20 weken zwanger

Op de helft van de zwangerschap! Tijd voor een kijkje met de echo

De baby

Je bent 20 weken zwanger, de zwangerschap is op de helft. Ook de baby heeft nu de helft van de lengte die hij waarschijnlijk bij de geboorte zal hebben, ongeveer 25 centimeter.

In Nederland krijgt elke zwangere vrouw een echo bij 20 weken. Dit is een medische controle om te zien of alles goed gaat, maar natuurlijk ook wel even een heel leuk voor de ouders om te kijken hoe de kleine er uit ziet. Bedenk vooraf of je het geslacht wil weten van je baby, dat zou als het goed is zichtbaar moeten zijn op de echo.

Het strottenhoofd gaat bewegen. Het maakt dezelfde bewegingen als het straks zal maken na de geboorte als de baby huilt.

Er verschijnen nageltjes aan vingers en tenen. De baby oefent zijn spiertjes, het beweegt meer en bewegingen zijn krachtiger.


De moeder

Rond de 20 weken krijg je een belangrijke echo: de 20 weken echo, of het Structureel Echoscopisch Onderzoek.

Structureel echoscopisch onderzoek

Dit onderzoek halverwege de zwangerschap is bedoeld om eventuele aangeboren afwijkingen bij je baby op te sporen. De echoscopist kijkt naar de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo is een betrouwbare manier om eventuele aangeboren afwijkingen aan het licht te brengen. Helaas zijn niet alle aandoeningen op een echo te zien. Daarom is een goede echo geen garantie op een gezond kind.

De echoscopist kijkt naar:

  • Het hart: is er bijvoorbeeld sprake van een hartprobleem?
  • De hersenen: ontwikkelen de hersenen zich goed?
  • De maag
  • Nieren en blaas: is de urineweg goed aangelegd?
  • Buikwand
  • Het ruggetje: is het ruggenmerg al gesloten?
  • Armen en benen: zijn de ledematen compleet?
  • Botten en schedel: zijn alle botten netjes aan elkaar gegroeid?

Als je graag het geslacht van je kindje wilt weten, is dat waarschijnlijk op deze echo te zien. Wil je het niet weten, geef dat van te voren aan bij de echoscopist.

Ook wordt gekeken naar de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van baby en de placenta. Bij ongeveer 15% van de zwangerschappen blijkt bij de structurele echo dat de placenta (gedeeltelijk) voor de baarmoedermond ligt. Meestal is dit later in de zwangerschap niet meer het geval. Voor de zekerheid wordt er rond de 34-35 weken nog een keer een liggingsecho gemaakt.

Lees hier meer over echo’s in de zwangerschap.

19 weken  21 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.