zal je tussen 28 en 36 weken een zwangerschapsverklaring moeten overhandigen. Ook zijn er maatschappijen die om een vrijwaringsverklaring vragen. Hiermee leggen ze alle verantwoordelijkheid dus bij jou neer.
Babykleertjes kopen
Ben jij al helemaal bezig met de aanschaf van kleertjes voor je baby? Houdt er dan rekening mee in welk seizoen je baby straks wordt geboren. In de winter zijn bijvoorbeeld rompertjes met lange mouwen erg handig. In de zomer heb je niets aan een dikke jas in maatje 50. Daar is je kindje na een paar maanden allang te groot voor.
Koop dus niet alles in de kleinste maat. De meeste kindjes zijn bij de geboorte ongeveer vijftig centimeter. Bij de meeste winkels beginnen de babykleertjes dan ook bij maat 50. Gebruik een checklist om zeker te weten dat je alle spullen in huis hebt voor de eerste dagen met je baby.