Week 2 – Hoogtepunten
De Baby
De eisprong vind plaats
De moeder
2 tot 3 weken (de 3e week)
Eerste maand
Eerste trimester
Zwanger of toch niet?
Je bent eigenlijk niet echt zwanger tijdens de tweede week van de zwangerschap! Je uitgerekende datum wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is dus nog voor de bevruchting.
Tweeling
Wanneer je boven de 35 bent, maak je over het algemeen veel follikelstimulerende hormonen en meer follikels aan, waardoor de kans groter wordt dat er twee of meer eicellen vrijkomen tijdens de eisprong.
Niks aan de hand
Hoewel je lichaam hard aan het werk is merk jij hier weinig van. Van het moment van bevruchting en het delen van de cellen voel je namelijk niks.
De tweede week van de zwangerschap
De zwangerschap begint te tellen vanaf dag één van je laatste menstruatie. Dan ben je dus nog helemaal niet zwanger. Na één week zwangerschap is je menstruatie net gestopt, pas na twee weken treedt de ovulatie (eisprong) op en kan de eicel bevrucht worden. Hoewel men rekent met een zwangerschapsduur van 40 weken draag je het kind in feite maar 38 weken. De eerste twee weken van je zwangerschap krijg je cadeau. Op het moment dat de volgende menstruatie uitblijft en de zwangerschapstest positief is weet je dus niet alleen dat het vruchtje al een week of twee oud is, maar ben je officieel al vier weken zwanger!
Let op, we gaan bij het berekenen van de zwangerschapsduur en leeftijd van het embryo er voor het gemak van uit dat de ovulatie op twee weken voor het begint van de nieuwe menstruatie valt (dag 14, als de cyclus 28 dagen is). Dit is de gemiddelde waarde. Aan de grootte en ontwikkeling van het vruchtje vroeg in de zwangerschap is vrij nauwkeurig te zien hoe oud het is. Als straks bij de termijnecho blijkt dat het embryo toch iets ouder of jonger blijkt dan eerder berekend, dan worden de zwangerschapsduur en de datum waarop het kindje wordt verwacht gewoon bijgesteld.
De bevruchting en eerste delingen
Je bent twee weken geleden voor het laatst ongesteld geworden, en zit nu in de 3e week van de cyclus, de eisprong is net geweest. Het vruchtje gaat zijn eerste week in en is 0 tot 7 dagen oud.
Ovulatie en bevruchting
Na twee weken vindt de eisprong (ovulatie) plaats. De eicel daalt langzaam door de eileiders af naar de baarmoeder. Van de enorme hoeveelheid zaadcellen die zijn vrijgekomen zullen er maar een paar de zware tocht door de baarmoederhals naar de eicel helemaal volbrengen. Van die doorzetters zullen maar een paar zaadcellen ook door de buitenkant van de eicel heen kunnen dringen. Zodra er een zaadcel de eicel binnendringt verandert de oppervlakte van de eicel direct, zodat er geen andere zaadcellen meer bij kunnen komen. Op deze manier kan er altijd maar één set chromosomen bij de eicel binnenkomen! De “winnaar” is die zaadcel die er het eerst in slaagt om zijn kern met de kern van de eicel te laten versmelten. De zaadcel draait met zijn staart zodat het kopje zich als het ware het celmembraan van de eicel in boort.

De zaadcel verliest nu zijn staart. De kern van de zaadcel (waarin het erfelijk materiaal zit) en eicel smelten samen en de 23 chromosomen van de moeder hechten zich aan de 23 chromosomen van de vader. Op deze manier ontstaat de allereerste cel die de kenmerken bevat van het nieuwe individu. Vanaf nu ligt vast of het toekomstige kindje bruine of blauwe ogen zal hebben en bijvoorbeeld of hij of zij aanleg zal hebben voor een bepaalde ziekte of juist een talent. Ook het geslacht is al bepaald. Al is er nog niets van te zien, het staat al vast of het toekomstig kindje een jongen of een meisje wordt. (In de rest van de tekst zullen het voor de leesbaarheid alleen nog maar over “hij” hebben.) Het vruchtje heet nu een zygote en ziet eruit zoals op bovenstaande foto.
Deling van de bevruchte eicel
Na 24 tot 30 uur deelt de bevruchte cel zich in tweeën. De komende tijd zal die verdubbeling doorgaan, om de twaalf tot vijftien uur zullen de cellen zich verdubbelen. Het vruchtje groeit nu razendsnel.
Na 4 tot 5 dagen ontstaat er een holte in dit klompje cellen en wordt het embryo een blastocyste genoemd. De bol wordt een plat schijfje.
Het vruchtje daalt verder af door de eileider naar de baarmoeder waar het tegen het einde van de week de baarmoederwand binnendringt: de innesteling.
Tweeling
Soms splitst al vóór dag 5 de bevruchte cel in tweeën, zodat er een identieke ééneiige tweeling ontstaat. Het grootste deel van de ééneiige tweelingen ontstaan echter tussen dag 5 en dag 9.