21 weken zwanger

Dagelijks ritme en dromen

De baby

De bewegingen, ademhaling en hartfrequentie van de baby in je buik beginnen een vast dagelijks ritme te vertonen (het zogenaamde circadiaans ritme). De baby heeft waarschijnlijk ook al een eigen persoonlijke voorkeurshouding. Sommige baby’s slapen het liefst met de handjes naast het hoofdje, andere liever met de handjes onder de kin. Onthoud hoe je kindje er op de echo bij ligt, wellicht zie je die houding later na de geboorte nog terug als het in het wiegje ligt te slapen.

Tweelingen hebben ook een waak- slaapritme, maar niet per definitie hetzelfde als de tweelingbroer of -zus. Soms wisselen ze elkaar juist zelfs af.

Ergens tussen week 20 en 23 van je zwangerschap beginnen de zogenaamde “rapid eye movements” bij de foetus. De typische oog bewegingen achter gesloten oogleden die ook kinderen en volwassenen vertonen als ze dromen in hun slaap. Je kindje droomt!?

Het huidje begint wat meer kleur te krijgen.

Vanaf nu wordt het groeitempo iets rustiger, in ieder geval op het gebied van het gewicht van de baby. Natuurlijk groeit de baby door, maar er is meer aandacht voor de verdere ontwikkeling van organen dan van het gewicht. De foetus gaat er wat slanker uitzien, nu er in verhouding meer lengte dan gewicht bijkomt.


De moeder

Harde buiken

Heb je al eens een zogenaamde harde buik gevoeld? Je baarmoeder is een spier, en die kan dus, net als andere spieren, overbelast kan raken. De spier wordt hard wanneer er te veel spanning op staat, onder meer door de snelle groei van de baby maar ook als je zelf onder veel stress staat. Het kan verder geen kwaad, maar is wel een teken dat je het zelf moet proberen een beetje rustiger aan moet doen. Harde buiken zijn niet slecht voor de baby, teveel stresshormoon cortisol wel.

Zogenaamde braxton-hicks weeën, of oefenweeën, kun je ook gaan voelen. Die duren gemiddeld 30 seconden. Ze bereiden je baarmoeder voor op de échte weeën straks bij de bevalling.

Sterretjes zien en tintelende vingers

Let, zeker tijdens de zwangerschap goed op jezelf. Er verandert er een hoop in je lijf. Je bloedsomloop, vochthuishouding en bloeddruk veranderen, dat is normaal. Maar als deze aanpassingen niet helemaal goed verlopen kan er bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging ontstaan. Symptomen zijn onder meer:

  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en/of braken
  • Vochtophopingen in je handen, enkels of gezicht
  • Tintelingen in je vingers
  • Wazig zien, sterretjes zien of dubbelzien

Heb je hier last van, meld het vooral aan je arts of verloskundige. Meer weten, lees verder op onze pagina over zwangerschapsvergiftiging .

Kinderkamer

Heb je al nagedacht over wat je allemaal moet aanschaffen voor je baby? Bedjes, boxen, kinderwagens? Er is veel keus en het is ook wel leuk om te kijken wat er allemaal te koop is natuurlijk en je wat te oriënteren. Maar pas op, soms zijn de levertijden lang, dus wacht niet al te lang.

Zwangerschapscursus

Het is tijd om je in te gaan schrijven voor een zwangerschapscursus. Hier leer je hoe je je lichaam kunt ontzien en ontspannen tijdens de zwangerschap, maar ook hoe je straks bij de geboorte de weeën kunt opvangen. Bekijk wat bij je past. Met of zonder partner, in een groep of alleen.

En heb je al eens nagedacht over mogelijke pijnstilling tijdens de bevalling?

20 weken  22 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.