22 weken zwanger

Baby begint te horen

De baby

De hersenen ontwikkelen zich snel verder. De twee hersenhelften ontwikkelen nu ieder op zijn eigen manier.

Het slakkenhuis, in het binnenste deel van het oor, is vrijwel volledig ontwikkeld en de foetus begint geluiden te horen. Er dringen ook wel geluiden van buiten door, maar wat je baby vooral hoort is de hartslag van de moeder, het gerommel van haar darmen, haar ademhaling. De baby is zo gewend aan deze geluiden dat het na de geboorte heel rustig kan worden als het op de buik (maar dan aan de andere kant) van de moeder mag liggen.

De foetus, die nu 20 weken oud is, meet gemiddeld zo’n 28 cm en weegt 400 gram.


De moeder

Baby in baarmoeder bij zwangerschap van 22 weken
Baby in baarmoeder bij zwangerschap van 22 weken

Je bent 22 weken zwanger. Dat betekent dat je buik al flink groter is geworden waarschijnlijk. De baby en dus de baarmoeder worden steeds zwaarder. Dat kan bekkenpijn of bandenpijn geven. Ook kan je huid wat problemen geven omdat die enorm wordt opgerekt. Van een jeukende huid tot zwangerschapsstrepen. Er is niet veel aan te doen, je kunt proberen of een fijne crème of bodylotion een beetje helpt.

En misschien heb jij wel een linea nigra, een donker gekleurde verticale streep van je navel tot je schaamheuvel. Ook dit kan geen kwaad, en normaal gesproken verdwijnt de streep weer na de bevalling.

Inenten tegen kinkhoest

Als je 22 weken zwanger bent, kun je laten inenten tegen kinkhoest, en daarmee jezelf én vooral de baby beschermen tegen deze gevaarlijke ziekte.

Je baby wordt straks zelf ook ingeënt tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als je baby twee maanden oud is. In de tussentijd is je kindje dus niet beschermd. Als je wilt, kun je jezelf tijdens je zwangerschap laten inenten. Dit kan vanaf de 22e week van je zwangerschap. Door de inenting maakt je lichaam antistoffen aan, die via de placenta ook bij je baby terecht komen. Zo zijn jij en je baby beschermd tegen kinkhoest.

Lees hier meer over inentingen bij je kind en het vaccinatiebeleid in Nederland.

21 weken  23 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.